Annonce
Fyn

Terrorsigtet mand fra Fyn forbliver fængslet: Bag lås og slå i mere end syv måneder

Politiaktionen fandt sted i december 2019, og siden har en 30-årig mand siddet varetægtsfængslet i nu foreløbigt syv måneder. Arkivfoto. Birgitte Carol Heiberg
En 30-årig mand med bopæl på Nordøstfyn skal fortsat sidde varetægtsfængslet i landsdækkende terrorsag, hvor yderligere en snes personer er sigtet. Politiet holder stadig sagen hemmelig med rettens accept af navneforbud og lukkede døre.
Annonce

Anklager om indsamling af penge til Islamisk Stat i Libyen og Mali samt forsøg på at skaffe sig viden om drab og fremstilling af sprængstoffer hænger stadig over hovedet på en 30-årig mand med bopæl på Nordøstfyn.

Tirsdag har manden endnu en gang fået forlænget sin varetægtsfængsling med yderligere fire uger. Det er sket på et skriftligt grundlag, det vil sige, at der ikke har været afholdt et egentligt retsmøde ved Retten i Odense.

Fristforlængelsen bekræftes af senioranklager Klaus Lauridsen fra Anklagemyndigheden på Fyn.

Det betyder, at den 30-årige mand, som har en udenlandsk baggrund, foreløbigt har siddet varetægtsfængslet i mere end syv måneder i en sag, som tog sit udspring i en storstilet landsdækkende antiterroraktion, herunder mod en trelænget, ensomt beliggende ejendom på Nordøstfyn. Af hensyn til fortsat navneforbud i sagen kan den nærmere geografiske lokation for antiterroraktionen ikke nævnes.

Annonce

Én af mange anholdte

Den 30-årige var bare én af de 20 personer, som i december 2019 blev anholdt under aktionen, og flere af de øvrige har været fremstillet i grundlovsforhør i dommervagten i Københavns Byret. Sigtelserne mod manden fra Fyn er dog anderledes end for de øvrige.

Det viste en aktindsigt, avisen Danmark og Fyens Stiftstidende fik efter det første grundlovsforhør. Heraf fremgår det, at han ifølge politiets opfattelse ville samle penge ind til terrororganisationen Islamisk Stat i Libyen og Mali. Han har også ifølge politiet forsøgt at få viden om drab og fremstilling af sprængstoffer på internettet for senere brug ved et terrorattentat et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller i udlandet.

De øvrige sigtelser i den omfattende sag handler om forsøg på at finansiere og skaffe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger, og for at have villet fremstille en eller flere bomber med sprængstoffet TATP, en forkortelse for triacetoneperoxid, som også kaldes Satans Mor, og bruges flittigt som hjemmefremstillede sprængstoffer af terrorister i hele verden.

Annonce

Kritik fra forsvarer

At den 30-årige mand fortsat skal sidde varetægtsfængslet, mødte allerede for en måned siden kritik fra hans forsvarsadvokat.

- Det er for lang tid, sagde advokat Asser Gregersen, men han erkendte også, at når der er tale om en formodet terrorsag kan efterforskningen tage lang tid.

Han har dog ikke opfattelse af, sagen er så stor, som den så ud til at være i forbindelse med de mange anholdelser tilbage i december.

- Da politiet trak i arbejdstøjet tænkte de måske, at det var en eller anden stor terrorcelle, og nu har det vist sig, at det er det nok ikke. Derfor tror jeg, at sagen også på den anden side af bænken er ved at finde et mere rimeligt niveau, lød det fra forsvarsadvokaten.

Først hen på sensommeren forventes det, at anklagemyndigheden vil tage stilling til, om der skal rejses tiltalte mod den 30-årige mand eller ej.


Tirsdag har manden endnu en gang fået forlænget sin varetægtsfængsling med yderligere fire uger.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Arriva: - Vi er selvfølgelig kede af, at det nye signalsystem ikke er blevet prioriteret

Annonce