Annonce
Erhverv

Tidligere minister: Ledere skal tænke mere på at skabe vedkommende jobs

Medarbejderne hos it-virksomheden Abtion er glade for deres fire dages uge, som det fremgik af avisen tirsdag. Foto: Nils Svalebøg
Ugens klummeskribent Annette Vilhelmsen har ladet sig inspirere af to historier fra ugens løb: Kåringen af Årets Ejerleder og en fynsk it-virksomhed, der har indført fire dages uge. Begge dele til stor inspiration for ledere, som måske skal gentænke hele den måde, de leder på og i endnu højere grad gøre det i respekt for FN's verdensmål nummer 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst.

Barnebarn på fem år: ”Far, du er altså verdens bedste leder” Stolt far: ”Tak, hvorfor synes du det?” Barnebarn på fem år: ”Jamen du er så god til at lede efter mine ting, når de bliver væk, du finder dem altid”.

En dejlig sprogblomst, en betydning og en læsning i ordet ledelse, jeg fint kan relatere til. For er store dele af ledelsesopgaven ikke at finde vej, søge og lede efter det der er blevet væk, og det, vi endnu ikke ved, er der?

Se bare i ugens omtale og hædring af ejerledere på Fyn. I dagens klumme vil jeg med udgangspunkt i FN’s verdensmål nummer 8, som lyder ”Anstændige jobs og økonomisk vækst”, tage udgangspunkt i at lede – i mit barnebarns forståelse.

Anstændige jobs er for mig jobs, der udover ordnede løn og ansættelsesvilkår, giver mening. Vi ønsker at opleve en værdi i det, vi laver i ofte mere end 37 timer om ugen.

Morten Albæk, filosof med mere, pointerer i sin bog: ”Ét liv, én tid, ét menneske”, at der kun er ét liv – ikke flere. Således ikke et arbejdsliv og fritidsliv. Vi er den samme person, der eksisterer i de verdener, hvor vi udlever vores liv. Og den dag, vi dør, er der kun én kiste.

Vi kan blive udfordret, hvis vi deponerer en tom skal af et menneske på arbejdspladsen og forventer, at ”det virkelige liv” leves uden for arbejde, studie osv. Det fælles er, at vi er samfundsborgere, og samfundet har brug for, at de job, der skabes – både i det offentlige og private - tilgodeser, at der er mening i vores samlede liv. Uanset hvilket arbejde du har, skal vi gennem fælles indsats sikre, at det er ordentligt og anstændigt. Der findes ikke et velfungerende alternativ.

Vi skal også her være verdens bedste ledere – vi skal lede efter meningen, efter værdien, og vi skal også, når det er svært, lede efter den ordentlige løsning på et svært dilemma.

At lede efter mening er en sund og givende øvelse for alle. Jeg er dog ikke tilhænger af den ubetingede personlige meningsforfølgelse, som Morten Albæk også beskriver i sin bog. At rejse sig abrupt fra et arbejdsmøde, hvis man oplever, at det, der foregår, ikke giver mening for én selv, er for mig en kende for egocentreret. Det anstændige arbejdsliv og meningen finder man ofte i samværet med andre og i processen.

Det er stadig en stor trend verden over at tænke i effektivisering. Vi skal alle effektivisere, spare tid gennem time-management, lean og andre management-begreber. Som individer skal vi gå i Loop, fordi det kun tager 24 minutter, og vi skal vælge at handle i Fakta, fordi ”det kun tager 5 minutter”. Vi leder efter tid, mere tid, ny tid – ofte fri tid. Trends kan til tider være ekstreme, og det undrer da mig, hvad vi har så travlt med? Hvad er det vi skal nå? Hvad med f.eks. at skære overflødig tid af en håndbold- eller fodboldkamp? Kan kampen gøres mere effektiv? Eller kunne teaterforestillingen måske kommer lidt hurtigere til sin pointe, så vi ikke ”spildte” hinandens tid? Nej vel?

I den forgangne uge har der i avisen her været beskrevet et glimrende eksempel på en lokal IT-virksomhed, Abtion, som har en arbejdsuge på fire dage. Et fantastisk eksperiment. Som også har været gennemført i en seks ugers periode i en kommune. Effektiviteten er strøget i vejret mandag til torsdag, så fredagen kan friholdes til ens øvrige liv. Ønsket er at minimere tid, fastholde effektivitet og øge den ”frie tid”.

Jeg møder også holdningen i min omgangskreds, hvor pensionstilværelsen for nogle venter om et par hjørner eller tre. Holdningen er nogle steder, at man skal holde ud, og så kommer pensionslivet. Men kunne det tænkes, at selve ens liv, både når vi arbejder, holder fri og er aktive i civilsamfundet tilsammen, kunne være meningsgivende? Er der nogle værdier her, som det kan betale sig at ”lede efter”?

I relation til verdensmål 8 og den økonomiske vækst kan det bekymre mig, om arbejdsgivere undlader at lede efter mening og værdi for dem, de ansætter. Så medarbejdere over tid i for høj grad spalter deres liv og tænker i arbejdstid som tabt tid, som ikke værdifuld tid?

Den vestlige økonomiske vækst, som vi lever i epicenteret af, giver mange muligheder for personlig udvikling og velstand. Vi skal dog sørge for, at arbejdslivet er en positiv del af livet, og at rammerne omkring det ikke udelukkende handler om output, effekt og her-og-nu bundlinje.

Nogle gange skal vi sammen lede efter en fælles værdi. Et arbejdsmøde, der måske trækker ud, hvor vi sidder ned og giver ro til refleksion og fordybelse, kan i sidste ende resultere i bedre resultater.

De stående møder med høj puls er måske effektive i sit udtryk. Men skaber de fællesskaber – sammenhold? Kitter det mennesker sammen, eller kan vi risikere at ”maskinere” mennesker i effektivitetens tegn?

I mit barnebarns øjne er min søn verdens bedste leder – han finder ting, der bliver væk. Måske skal vi som mennesker, arbejdstagere og ledere flytte en bevidsthed til noget mere nysgerrigt. Finde en mening, der er blevet væk. Lede efter den gode måde at være sammen på. Have fokus på at lede efter løsninger – for så tror jeg også, vi finder dem.

Hvis vi bevidst leder, erkender vi også behovet for at gøre det. Ugens værdsættelse af ejerledere er én måde at sætte dette på dagsordenen. Nu er det op til os hver især at lede efter værdier, tillid, meningsfuldhed og få skabt anstændige jobs og bæredygtig vækst.

Det, der er meningen med verdensmål nummer 8.

Annette Vilhelmsen

60 år og bor i Kerteminde.
Direktør for uddannelsesinstitutionen Tietgen i Odense siden august 2016.
Baggrund: Uddannet kontorassistent, lærer og cand.pæd.
Underviser, konsulent og leder af Videncenter for Frie skoler.
Medlem af Kerteminde Byråd i knap 11 år.
Medlem af Folketinget 2011-2015. Formand for SF, hvor hun i en periode først var erhvervs- og vækstminister og senere børne-, social- og integrationsminister.
Siden 2015 medlem af Hovedbestyrelsen for DGI.

Verdensmål nummer 8

FN har opstillet i alt 17 verdensmål.

Nummer 8, som Annette Vilhelmsen har taget udgangspunkt i, lyder således:

Anstændige jobs og økonomisk vækst.

Undertitlen er: Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce