Annonce
Navne

Tandemklubben fylder rundt: Lena har været med siden begyndelsen

Tandemklubben Sydfyn kan i år fejre 40 års jubilæum. Egon Hansen og Lena Madsen har været med i størstedelen af de år. Foto: Henrik Nguyen.
Tandemklubben Sydfyn, som giver blinde og svagtseende mulighed for at komme ud på ugentlige cykelture, fejrer onsdag 40 års jubilæum. Lena Madsen var med ved begyndelsen, mens Egon Hansen har været med i 25 år. Begge har de nydt stor glæde af foreningen.

Svendborg: Hver onsdag aften stiger de op på cyklerne to og to. En foran og en bagved og så er det ellers tjuhej af sted ud på stierne og videre ud i naturen.

Sådan har det og vil det altid være i Tandemklubben Sydfyn, der i år runder et skarpt hjørne. Foreningen, der blev stiftet med formålet om at give blinde og svagtseende mulighed for både motion og socialt samvær på ugentlig basis, fylder nemlig 40 år.

Flere af klubbens medlemmer har været med i en stor del af den tid.

For eksempel var 73-årige Lena Madsen fra Tved faktisk til stede, dengang det hele begyndte en novemberdag i 1979.

- Jeg var gift med en svagtseende mand på det tidspunkt, og det var derfor, vi meldte os ind, forklarer Lena Madsen, der begyndte i klubben som "pilot" - altså den, der sidder forrest på tandemcyklen med en svagtseende bagved.

I dag kommer Lena Madsen stadig i klubben - nu dog alene og med et svigtende syn, som gør, at hun må sidde bagerst på cyklen.

Glæden ved at komme ud på de lange cykelture er imidlertid den samme, som den altid har været.

- Samværet med de andre ude på turene og så slutte af med kaffe. Det er det gode, siger hun og forklarer, at de plejer at cykle mellem 20 og 30 kilometer på deres ugentlige ture.

Annonce

Tandemklubben Sydfyn

Tandemklubben Sydfyn er en klub, hvor blinde eller svagseende kan få rørt sig på cykler med en seende som "pilot".

Klubben kan i år fejre 40 års jubilæum. Den havde stiftende generalforsamling den 11. november 1979 - dengang i Brogade, mens foreningen også har haft hjemme i Kullinggade. I dag holder den til i et lokale i Bagergade 69.

Klubbens første formand var Jørgen Mortensen. I dag hedder formanden Dorte Schiller, og medlemstallet ligger på 14.

Der er klubaften i tandemklubben hver onsdag, hvor medlemmerne cykler mellem 20 og 30 km afhængig af vejret og helst på små veje og stier, hvor der ikke er megen trafik.

Godt tilbud

Egon Hansen, 63 år, har ikke været med helt så længe, som Lena Madsen. Men 25 år i foreningen er det alligevel blevet til.

Han er svagtseende og har det, man i daglig tale kalder for tunnelsyn. Også han nyder at være en del af tandemklubben, som er et enestående tilbud for folk i samme situation som ham.

- Dem, der er blinde og svagtseende ville måske ellers ikke komme ud i naturen på den måde, som vi gør, når vi cykler, siger Egon Hansen.

Udfordrende

Tandemklubben Sydfyn har tidligere været op mod 30 medlemmer. I dag er de 14, hvorfor der er god plads til nye, som har lyst til at være med.

Det er dog lidt af en udfordring at få fat i dem, forklarer Egon Hansen.

- Vi vil gerne have fat i både de blinde og svagtseende i Svendborg. Og vi vil også gerne have fat i piloter til dem. Men det er svært. Også fordi det jo er på frivillig basis, siger han og forklarer, at der trods alt kommer nye til i ny og næ.

- Blandt andet har vi et par, hvor manden er 73-74 år og kvinden er 90 år, som er startet her.

Er her hver gang

Begge medgiver, at foreningen har set bedre dage, og direkte adspurgt om den er her om 40 år, svarer Egon Hansen:

- Nej, det tror jeg sgu ikke. Det kræver, at der kommer flere nye kræfter til, siger han.

Men indtil videre er tandemklubben her stadig, og jubilæet skal da også fejres på behørig vis med et åbent hus-arrangement onsdag aften i klublokalet i Bagergade 69, hvor alle er velkomne.

Og efter fejringen vil de to mangeårige og inkarnerede medlemmer fortsat være at finde i klubben og vil cykle med næsten uanset, hvordan vejret ser ud de pågældende dage.

- Det kan være et problem, når det regner, men jeg cykler herned hver onsdag med en ledsager. Uanset hvad, fastslår Egon Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Underholdning For abonnenter

Katinkas poetiske sange og Meike Bahnsens evne til at gøre Karin Michaëlis’ uforsonlige kantethed troværdig gør Baggårdteatrets forestilling om en glemt forfatter til en stærk oplevelse.

Annonce