Annonce
Rejser

Tag på rocktur i Berlin: Se hvor stjernerne har fundet inspiration

David Bowie boede i dette hus på Hauptstrasse i Schöneberg i slutningen af 1970’erne. Bowie døde 10. januar 2016. Billedet er fra 11. januar 2016, hvor sørgende fans samledes foran huset. Foto: Fabrizio Bensch/Ritzau Scanpix/Reuters
Udenlandske stjerner har fundet masser af inspiration i den tyske hovedstad.

David Bowie, Iggy Pop, R.E.M., Manic Street Preachers, Nick Cave, U2, Lou Reed, Depeche Mode, Kent, Marillion. Listen er lang og kan sagtens gøres endnu længere, når man skal nævne de udenlandske rockmusikere, der har fået masser af inspiration og indspillet plader under længere ophold i Berlin.

Den tyske hovedstad virkede som delt by især i 1970’erne og 1980’erne som en magnet for rockmusikere, ikke mindst på grund af det spirende undergrundsmiljø, som gav plads til kreative udfoldelser, det populære Hansa Studios med den fantastiske vellyd og nok også den lidt kedelige kendsgerning, at det var nemt at få fat i stoffer og andre rusmidler. Berlin bruges stadig som legeplads for mange rockmusikere, og byen er i virus- og restriktionsfri tider spækket med koncerttilbud. Så tag med på en lille appetitvækkende rundtur i Berlin i fodsporene på rockens stjerner.

Vildmanden Iggy Pop spillede på Tinderbox i Odense i 2018. Han boede sammen med David Bowie i en lejlighed i Berlin i 1970’erne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

David Bowie/Iggy Pop

Hauptstrasse 155, Schöneberg

Kamæleonen David Bowie flyttede i 1976 til Berlin for at komme væk fra sit misbrug af stoffer og alkohol i Los Angeles. Det lykkedes ham dog kun delvist at komme ud af misbruget.  Han boede i tre år sammen med Iggy Pop i en lejlighed i Schöneberg, inden han smed den stormisbrugende Iggy ud af lejligheden. Han flyttede så bare ud i baghuset. Bowie skrev her sit gigant-hit ”Heroes” til albummet af samme navn, der ligesom ”Low” blev indspillet i Hansa Studios. Han assisterede samme sted Iggy Pop under indpilningerne til ”The Idiot” og ”Lust for Life”.

I 1981 vendte Bowie, der i sin Berlin-tid også fik indspillet ”Heroes” i en tysk version til filmen om narkomanen Christiane F., tilbage til Hansa Studios for at medvirke på en indspilning af Bertolt Brechts ”Baal”.

Annonce

Hansa Studios

Köthener Straße 38, Kreuzberg

Ud over David Bowie og Iggy Pop indspillede blandt andre disse musikere i Hansa Studios: Depeche Mode (for eksempel ”Construction Time Again” i 1983), U2 (”Achtung Baby” i 1991), Marillion (”Misplaced Childhood” i 1985) og den svenske rockgruppe Kent (”Röd” i 2009).

Den australske mørkemand Nick Cave indspillede både med og uden The Bad Seeds i de legendariske studier med den monumentale Meistersaal og den italiensk-inspirerede Marmorsal.

Nick Cave boede i Berlin i årene 1986-88. Her ses han i en ældre udgave fra Royal Arena i København i 2017. Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix
Annonce

Nick Cave

Dresdenerstrasse 11, Kreuzberg

Evigt rastløse Nick Cave boede i Berlin i årene 1986-88, men kun sporadisk på ovennævnte adresse i det multikulturelle Kreuzberg. Cave var dybt afhængig af stoffer, men formåede alligevel at indspille musik og skrive på en roman.

Han havde i bandet The Bad Seeds hjælp af den tyske guitarist Blixa Bargeld, der også spillede med i det eksperimenterende Einstürzende Neubauten. Bargelds guitar lød på sangen ”The Carny” fra ”Your Funeral ... My Trial” som en døende hest. Caves ”From Her to Eternity” var i 1987 en del af lydsporet til filmen ”Himlen over Berlin”, kærlighedserklæringen til byen fra den tyske instruktør Wim Wenders.

Annonce

Ramones Museum

Oberbaumstraße 5, Kreuzberg

Det er ikke tilfældigt, at det især er i Kreuzberg, det rocker i Berlin. Bydelen er både en etnisk og kulturel smeltedigel. Flo Hayer er helt vild fan af det stilskabende amerikanske punkband Ramones. Han var til sin første koncert med de aggressive og provokerende punkere fra Queens i New York i 1990 og har i dag et museum i Kreuzberg til ære for dem med flere end 500 udstillingsgenstande, T-shirts, bandmedlemmernes tøj, plakater, billetter og meget, meget mere. Museet er p.t. lukket på grund af pandemien, men man kan øje lidt af herlighederne på hjemmesiden www.ramonesmuseum.com.

Det lille Ramones Museum ligger i Kreuzberg. Indgangspartiet er stærkt inspireret af den legendariske rockklub CBGB i New York. CBGB, som lukkede i 2006, lagde i 70’erne scene til Blondie, Talking Heads, Patti Smith med flere - og så selvfølgelig Ramones. Foto: Goldmund100/Wikimedia Commons
Annonce

Nico

Havelchaussee 92 b, Charlottenburg-Wilmersdorf

Navnet Christa Päffgen siger umiddelbart ikke ret mange rockfans ret meget, men det gør Nico til gengæld. Det er en og samme person, og den tyske sangerinde, der blev berømt for sit samarbejde med Velvet Underground, er i dag begravet i Berlin, hvor hun i sin pure ungdom både solgte undertøj og optrådte som model i Kaufhaus des Westens.

Nico døde som 49-årig i 1988 på Ibiza af et hjertetilfælde efter en cykeltur. Hun er begravet på Friedhof Grunewald-Forst ved siden af sin mor. Den danske skuespiller Trine Dyrholm spiller hovedrollen som Nico i en meget rost filmatisering om Christa Päffgens liv, ”Nico, 1988”, fra 2017.

På rocktur med Thilo

Er du for magelig til selv at bevæge dig rundt i rockmusikernes fodspor i Berlin, kan Thilo Schmid mod betaling godt vise dig på vej. I Berlin Musictours har han sammensat en række ture til fods, på cykel eller i bus, hvor han og hans medarbejdere fortæller historierne om Berlins rockstjerner.

Der er selvfølgelig en David Bowie-tur. Desuden en tur, hvor man får set og hørt historien om Hansa Studios, en musikalsk gåtur i Østberlin, en tur i hælene på U2 og en tur med Depeche Mode som tema. Man kan også booke private ture for minimum to personer.

Læs mere på den tysk- og engelsksprogede hjemmeside www.musictours-berlin.de.

Rock i Berlin

Udvalgte rockkoncerter i Berlin frem til 1. juli (med forbehold for corona-betingede aflysninger):

Paul Weller 14. april, Suede 14. april, Joe Satriani 17. april, Yes 21. april, Barclay James Harvest 26. april, Suzi Quatro 17. maj, Crash Test Dummies 21. maj, Nick Mason 22. maj, Skunk Anansie 24. maj, Rammstein 5. og 6. juni, Green Day 7. juni, Foo Fighters 8. Juni, Foreigner 8. Juni, Brian Wilson 10. juni, Joan As Police Woman 12. Juni, Patti Smith 13. juni, Korn 14. juni, Gianna Nannini 16. juni, Björk 18. juni, Gorillaz 18. juni, Massive Attack 20. juni, Crowded House 22. juni, Pearl Jam 23. juni, Queen 24. juni, Sting 28. juni, Iron Maiden 30. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce