Annonce
Danmark

Thulesen Dahl om regeringens udligningsreform: - Det er simpelthen så nederdrægtigt

Kristian Thulesen Dahl melder sig i realiteten ud af forhandlingerne om en ny udligningsreform med kravet om, at Socialdemokratiet skal krølle deres udspil sammen og komme med et nyt og langt mere gennemgribende forslag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix 2017
Statsministeren spiller bevidst kommunerne ud mod hinanden i et forsøg på at score nemme politiske point. Det mener Dansk Folkepartis formand, der i dette interview med avisen Danmark opfordrer Mette Frederiksen til at stoppe forhandlingerne om en reform af den kommunale udligningsordning og begynde forfra med en ny model.

Udligning: Hjælpen kommer nogle gange fra en uventet kant. Dansk Folkeparti er kendt som landdistrikternes beskytter, men nu kommer partiets formand med en moralsk opbakning til de nordsjællandske kommuner.

Kristian Thulesen Dahl har observeret de seneste ugers debat om regeringens forslag til en reform af den kommunale udligningsordning, og for første gang melder han sig nu for alvor ind:

Han mener, Mette Frederiksen kynisk spiller de nordsjællandske kommuner ud mod resten af landet.

- Jeg troede, Mette Frederiksen gik til valg på at samle Danmark, og jeg må bare konstatere, at det hun gør med udligningsforslaget og den måde, hun har behandlet det på indtil nu, splitter Danmark ad, siger han til avisen Danmark.

Konkret reagerer DF-formanden på et interview, statsministeren gav til avisen Danmark, inden selve præsentationen af regeringens forslag til en reform af udligningsordningen.

Her fortalte Mette Frederiksen, at Gentofte vil være den kommune, der modtager den største regning som konsekvens reformudspillet, og at Kalundborg Kommune modsat står til at få den største check.

- Når hun lancerer diskussionen på den måde, splitter det Danmark til atomer. Kommunerne ryger i totterne på hinanden. De er helt oppe og ringe i øjeblikket i en kamp mod hinanden, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det synes jeg simpelthen er så nederdrægtigt i forhold til det her med at få Danmark til at hænge sammen.

Vi er ved at rive det her lille bitte land midt over med den måde, vi gør det på.

Kristian Thulesen Dahl (DF)

Annonce

Stop forhandlingerne

Regeringen smed i sidste uge LA og Konservative ud af forhandlingerne, men DF sidder på trods af formandens kradse kritik stadig med. Helst så han dog, at det hele blev ”kylet til hjørne”.

- Jeg har deltaget i den her debat om udligning i snart 25 år, og det begynder jo bare at blive en pine for vores land, og det bliver vildere og vildere, siger han.

- Vi er ved at rive det her lille bitte land midt over med den måde, vi gør det på, og der kan jeg jo bare se, at Socialdemokratiet lægger op til, at vi laver en lap på et system, der i bund og grund ikke fungerer.

Kristian Thulesen Dahl mener derfor heller ikke, at det giver meget mening at fortsætte forhandlingerne med det forslag, der ligger på bordet.

- Min opfordring til Mette Frederiksen er, at hun får pakket det her sammen, og at hun så får lavet et ordentligt grundlag for en ny måde at udligne på, siger DF-formanden.

Konsekvensen ved Dansk Folkepartis forslag vil være, at et nyt udligningssystem formentlig tidligst kan træde i kraft i 2022, da embedsværket skal starte forfra med deres arbejde. Mange kommuners tålmodighed med Christiansborg er i forvejen tyndslidt, efter den tidligere borgerlige regering to gange udskød at ændre udligningen.

- I kunne ikke finde ud af at lave en reform, da I var en del af et flertal, er det ikke useriøst over for kommunerne at sige, at det nu skal udskydes igen-igen?

- Det er bestemt ikke useriøst, hvis det, der ligger lige nu, ikke er holdbart, siger Kristian Thulesen Dahl og følger op ved at bruge en af Mette Frederiksens socialdemokratiske borgmestre imod hende.

- Når Arne Boelt fra Hjørring Kommune siger, at hvis det, hans eget parti har fremlagt, bliver gennemført, stiller han ikke op næste gang, for så kan han ikke tage ansvaret længere, vidner det jo om en dyb, dyb frustration.

Annonce

Den omvendte verden

Det er lidt den omvendte verden, at DF kritiserer andre for at spille hovedstadsområdet ud mod resten af landet. Partiet har sin primære vælgerbase i landdistrikterne og har tidligere ikke været bleg for at kritisere særligt København.

Det har ført til kritik for at føre an i en såkaldt københavner-bashing - engelsk for tæv. Det skete for eksempel, da Kristian Thulesen Dahl for halvandet år siden langede ud efter hovedstaden i denne avis.

- København skal være tilfreds med at være en god hovedstad for Danmark. Lige nu har vi en hovedstad, der i højere grad vil sammenligne sig med andre hovedstæder rundt omkring i verden og konkurrere med dem og ligne det, man også finder i andre hovedstæder, udtalte DF-formanden dengang.

- Du har selv igen og igen kritiseret København. Er det ikke en anelse hyklerisk, at du kritiserer Socialdemokratiet for at splitte?

- Nej. Det har aldrig været en hensigt for os at gå efter København. Jeg bruger selv meget af min tid i København, og jeg synes, det er en dejlig by på rigtig mange felter, svarer Kristian Thulesen Dahl og bedyrer, at selvom hans udfald mod regeringen kan opfattes som en hjælp til København og de nordsjællandske kommuner, mener han, at de skal betale mere i udligning, end de gør i dag.

- Vores forslag er jo ikke noget, de bare vil klappe ad i hovedstaden, siger han.

S om kritik: Vi siger bare tingene lige ud

Udligning: - Jeg har svært ved at forstå kritikken fra Kristian Thulesen Dahl al den stund, at jeg troede, at vi havde et fælles ønske om at skabe et Danmark i bedre balance. Og hvis vi skal have det, bliver vi nødt til at være åbne om, at der er nogle kommuner, der bliver nødt til at bidrage mere, siger Christian Rabjerg Madsen, finansordfører for S.

- Men du kan vel ikke komme udenom, at jeres forslag har splittet kommunerne?

- Når man træffer nogle politiske valg, der skal sikre et Danmark i bedre balance, har jeg forståelse for, at der er nogle borgmestre, der gerne havde set det anderledes.

- Men var det nødvendigt på den måde at sætte Gentofte op imod Kalundborg?

- Jeg har svært ved at forstå, hvad det er Kristian Thulesen Dahl anklager os for. Handler det om, at vi er meget åbne om, hvad vi faktisk har tænkt os? Det synes jeg er en underlig anklage. Det er klart, at når man gerne vil omfordele mere, så er der en regning, der skal betales, og der har vi ikke lagt skjul på, at det særligt er nogle kommuner nord for København, der kommer til at betale lidt mere. Jeg troede, vi var enige med DF om, at der skulle omfordeles mere.

- Det er I vel også, Dansk Folkeparti mener så bare, at det er en lappeløsning, I kommer med?

- Hvis vi er enige om, at der er for store forskelle på, hvilken service kommunerne kan levere, synes jeg, at Kristian Thulesen Dahl skulle byde konstruktivt ind ved forhandlingsbordet med forbedringsforslag i stedet for at kritisere os for at sige tingene lige ud.

- Han foreslår jo en konkret model, hvor man centralt opkræver én samlet kommuneskat, som så skal fordeles ud til kommunerne?

- Det lyder umiddelbart som om, at DF med sådan et forslag vil gøre vold mod det kommunale selvstyre, og det ønsker vi ikke. Men jeg vil gerne sige, at vi er en mindretalsregering, der skal finde et flertal. Men lige netop det her forslag, er nok for vidtgående.

- Men ville man ikke undgå, at kommunerne bekriger hinanden, hvis man lavede én samlet kommuneskat?

- Vi ville få præcis det samme slagsmål imellem kommunerne, som vi ser med vores model lige nu. Jeg synes, vi i stedet skulle bruge kræfterne ved forhandlingsbordet.

Annonce

Fælles kommuneskat er løsningen

Det har Kristian Thulesen Dahl givetvis ret i. Dansk Folkepartis forslag går i sin enkelthed ud på, at der indføres én samlet kommuneskat.

I dag er kommuneskatten forskellig fra kommune til kommune - fra 22,5 procent i Rudersdal til 27,8 på Langeland.

- I stedet for at vi betaler forskellig kommuneskat lidt tilfældigt, siger vi nej, lad os afskaffe den ene del af problemet, så uanset hvor man bor i landet, betaler vi det samme i skat, siger Kristian Thulesen Dahl og understreger, at skatten skal betales til staten og ikke kommunerne, så man ikke længere kan tale om, at en kommune betaler til en anden.

Forslaget vil betyde store skattestigninger i kommuner som Rudersdal og lige så store lettelser i kommuner som Langeland. .

- Pengene fordeler vi så i 98 portioner (antallet af kommuner, red.) alt efter, hvad det er for nogle borgere, der bor i de enkelte kommuner. Og så lader vi det så være op til det kommunale selvstyre at administrere pengene, siger han.

- Er det ikke en smule naivt at tro, at kommunerne ikke skulle gå i flæsket på hinanden med dit forslag? Der vil stadig være nogle, der får mere end andre?

- Det er rigtigt, at der stadig vil være et slagsmål om, hvordan pengene skal fordeles, men vi får taget den giftighed ud af systemet, at det ikke er kommunerne, der tager fra hinanden. Så må de være sure på Folketinget i stedet, svarer Kristian Thulesen Dahl.

Forstå udligning på to minutter

1. Fordeler fra rig til fattig

Udligningsordningen går groft sagt ud på, at de rige kommuner skal betale til de fattige kommuner, så de har råd til at drive børnehaver, skoler og plejehjem. I år fordeles der omkring 18,5 milliarder kroner mellem kommunerne.

2. Krav om ny ordning

De fleste er enige om, at der er brug for et nyt udligningssystem. Ordningen er nemlig meget kompleks, og hvis der sker bare små forskydninger i antallet af borgere i almene boliger, enlige forsørgere med børn eller et fald i befolkningstallet, kan det give udslag i store millionbeløb fra ordningen. Især provins-borgmestre er utilfredse med systemet og mener, at hovedstadskommuner skal bidrage mere.

3. S vil sende flere penge til provinsen

S-regeringen fremlagde 30. januar sit bud på en ny udligningsordning. Ifølge udspillet flyttes 1,4 milliarder kroner fra især velstillede kommuner i Nordsjælland, Østjylland og hovedstaden til provins- og yderkommuner.

Derudover vil regeringen gøre ordningen mere simpel ved blandt andet at nedlægge to af de tre ordninger i udligningssystemet - nemlig hovedstadsudligningen og ordningen til kommuner med særlig stort underskud.

Til gengæld vil regeringen lave et nyt tilskud målrettet udsatte hovedstadskommuner og et tilskud til udsatte yderkommuner.

Regeringen vil afsætte 500 millioner kroner, der skal gå til et særligt tilskud til ø- og yderkommunerne. Regeringen foreslår blandt andet, at kommuner, som skal bidrage mere, kan vælge at sætte skatten op.

Annonce

- Det er rigtigt besværligt

Indtil nu har Kristian Thulesen Dahl ikke rigtig kommenteret forhandlingerne om udligning. Muligvis fordi han har været åben overfor, at Dansk Folkeparti kunne indgå et alternativt flertal med regeringen og de røde partier udenom Venstre.

Men at dømme disse udtalelser, ser det ikke ud til, at Mette Frederiksen skal regne med, at DF kommer og redder hende denne gang.

- Er I ude af forhandlingerne?

- Vi forhandler selvfølgelig, når vi bliver inviteret, men det er klart, at det er rigtig besværligt. Det, der ligger her, er i for høj grad en lap.

- Så hvis Mette Frederiksen drømmer om, at hun kan skifte DF ud med Venstre i forhandlingerne?

- Det tror jeg da bestemt, at hun gør, men så vil hun også være nødt til at tage sig nogle arbejdsdage på Marienborg og finde ud af, hvordan hun kan lave det, hun har foreslået, om.

- Hun bliver vel nødt til at reelt at skrotte sit eget forslag for at få jer med?

- Det er helt klart, at det ikke bare er nogle småjusteringer, der skal til, for at vi vil kunne være med. Der skal helt andre ting til, hvis vi skal kunne se os selv i en aftale, siger Kristian Thulesen Dahl.

Finansordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Annonce