Annonce
Svendborg

Teaterhus på corona-vågeblus

Mens scenen i teaterbygningen alligevel ligger ubrugt hen, kan man lige så godt bruge den til at øve. Her er det håndstandsartist Ida Langkilde og danser Malthe Ørsted, der er på. Foto: Peter Becher Damkjær
Coronaen har fået Baggårdteatret til at dreje aktivitets-termostaten i bund. Men alligevel bliver der arbejdet for at holde hjulene i gang i bygningen i Caroline Amalie Lund.
Annonce

Svendborg: Der er ikke meget, der råber liv og glade dage, når man står foran Baggårdteatrets bygning i Caroline Amalie Lund.

Nu gør det selvfølgelig ikke alverden for festligheden, at vejret her i midten af januar er både koldt og klamt, men heller ikke inden for i varmen den ellers normalt travle teaterbygning, er der det store leben.

Coronalukningen har ramt teateret, som har måttet aflyse eller flytte de planlagte forestillinger, og aktivitetsniveauet i huset er skruet ned til et minimum.

- Vi er fem på arbejde ad gangen. Vi har besluttet, at det er udgangspunktet for os, siger Baggårdteatrets forretningsfører Anne Thomsen.

Hun er selv en af den lille udvalgte håndfuld, der er blevet plads til, og sidder under taget aller øverst i teaterbygningen, der alt andet end summer af aktivitet. Altså lige med enkelte undtagelser som Annes kontor.

- Der er nok at lave. Lige nu sidder jeg og kæmper med at lave regnskab for det sidste halvår, som vi skal aflevere i forbindelse med den nye egnsteateraftale. Derudover er der også den nye ferielov, som har givet en masse ekstra arbejde til mig, fortæller hun.

Og rent logistisk har det også været noget af en mundfuld at skulle få teaterkabalen til at gå op, efter coronaen trådte ind på scenen.


Det er jo en underlig situation, når man normalt er vant til at lave en masse fysisk arbejde i forbindelse med det, der skal laves til vores forestillinger. Pludselig er man tvunget til selv at finde på det hele.

Thomas Dam Jensen, scenemester


- Vi var bananhamrende heldige, at vi kunne sende forestillingen "Det Gode Menneske" på turné sidste år, inden det hele igen lukkede ned, men vi kan også se, at vi bliver udfordret på coronaen her i foråret med for eksempel "Knud Romers ABC", der bruger hele scenerummet. Der er vi ikke helt klar over, om det kan lade sig gøre, fortæller Anne Thomsen.

Og så er der de endnu større bider af teaterkagen, som er blevet skubbet videre i kalenderen.

For forrretningsfører Anne Thomsen har den nye coronanedlukning ikke betydet mindre arbejde. Snarere tværtimod. Foto: Peter Becher Damkjær

- Forestillingen "Argumenter imod Kvinder", som vi skulle have spillet i foråret, er blevet skubbet til september og "Fjeren og Rosen", som vi skulle have produceret til landsstævnet, er blevet skudt til næste år sammen med Landsstævnet, fortæller Anne Thomsen.

Annonce

Fredagsøl over Zoom

Lidt længere nede ad gangen står skrædder Mona Wickstrøm ved sit arbejdsbord og gør klar til at klippe nye mønstre til kostumer til netop "Fjeren og Rosen".

- Det er godt nok først til 2022, de skal bruges, men det nytter jo ikke noget at lave ingenting, siger Mona, mens hun finder saksen frem.

Hun og Anne Thomsen i nabokontoret er de eneste to her på øverste etage, og selvom hun også kan få tiden til at gå, er det ikke helt det samme at arbejde på teateret i de her uger.

- Det er ikke helt det samme som til hverdag. Der er jo slet ikke det samme liv i huset, siger skrædder Mona WickStrøm. Foto: Peter Becher Damkjær

- Det er heller ikke helt det samme at spise frokost, når vi kun er to. Men nu har vi så aftalt, at vi allesammen skal have fredagsøl sammen i den her uge ... over Zoom. Det bliver nok heller ikke helt så sjovt, siger Mona Wickstrøm.

Det er, vil hun godt indrømme, langt fra den samme arbejdsplads, som hun er vant til.

- Der kommer jo ingen forbi for se, hvad jeg laver eller spørge, hvorfor jeg NU larmer, siger hun med et skævt smil.

Annonce

Dans og håndstand

Men lidt larm er der alligevel i det lille teater herude i skoven. Det er efterhånden ved at være flere uger siden, der har været forestillinger med publikum i teatersalen, men det er jo næsten synd at lade den gode scene står helt ubrugt hen.

Her øver Sofie Christiansen fra SART Danseteater sammen med danser Malthe Ørsted og håndstandsartist Ida Langkilde.

Baggårdteatrets scene bliver i de her dage brugt til at øve på. Sofie Christiansen fra SART Danseteater kigger på, mens Ida Langkilde og Malthe Langkilde øver til "Fjeren og Rosen". Foto: Peter Becher Damkjær

- Det er et projekt med inspiration fra "Fjeren og Rosen", som vi skulle have lavet sammen med teateret til landsstævnet, men som så er flyttet. Vi laver så i stedet en forestilling/workshop for indskolingen, hvor vi tager elementer fra historien og bruger her, fortæller Sofie Christiansen, mens hun dirigerer de to dansere i prøverne.

Annonce

En øjenåbner

Selvom de tre dansere i salen reelt banker teaterets selvvalgte corona-grænse på fem arbejdende i huset op på max. rumsterer det alligevel inde fra værkstedet i husets kælder.

Her, ved hvert sit skrivebord og med god afstand imellem dem, sidder scenesmester Thomas Dam Jensen og tekniker Kasper Lindgren.

- Vi har da et fjernlager, vi er ved at rydde op i, og så brugte jeg en dag på at rydde op på værkstedet, fortæller Kasper Lindgren om, hvad man sådan kan få tiden til at gå med, når der på papiret ikke er noget at lave.

Scenesmester Thomas Dam Jensen lukker ned for det Zoom-møde, han lige har holdt med Anne og Mona på øverste etage og de andre ansatte, der sidder hjemme.

Scenemester ved Baggårdteatret Thomas Dam Jensen får afviklet en del afspadsering under coronanedlukningen. Foto: Peter Becher Damkjær

- Det er jo en underlig situation, når man normalt er vant til at lave en masse fysisk arbejde i forbindelse med det, der skal laves til vores forestillinger. Pludselig er man tvunget til selv at finde på det hele. Men jeg får brugt nogle af de afspadseringstimer, der har hobet sig op, lyder det fra scenemesteren.

- Men man får da øjnene op for, hvor kedeligt det er at gå og lave ingenting. Man har jo godt kunne gå og kigge lidt misundelig på de arbejdsløse, men DET er slut nu, siger han.

Hvad laver de på kontoret efter coronalukketid?

Avisen tager i de kommende uger rundt til en række sydfynske kulturinstitutioner for at se, hvad der sker i kulisserne, mens dørene er lukket af coronasmitten.

Turen til Baggårdteatret i Svendborg er første stop.

Annonce
Fyn

Pas på: Glat på udsatte steder

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Klassekamp fra toilettet

Annonce