Annonce
Kultur

Teaterdirektørs opråb: Klik! Bestil! Kom afsted!

Marianne Klint, teaterdirektør, Teater Momentum

Kulturlivet genåbner og det betyder, vi skal til at ændre adfærd.

Vi skal genoplive en adfærd, som tilbyder en ekstra dimension af fællesskab, og som skaber et fælles åndedræt i biografen, teatret efter den sublime guitarsolo. Kunsten tilbyder en indsigt, når vi er blevet oplyste og klogere af et billedkunstnerisk mirakel, en bevidsthed om vores egen eksistens på det kulturhistoriske museum, en dannelse og følelsen af ophøjethed når vi har været i operaen. Fremfor alt bliver vi inspirerede til at missionere omkring det, vi netop har oplevet og føler trang til at reklamere for det, der er sket med os – andre skal da have den samme følelse, ikke?

Vi er gode til at gøre reklame for de oplevelser, der betyder noget i livet, når noget har gjort indtryk. Det foregår typisk over frokostbordet på arbejdet, hvor der falder bemærkninger om, hvad man har oplevet i weekenden eller i går aftes eller en forventning og glæde over, at have booket billetter til noget spændende og skønt.

Annonce

Kulturoplevelser er noget, vi snakker meget om. Det giver os identitet og selvværd at have dyrket åndelig fitness. Vi snakker om bogen, vi har læst og serien på HBO, men intet slår den levende, kropslige væren i kontakt med oplevelsen live, nu og her.

Kulturoplevelser er noget, vi snakker meget om. Det giver os identitet og selvværd at have dyrket åndelig fitness. Vi snakker om bogen vi har læst og serien på HBO, men intet slår den levende, kropslige væren i kontakt med oplevelsen live, nu og her.

Men som alle andre muskler i kroppen, bliver også kultur-musklen slap. Vi skal aktivt rejse os fra sofaen, bevæge os i retning af teatret og biografen, koncerten, museet, udstillingen, forlystelsen.

Det er hårdt. Det kan altid vente til i morgen. I næste uge starter jeg igen. Eller i hvert fald den første i næste måned. Så er det sikkert også bedre vejr og jeg skal jo også lige have løn først. Vi kender undskyldningerne.

Som med al anden træning, der skal genoptages, skal man også med kulturoplevelserne tvinge sig selv i gang igen. Min opfordring er derfor… tving dig selv! Få nu bestilt de billetter og vælg en begivenhed, der finder sted allerede i næste uge og om 14 dage, i næste måned og køb den vilde koncertbillet til jazzfestivalen til sommer allerede nu. Hjælp kulturen i gang igen - vi kan ikke eksistere uden jer, publikum.

Som direktør for et mindre teater er vi dybt afhængige af publikums loyalitet og uagtet at vi står med kvalitet på scenen hver aften, og har masser af sublime oplevelser klar, oplever vi efter nu tredje nedlukning, at det kan være svært at få folk i gang igen. Nogle kommer springende fra dag et og tak til jer kulturhungrende ”firstmovers”. Andre er helt kommet ud af vanen og skal genoptrænes.

Årskortet er udløbet. Pludselig føles tiden knap. Søvnmønsteret er anderledes og vi er gået i hi og tanken om, at noget slutter 22.30 er uoverskueligt sent – man bliver jo allerede dødtræt kl. 21.00. Søvn er det nye must have og vi kan vist alle godt mærke, hvordan sofaen har fået fat i os.

Men vi lever kun en gang og jeg vil personligt give pengene tilbage til publikum på mit teater, hvis jeg hører om en eneste, det ikke føler sig opløftet af, at komme tilbage til de levende kulturoplevelser.

Så lad dette være min nytårs-opsang og opfordring til læserne om at tilføje et fortsæt til de øvrige på listen: rejs dig, tænd computeren, søg på events i dit nærområde, klik på bestil og tag familien og måske kollegaerne eller naboerne med. Lad os hjælpe kulturlivet tilbage til livet - og få gang i mental-træningen. Mon ikke vi for en tid har set rigeligt Netflix?

Vi ses i virkeligheden. Sammen.

Annonce
Navne For abonnenter

Ene mand på toppen: Simon Sophus Nielsen står på mål for en omdiskuteret industri

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Langeland For abonnenter

Se video: Langeland går mod strømmen, og fjernvarmekunder undgår prisbomber - nogle får endda en lavere regning i 2022

Debat

Læserbrev: Vækst er ikke en lige linje

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Ærø For abonnenter

Mens landsholdet kæmper om medaljer, savner de håndboldspillere i Marstal: - Det er lidt demotiverende

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Kultur For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Stærkt med nye film- og skatteuddannelser i Svendborg

Ærø For abonnenter

Se video: Ærøskøbing Vandværk graver 43 meter ned i jorden efter mere og bedre vand

Svendborg

Planen var at vente på ophævede restriktioner: Nu genåbner Torvecaféen alligevel

Annonce