Annonce
Svendborg

Thurinere utilfredse med nattelukning af Thurø-dæmningen

Thurinerne bliver allerede nu varslet om brolukningen, der begynder om to uger. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Thurinernes forbindelse til Svendborg og Fyn skal underlægges vejarbejde fem uger hen over sommeren. Det betyder, at broen vil være lukket for trafik om natten, og det har skabt bekymring, utilfredshed og debat på øen.

Thurø: På Thurø har man vænnet sig til at være en ø på en måde, hvor man næsten ikke mærker, at man er det. Man er vant til at kunne komme frem og tilbage, når det passer, for dæmningen, der forbinder øen med Svendborg og resten af Fyn, er der jo.

Bare ikke lige en måneds tid her hen over sommeren. Fra 8. juni til 3. juli broen være helt lukket om natten fra klokken 23 til 05 om morgenen, og fra klokken 05 til klokken 23 vil der kun være et spor åbent. Årsagen er, at den øverste belægning skal skiftes ud, og det vejarbejde, det kræver, kommer til at tage omkring fem uger - måske længere, hvis vejret viser sig fra sin fugtige side.

Det har imidlertid skabt debat i øens facebookgruppe "Thurineren". For med broen som eneste forbindelse til Fyn skaber lukningen problemer for mange af øens beboere.

Gravide med termin i lukningsperioden er bekymrede for at gå i fødsel om natten og ikke kunne kommer over til sygehuset, andre er bekymrede for, hvordan hjemmeplejen skal kunne passe deres arbejde på øen, og flere udtrykker utilfredshed med ikke at kunne komme hjem fra aftenvagter, der slutter klokken 23 i Svendborg.

Laila Moslund, der er social- og sundhedsassistent på Svendborg Sygehus, er en af dem, der har taget del i debatten på facebook.

- Jeg tænker, jeg godt kan løse det, for jeg bor på den rigtige side af øen, som hun siger.

Hun bor i Blåby, som ligger lige ved broen på Thurø-siden, og det giver hende mulighed for bare at skifte bilen ud med cyklen i den måned, broarbejdet står på. Broen til gående og cyklister vil nemlig være åben i hele perioden.

- Men for andre, der bor længere væk på øen eller arbejder andre steder end i Svendborg inde på den anden side, kan det godt blive et problem. Man kan jo parkere en bil ved broen, men det vil jo være begrænset, hvor meget plads der er til det. Det er der også noget logistik i. Nogen kan ikke bare lige løse det og må bosætte sig inde på den anden side, når de har aftenvagter. Og jeg forstår også godt bekymringen for at blive dårlig om natten, siger hun.

Arbejdet på broen

Det er den øverste belægning på Thurø-dæmningen, der skal skiftes ud. Belægningen fungerer også som fugtisolering, der er med til at beskytte broens bærende konstruktion.

Arbejdet kommer til at bestå i at fræse de øverste otte centimeter af, lave ny fugtisolering og lægge ny asfalt.

I perioden fra 8. juni til 3. juli vil ét spor være åbent og reguleret med lyssignal fra klokken 05 til 23. Fra klokken 23 til 05 vil broen være helt lukket for trafik.

Broen til cyklister og gående vil være åben hele døgnet i hele perioden.

Arbejdet skal laves i sommerhalvåret, fordi arbejdet med fugtisolering er temperatur- og nedbørsfølsomt. Desuden er der mindre trafik i sommerferien.

Arbejdet forventes at vare fem uger, men kan blive forlænget af dårligt vejr.

Kommunen kigger på det igen

Utilfredsheden med brolukningsplanerne blandt thurinerne er også kommet Carsten D. Larsen for øre. Han er ingeniør i Svendborg Kommune og har modtaget flere henvendelser fra øen.

Men en lukning af broen er nødvendig, forklarer han.

- Det er det på grund af broens bredde. Eller mangel på samme. Hvis den havde været noget bredere, kunne man have opretholdt færdslen i den ene side af vejen, men den er lige knap seks meter bred, så for at de kan lave midten af vejen, er den nødt til at blive spærret desværre. Det havde været rart, hvis man kunne have opretholdt trafikken, siger han.

Henvendelserne har dog betydet, at han lige kaster et blik på planen igen.

- Jeg tør ikke sige det med sikkerhed lige nu, men det kan godt være, der bliver flyttet lidt på tingene, siger han med henvisning til muligheden for at vente til midnat med nattelukningen.

- Men selv om man gør det, vil der stadig være nogen, der bliver generet af det. Det er en balancegang. Det vil jo så også gøre, at det måske tager længere tid at få lavet, fordi den effektive arbejdstid bliver kortere. Det er en balancegang.

Akutsituationerne behøver thurinerne dog ikke bekymre sig om.

- Er der et hus, der er ild i, eller er der en ambulance, der skal igennem, kan broen blive åbnet. Så vil noget af det arbejde, de har lavet, så bare være spildt, hvis man skal køre igennem. Alarmcentralen får et direkte nummer til entreprenøren, så i det øjeblik, der bliver sendt en ambulance eller brandbil, kan entreprenøren nå at flytte afspærringen, inden den når frem. For man kan jo også blive nervøs for, om de så skal holde og vente dernede. Men det skulle helst komme til at foregå, som hvis der ikke var noget vejarbejde, siger Carsten D. Larsen.

Ifølge ham får hjemmeplejen også indrettet sig sådan, at folk får den hjemmepleje, de er vant til at få, i lukningsperioden. Fødende vil der også blive fundet en løsning til.

Han oplyser desuden, at kommunen på baggrund af frustrationerne over lukningen arbejder på en opfølgning på den skrivelse, thurinerne allerede har fået om vejarbejdet.

Foto: Hans-Henrik Dyssel
Foto: Hans-Henrik Dyssel
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forening for forældre med anbragte børn kalder sagen om lille Marco "grotesk": - Forældrene blev lovet mere samvær allerede i maj

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

En læser får svar: - Skal jeg virkelig køre slalom mellem hestepærer?

Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Fyn

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Debat

Kronik: Visioner for en sammenhængende kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det har længe været passé med kæft-trit-og-retning

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Søsiden

Se billeder fra præmie-show: Øhavs-skonnerter toppede i Fyn Rundt

Svendborg

Svendborgenserne sorterer skrald som aldrig før efter ny lov, men en ting halter:- Mange er bange for at gøre noget forkert

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Langeland

Carsten Holm er kåret som ugens nummer 1 VIP: - Det er sjovt, når sådanne to verdener mødes

Svendborg For abonnenter

Tak, men nej tak: To røde partier har afvist valgforbund med Enhedslisten

Svendborg

Spidskandidaterne: Bo Hansen ville allerhelst placere vindmøller på havet

Annonce