Annonce
Fyn

Tid til store tanker: Hvad med en kanal fra Hasmark til Otterup?

Kunne man forestille sig, at Jernbanegade (billedet) og Bredgade på en eller anden måde blev overdækket i Otterup for at skabe mere byliv? I det BID-projekt, som folk på kryds og tværs i Otterup netop har taget hul på, er ingen ideer for vidtløftige. Foto: Thomas Gregersen
Som det første sted på Fyn er et såkaldt BID samarbejde blevet indledt i Otterup. Formålet er på en visionær og handlekraftig måde at skubbe til udviklingen af bymidten.

Otterup: - Der var så megen god energi og et enormt engagement.

Ove Syberg, erhvervskonsulent hos Nordfyns Erhverv og Turisme (NEET), er begejstret. At tale om en religiøs vækkelse vil selvfølgelig være at gå for vidt. Men en bred vifte af folk i Otterup har bevæget sig ind på en vej, der inden for det næste år skal gøre, at detailhandel og byudvikling får et løft.

Startskuddet lød på et nyligt møde i Otterup med Nordfyns Erhverv og Turisme som vært. Katalysator er organisationen BID Danmark, der arbejder med at udvikle bylivet rundt i Danmark. Afsættet er, lidt forenklet sagt, at tingene skal anskues og gøres anderledes, end man plejer at gøre.

Annonce

Forskellighed gør stærk

Til stede på mødet var omkring 35 deltagere. Med baggrund i erhvervsliv, foreningsliv, detailhandel, det kommunale og politiske system var det en bred vifte af interessegrupper, som var samlet - men også grupper af mennesker, som ikke er vant til at arbejde sammen, og en del af BID-konceptet er netop, at forskellighed gør stærk.

Ligesom at kendte vaner udfordres og brydes ved, at det altid er en ekstern konsulent, der står for møderne. Én, der ikke er bekendt med og viklet ind i indgroede vaner og mønstre. Én, der kommer ude fra og ser det hele med friske og umiddelbare øjne.

- Det er en ny måde at samarbejde på, og typisk med andre end man plejer, fortæller Ove Syberg.

Hvad er BID?

BID (Business Improvement Districts) og den danske BID-model er et privat-offentlig samarbejde, hvor alle parter byder aktivt ind.

Formålet med et BID samarbejde er at give flest mulige interessenter i et lokalområde et tværgående mødeforum, hvor alle deltager ligeværdigt og er sammen om at styrke netop deres område.

Når ovenstående er til stede, sker der hurtigt ting i området via fælles indsats. Mange "idéer" kommer frem, og der træffes fælles beslutninger, der alle har til formål at løfte området.

Der arbejdes med mange forskellige ting i hvert BID. Det kan være byudvikling, midtbystrategier, små og store aktiviteter, større investeringer, simple og effektive investeringer, samarbejde, netværk, kriminalitetsforebyggelse, tekniske løsninger, fælles idéer og realisering af dem.

Deltagerne blev inddelt i tre grupper. Én med fokus på alt det, der er godt ved Otterup. En anden skulle have fokus på alt, hvad der er skidt, mens den sidste gruppe skulle fokusere på anderledes initiativer. Ingen ide kunne være for vanvittig. Én af de mere kreative ideer var, at der burde anlægges en kanal fra Hasmark til Otterup. Andre ideer i den kreative afdeling var skabelsen af en food-festival og et lysshow.

Annonce

Mere lækkert byrum

I løbet af aftenen kom der omkring 70 ideer og input. Alle gav hinanden håndslag på, at de den kommende tid vil arbejde på at skabe et bedre og mere lækkert byrum.

- Som kunde i en by tænker man på helheden i bybilledet. Derfor har detailhandlen og andre også interesse i at hjælpe hinanden for at styrke helheden, siger Ove Syberg.


BID-projekter er kendetegnet ved, at der skal ske noget. Frem til juni næste år er der planlagt ni BID-møder i Otterup. Fra møde til møde får deltagerne hjemmearbejde for, så der fra gang til gang sker noget konkret.


BID-projekter er kendetegnet ved, at der skal ske noget. Frem til juni næste år er der planlagt ni BID-møder i Otterup. Fra møde til møde får deltagerne hjemmearbejde for, så der fra gang til gang sker noget konkret.

Annonce

Overdækkede gader

Vibeke Hansen, formand for Otterup Handelsstandsforening, er positiv.

- Fordelen er, at vi skal samarbejde på kryds og tværs og dermed får mulighed for at lave nogle ting, som handelsstandsforeningen ikke alene kan løfte. Jeg ved ikke, om vi kommer til at se en forandret by. Nu skal vi også først lige i gang, men jeg håber og tror, at vi får gang i nogle tiltag.

Selv foreslog Vibeke Hansen eksempelvis, at Jernbanegade og Bredgade på en eller anden måde skal overdækkes, så der skabes en mere intim og hyggelig atmosfære i byens to største handelsgader.

På sigt ønsker NEET også at etablere BID-projekter i Søndersø og Bogense.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Legeplads-planer vækker røre blandt beboere: Frygter larm fra morgen til aften

Ærø For abonnenter

Se videoen: I årevis har Ole og Annette måttet vaske sig på havnen, men nu er der endelig lys forude

Svendborg

Søndagens coronatal: Antallet af smittede stiger fortsat på Sydfyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Ærø For abonnenter

Minister fik Ærø-politikere til at ændre mening: Nu vil de alligevel være med i naturkapløbet

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn For abonnenter

Har du også undret dig?: Derfor har så mange huse i Kongensgade flagstangsholdere i første sals højde

Langeland For abonnenter

Vokseværk i svensk koncern drev pensioneret ægtepar ud af Sdr. Longelse: - Det er et dilemma

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Navne For abonnenter

Han solgte Bubbers første mobiltelefon: Men butiksassistenten skiftede hurtigt spor og har i 30 år dyrket fællesskabet i fagbevægelsen

Sport For abonnenter

Kommentar: GOG med pistolen for brystet

Bagsiden For abonnenter

Quiz: Gæt fynske nyheder og vind ugens bog

Annonce