Annonce
Danmark

Thomas sprang ind ad Anjas vindue og reddede hendes liv: Oplevelsen sidder stadigvæk i mig

Thomas Tesfaye-Berhane var opmærksom, da han gik ned ad Borgbjergsvej en sen mandag aften. Den opmærksomhed betyder, at Anja lever den dag i dag. Foto: Jens Mouvielle
36-årige Thomas Tesfaye-Berhane henvendte sig med det samme, da han så, han var efterlyst for sin heltegerning. Thomas reagerede hurtigt og sprang ind i en fremmed kvindes lejlighed, da hun kaldte om hjælp og reddede hende ved at give hende førstehjælp.

KØBENHAVN: Thomas Tesfaye-Berhane skulle egentlig bare gå en sen aftentur rundt om hjørnet for at prøve sine nye sandaler af. Han havde besluttet sig for at svinge forbi kiosken på Borgbjergsvej i den københavnske sydhavn og købe en is, så spadsereturen havde et formål.

Da han kom lidt ned ad Borgbjergsvej kunne han ud af øjenkrogen se, at der stod en kvinde i sin vindueskarm og råbte et eller andet utydeligt. Først tænkte Thomas ikke rigtig mere over det, og flere folk, der var tættere på, slentrede bare videre.

‘Hun er nok lidt fuld eller i godt humør’, tænkte han, men da han nærmede sig kunne han godt se, at noget var helt galt.

Annonce

- Jeg gik bare i min egen verden og tænkte på speciale, men der var et eller andet ved hendes kropssprog, som var forkert og det fangede min opmærksomhed. Da jeg fik øjenkontakt med hende, kunne jeg se, at hendes læber var helt blå, og så kunne jeg høre, hvad hun råbte. Hun råbte om hjælp, siger Thomas Tesfaye-Berhane.

Thomas ringede med det samme 112 og fulgte deres anvisninger, mens han snakkede med kvinden, som hedder Anja. Han fik at vide, at han skulle bede hende om at sætte sig ned, men da hun gjorde det, mistede de øjenkontakten og kort efter lød der et bump fra da Anja besvimede.

- Jeg tænkte bare hurtigt. Jeg råbte et par gutter an og sagde: ‘Jeg skal op i den lejlighed, hjælp mig’, og så fik jeg en hestesko. Derfra fik jeg igen fat på 112, og så gik jeg i gang med hjertemassage. Det føltes som en evighed, men jeg kan se på opkaldet, at der gik seks minutter, så var ambulancefolkene på stedet, og så havde jeg brug for at komme ud på gaden og få luft. Det var meget, meget hårdt, siger Thomas.

Sidder stadig i kroppen

Anja og hendes døtre Natasia og Natali har på de sociale medier efterlyst Thomas Tesfaye-Berhane for at redde deres mor. Thomas selv har også været forbi lejligheden på Borgbjergsvej og ringe på for at høre, om Anja var okay, men det lykkedes ham ikke at komme i kontakt med nogen, da dørtelefonen er gået i stykker.

- De første dage havde jeg det underligt i kroppen. Lidt som når man lige har fået et stort chok, og jeg kan stadigvæk mærke, at jeg får lidt hjertebanken, når jeg går forbi Anjas lejlighed, eller når jeg hører sirener. Det sidder stadigvæk i kroppen, siger Thomas Tesfaye-Berhane og fortsætter:


De første dage havde jeg det underligt i kroppen. Lidt som når man lige har fået et stort chok, og jeg kan stadigvæk mærke, at jeg får lidt hjertebanken, når jeg går forbi Anjas lejlighed, eller når jeg hører sirener. Det sidder stadigvæk i kroppen.

Thomas Tesfaye-Berhane


- Efterfølgende har jeg også haft svært ved at sove, jeg tror faktisk ikke, jeg sov ordentligt før sidst på ugen, da jeg så på de sociale medier, at hun var i god behold. Det var en kæmpe forløsning, og derefter kunne jeg slappe mere af.

Han, Anja, Natasia og Natali har snakket i telefon og aftalt at mødes for at sætte ansigt på hinanden. Noget de alle glæder sig til, så de kan få bearbejdet det, de har været igennem.

- Jeg glæder mig så meget til at se hende og med mine egne øjne konstatere, at hun er okay. Det billede, jeg har af hende, er jo fra den traumatiske oplevelse, så jeg glæder mig til at møde hende, så jeg fremover kan mindes Anja, som hun er, siger Thomas.

Annonce

De små ting gør forskellen

Både Natali, der har snakket med Anja, og Thomas har fortalt, at flere gik forbi vinduet, hvor Anja stod og råbte om hjælp, fordi hendes liv var i fare som følge af, at hun ikke kunne få luft.

Det er svært at sige præcis, hvorfor der ikke var flere, der greb ind, eller hvorfor der ikke var flere, som opdagede, at Anja bad om hjælp. For Thomas Tesfaye-Berhanes vedkommende drejer det sig om ideologi. Han gør nemlig en stor dyd ud af at give alle mennesker lidt ekstra tid ved at få øjenkontakt, hilse og ønske dem en god dag.

Thomas Tesfaye-Berhane har stadig den voldsomme oplevelse siddende i kroppen, fra da han gav en fremmed kvinde førstehjælp på hendes stuegulv. Foto: Jens Mouvielle

- For mig er det et meget bevidst valg, at jeg altid tager et par ekstra sekunder til at opleve folk, når der f.eks. opstår øjenkontakt. Alle er fem sekunder værd til lige at få et nik eller en hurtig hilsen. Jeg tror på, at tryghed og sammenhæng skabes, når vi vælger anerkende hinanden på den måde, uanset om vi står overfor en medborger, hvis livsforløb ligger fjernt fra vores eget, siger Thomas Tesfaye-Berhane og fortsætter:

- De der små ting bringer os sammen, og jeg tror, at det er fordi, jeg har det sådan, at jeg fik kigget op på Anja længe nok til at se, at den var helt gal. Jeg er i hvert fald blevet bekræftet i, hvor vigtigt det er at anerkende sine medborgere og give dem bare et splitsekund af sin tid.

Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Langeland For abonnenter

Lohals Havn trives i bedste velgående: - Det er et ovenud tilfredsstillende resultat

Navne

Jesper Skovhus stiller op til valg: Lige nu bliver Langeland afviklet i stedet for udviklet

Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ærø For abonnenter

Udsigten skifter ejer: Hotellet skal udvides

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Debat

Slår vi døden ihjel?

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Fyn For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Kultur For abonnenter

På Sydfyn blomstrer musikken: Tom Bjerg mener at musikmiljøet er stærkere end Københavns

Langeland

78-årig ville køre hjem: Borgere holdt fuld kvinde tilbage

Annonce