Der har de senere år været et støt stigende fokus på indeklima. Corona-pandemien har gjort sit til, at vi dels er mere indendørs og dels har et øget fokus på sundhed, og det har uden tvivl givet luftrenserne et boost i popularitet.
Vi har på redaktionen tidligere testet gode men dyre luftrensere fra Dyson, der renser luften, og også nogle mere tvivlsomme, billige modeller, der påstår at kunne eliminere corona-bakterier i luften.
Vbreathe Tasman lover at gøre begge dele – altså at rense luften for partikler og os, men også at dræbe bakterier – og modsat mange af de andre modeller, vi har haft kig på, virker Vbreathe Tasman til at kunne levere.
Elegant futurisme
Allerede når man får Vbreathe Tasman-æsken i hænderne, fornemmer man, at de mener det alvorligt. Det er en meget lækker ”unboxing”-oplevelse, hvor alle dele er pakket sirligt ned i særskilte rum med tilhørende forklarende pamfletter. I æsken er der udover selve luftrenseren strømkabel og adaper – selvfølgelig USB-C - tre aktiv gel-kapsler og fire HEPA-filtre, hvor det ene filter allerede sidder i luftrenseren.
Når Vbreathe Tasman tages i brug første gang, skal man skrue låget af og sætte en aktiv gel i, og så sætte renseren til at lade. Her mister jeg lidt momentum, for Vbreathe Tasman skal lade flere timer, før den er klar til at tage i brug – og jeg kan end ikke tænde den, selvom den sidder i strømstikket.
Da der først er strøm på, forbinder jeg let til luftrenseren via den gratis app, og så ser jeg mig ikke tilbage. Vbreathe-appen er meget simpel og overskuelig. Den viser aktuel status, letforståeligt, og gør det lige så let at justere, om luftrenseren skal stå på anbefalede auto, på max eller skrues helt ned på nattemode, uden lys og minimalt med larm. Når luftrenseren står på max, larmer den en del, men på auto gør den ikke meget væsen af sig.
Vbreathe Tasman er cylinderformet og fås i fem forskellige farver. Jeg har testet den sølvgrå, der er meget diskret, elegant og futuristisk at se på – og den elegance er også at finde i appen, der er virkelig brugervenlig og veldesignet.
Filter og gel koster
Noget af det, der adskiller Vbreathe Tasman fra en stribe af konkurrenter på markedet, er, at den både bruger et HEPA-filter til at rense luften og udsender dampe fra den aktive gel, der reducerer skadelige bakterier, mikrober, skimmelsvamp og giftstoffer. Jeg har ikke haft mulighed for at teste, om gelen rent faktisk gør alle de ting, men Vbreathe har på sin hjemmeside certifikater fra diverse universiteter, der har testet og bekræftet den påstående effekt. I praksis kan jeg konstatere, at luftkvaliteten forbedres – både når jeg kigger i Vbreaths app, og når jeg kigger i de apps, jeg i øvrigt bruger i mit i forvejen smarte hjem, som overvåger partikelforurening med videre.
Vbreathe gør også en dyd ud af at dokumentere, at gelens aktive dampe ikke er skadelige for mennesker – hvilket er en vigtig detalje. Der kommer faktisk en behagelig men tilpas diskret duft, når Vbreath Tasman kører, og indeklimaet føles bedre, når man går ind i rummet, hvor Vbreathe Tasman står – fra et af de andre rum, der ellers også er udstyret med luftrensere.
Den aktive gel er dog også noget, der er med til at presse prisen på Vbreathe Tasman op. Salgsprisen for selve startpakken er i skrivende stund cirka 3500 kroner. En pakke med filtre og gel koster cirka 1000 kroner ekstra. Ifølge Vbreathe holder både den pakke, der følger med luftrenseren, og en ny pakke i et år – hvis man bruger luftrenseren 24 timer i døgnet, vel og mærke. I praksis vil de fleste nok maksimalt bruge den det halve af det, så det skal selvfølgelig indgå i måden, man udregner prisen på.
Om testen og prislinks
Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.
Artiklen kan indeholde affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.
Vbreathe Tasman er ikke nogen helt billig luftrenser, men det er omvendt let at forsvare prisen, når man ser, hvad man får – og hvad konkurrenterne koster. Er man plagen af dårligt indeklima, lider man af astma eller har man af andre årsager behov for at forbedre indeklimaet, så er Vbreathe Tasman bestemt værd at se nærmere på.