Annonce
Fyn

Terrorsag fra Nyborg Fængsel faldet til jorden: Anklagemyndigheden har droppet at rejse tiltale mod fire indsatte

I slutningen af juni slog politiet og Politiets Efterretningstjeneste til i en større antiterror-aktion med ransagninger og anholdelser af fire indsatte i Nyborg Fængsel. Både byretten og landsretten har fundet beviserne i sagen for tynde til at varetægtsfængsle, og siden har anklagemyndigheden droppet at rejse tiltale. Foto: Frederik Steen Nordhagen
En opsigtsvækkende sag om en muligt terrorangreb på fængselsbetjente i Nyborg Fængsel er faldet til jorden. Anklagemyndigheden har droppet at rejse tiltale i sagen, hvor både by- og landsret fandt mistanken mod fire mænd for svag. Ifølge Ekstra Bladet byggede sagen på et vidne, der tilsyneladende fortalte om terrorplanerne for at slippe af med sin udvisningsdom.

En sag efter en større antiterror-aktion i Nyborg Fængsel mod fire indsatte er smuldret og ender uden en retssag. Statsadvokaten i Viborg har besluttet, at der ikke bliver rejst tiltale mod de fire indsatte. Det har vicestatsadvokat Torben Thygesen oplyst til Ekstra Bladet.

Både PET og Fyns Politi været involveret i sagen, hvor såvel Retten i Svendborg som Østre Landsret i juli sagde nej til at varetægtsfængsle, fordi mistanken mod de fire indsatte var for spinkel.

Mændene, der har været sigtet i sagen, er mellem 25 og 34 år gamle. Den ældste afsoner en straf på 12 års fængsel for sin rolle i terrorsagen fra 2016 kendt som "Tændstiksagen". Han og en medgerningsmand blev dømt for planer om at stikke tilfældige mennesker ned på gaden i København med to køkkenknive og angribe med en eller flere bomber, som de ville fremstille af svovl fra 17.460 tændstikker.

Annonce

Der har været stort hemmelighedskræmmeri og tavshed omkring sagen fra Nyborg Fængsel. Grundlovsforhøret ved Retten i  Svendborg den 1. juli blev i det store hele mørklagt for offentligheden med lukkede døre - ja sågar drøftelserne om, hvorfor det var nødvendigt med dørlukning, foregik dengang for lukkede døre uden adgang for pressen.

Ville af med udvisning

Den beslutning kærede Fyens Stiftstidende til Østre Landsret, som senere afgjorde, at der ikke skulle have været dobbeltlukkede døre. Vi ved derfor, at dørlukningen skyldtes hensyn til et vidnes sikkerhed og til opklaringen af sagen.

Ifølge Ekstra Bladet byggede sagen i høj grad på ét centralt vidne, en PET-kilde, der fortalte om fire fangers planer om at tage tre ansatte i fængslet som gidsler og dræbe dem - muligvis som del af et flugtforsøg.

Kilder med kendskab til sagen har dog fortalt til mediet, at PET-meddeleren tilsyneladende forsøgte at udnytte forklaringen om terrorplanerne til at få ophævet sin dom om udvisning fra Danmark og til at opnå bedre forhold under afsoning.

Politiets Efterretningstjeneste har ikke villet kommentere oplysningerne over for Ekstra Bladet.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Debat

Læserbrev: Netto på havnen - naturligvis

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Et svar til Peter Julius - det handler om at styrke fællesskaber

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Som borgmesteren fik den bygget: 'Borgen' på lystbådehavnen skal have det oprindelige udtryk

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Kultur

Prosa, Pilgaard og Pape: Fem grunde til at du skal til litteratur-festival i Svendborg

Annonce