Annonce
Fyn

Thilo taler sig eget sprog

Jesper Thilo, der fylder 80 år i 2021, fyldte Dexter mandag aften til Odense Jazz Festival. Foto: Simon Staun
"Swing Is the Thing" er titlen på Jesper Thilos seneste album, der udkom i foråret. Mandag aften beviste den 79-årige saxofonist, at han i den grad stadig swinger.
Annonce

Odense: Den debuterende Odense Jazz Festival er kommet godt fra start. I døren til Dexter fortæller de tre bagmænd, Anders Mogensen, Nathaniel Ford og Fini Brandt, at der har været udsolgt til alle de store koncerter den forløbne uge.

Inden for på Dexter er alle borde også besat mandag aften, hvor saxofon-ikonet Jesper Thilo optræder med sin kvartet, der ud over ham selv består af pianisten Søren Christiansen, kontrabassisten Daniel Frank og trommeslageren Frands Rifbjerg.


Selv om Jesper Thilo nærmer sig 80 år, spiller han stadig fremragende. Han er fuldstændig usvækket i sit spil, hvilket man ikke kan sige om mange af hans jævnaldrende kolleger.

Hans Mydtskov, saxofonist


En sjælden mangfoldighed på spillestedet afspejler sig i kraft af alt fra teenagepiger til ældre fruer med rollator. Det kunne indikere, at tenorsaxofonisten Thilo taler til mange med sit karakterfulde spil på instrumentet, som har gjort ham berømt både i og uden for Danmark.

Han indledte en imponerende karriere som klarinettist og basunist i New Orleans jazz-grupper allerede som knægt i begyndelsen af 1950'erne og slog for alvor igennem som saxofonist i Arnvid Meyers swing-orkester i begyndelsen af 1960'erne. Hvilket gør det oplagt at spille et nummer, som var på repertoiret i den periode. Lester Youngs "Tickle Toe" lever op til navnet ved at få samtlige af mine tæer til at danse lystigt bag skosnuden.

Program Odense Jazz Festival:

Onsdag 29. juli:

Kl. 16: Waidtløw/Waidtløw Quartet, PåTaget

Kl. 19: Marilyn Mazur Special 4, Dexter

Kl. 21: Anders Medin and Friends, PåTaget

Torsdag 30 juli:

Kl. 16: SDMK Presents, PåTaget

Kl. 19: Heine Hansen Trio, Dexter

Kl. 21: Dabrowski, Andersson, Krebs og Mogensen, PåTaget

Fredag 31. juli:

Kl. 16: Hans Ulrik Young Quartet, PåTaget

Kl. 19: Morten Haxholm Contemporary Quartet, Studenterhus Odense

Kl. 21: Jakob Bro solo, PåTaget

Lørdag 1. august:

Kl. 16: Anders Malta Quintet, PåTaget

Kl. 19. Ubatuba, Studenterhus Odense

Kl. 21: Mathias Heise Quintet, PåTaget

Nummeret smager af en svunden tid, som behandles respektfuldt og kyndigt på flere af de udvalgte numre. "I'll Never Be the Same" kom til verden i 1932 og blev sunget af Billie Holiday i 1937. Melodien er med på Jesper Thilos aktuelle album, "Swing Is the Thing", hvorfra flere af aftenens numre er at finde.

Annonce

Skyhøjt niveau gennem årtier

Jesper Thilo er et navn, de fleste kender. Men hvad er det, der kendetegner en af landets ypperste jazzmusikere? For at nærme mig et svar, er det nødvendigt med assistance fra en af Fyns bedste saxofonister, Hans Mydtskov, der ærgrer sig gul og grøn over at gå glip af koncerten.

- Selv om Jesper Thilo nærmer sig 80 år, spiller han stadig fremragende. Han er fuldstændig usvækket i sit spil, hvilket man ikke kan sige om alle hans jævnaldrende kolleger. Han har overlevet mange af dem og er efterhånden en af de få overlevende fra guldalderen i dansk jazz i begyndelsen af 1960'erne. Det er sindssygt at tænke på, hvem han har spillet sammen med af både danske og udenlandske navne, konstaterer Hans Mydtskov.

Han kalder sin saxofon-kollega ekstremt teknisk velfunderet og siger, at det har den simple forklaring, at Jesper Thilo er konservatorieuddannet klassisk klarinettist.

- Hvis man er pissegod til at spille klarinet, har man alle forudsætninger for en god teknik på saxofon. Det omvendte er ikke nødvendigvis tilfældet. Det er enestående, at Thilo har holdt så skyhøjt et niveau gennem seks årtier. Det hænger måske også sammen med, at han - en smule stædigt - har holdt fast i sin forkærlighed for en jazztradition, som er ekstremt inspireret af swingmusik og især Ben Webster og Coleman Hawkins, siger Hans Mydtskov.

Jesper Thilo indledte karrieren i begyndelsen af 1950'erne og har i årtier været et fyrtårn inden for dansk jazz. Foto: Simon Staun

Det kommer til udtryk i Thilos markante vibrato og hans glissader, der betyder at glide ind på tonerne.

- Det er en ret gammeldags måde at spille på, og det kan man anskue på to måder. Man kan undre sig over, at han har holdt fast i en lyd, der udspringer af tiden før 2. verdenskrig. Eller man kan fryde sig over, at han gennem en menneskealder har perfektioneret selv samme lyd og musikalske sprog. Det er hamrende umoderne, men alligevel virtuost og på højeste internationale niveau. Thilo er ikke bare en af Danmarks bedste tenorsaxofonister. Han tilhører verdenseliten, understreger Hans Mydtskov.

Det er retfærdigvis ikke kun Thilo, der betager på Dexter. Kontrabassist Daniel Frank tager teten på "Swinging Till the Girls Come Home", mens pianisten Søren Christiansen viser formatet på Bunny Berigans "I Can't Get Started" fra 1937 og dernæst på Ben Websters "Tenderly".  Tenderly betyder ømt på dansk, og selv om balladerne ikke står i kø, er koncerten på Dexter proppet med nænsomme og gribende øjeblikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

150 bekymrede borgere til vindmøllemøde: - Vi er især bange for støjgenerne

Annonce