Annonce
Debat

Tag på nogle rejser, mens det ikke er tilladt

Peder Jest. Klummeskribent for Fyns Amts Avis. FOTO: Andreas Bastiansen

Vi har alle uforglemmelige stunder med vores nærmeste, oplevelser, rejser, højtider, fester.

Mange gange, når man åbner sin tablet eller går på de sociale medier som Facebook, dukker fotominder op. Mere eller mindre tilfældige og blandede billeder af dig selv, familie, især børnebørn, venner og kolleger, indeholdende oplevelser og rejser. Alt det, vi ikke har kunnet gøre i længere tid, og hvor vi indtil videre stadig er begrænset. Så nu har jeg besluttet mig for at bryde rejserestriktionerne. Nu rejser vi til Grønland, Sri Lanka og Frankrig.

Nej, nej, ikke i virkeligheden, men ved hjælp af fantasi og leg, være et homo ludens, et legende menneske.

Jeg har udvalgt tre destinationer, hvor der for mig selv og en del af mine nærmeste har været store oplevelser, måske ikke altid fælles, men det kan de så blive nu. Grønland, Sri Lanka og Frankrig.

Det gælder om at finde en måde at binde fortidens oplevelser sammen med drømmene om nye og måske repeterende oplevelser. Og at gøre det sammen med sine nærmeste, enten fordi man er inden for så at sige samme lille smittering, lidt svært med fire børn med partnere, seks børnebørn i alle aldre, nogle med partnere og et oldebarn, eller fordi man anvender det virtuelle medie. Midlet kunne være måltidet, en nødvendig drift, der alligevel er til stede. Så min hustru og jeg inviterer altså nogle eller alle af de nærmeste med til tre måltider, som er inspireret af oplevelser i de nævnte lande.

Et andet udgangspunkt er, at det egentlig skulle være kombineret med lokalt udviklede produkter i Cittaslow Svendborg for at binde det til en lokaloplevelse. Her er mulighederne begrænsede på grund af de mange restriktioner, så andre muligheder må anvendes.

Vi begynder i Grønland, hvor jeg har rejst et par gange professionelt, det samme har min ældste søn og en af mine døtre med hendes kæreste. Menuen bliver helt sikkert ikke tingmissat karrygdlit kakorterkassugdlitdlo, som er måger i karry med ris. Men når man heldigt har rensdyr i fryseren, er en rensdyr gryderet med chili, karry, fløde og bouillon velegnet til at repetere oplevelserne i IIulissat og Diskobugten. Især efterfulgt af grønlandsk kaffe (whiskey og kahlua), hvor man i mørket brænder orangelikøren hen over kaffen og leger man ser nordlys.

Det bliver en dejlig tur i vintermørket.

Næste rejse går til Sri Lanka. Under brunchen med bittara Uyala, en slags karry æg-pudding eller omelet med ingredienserne grønne chili, karryblade, kanel, måske kyllingestykker og sødmælksris, imbul kiri bush, genopleves den positive buddhistiske stemning mellem mennesker og dyr, sammen med de fantastiske naturoplevelser i bjerge, temarker, jungle med vildt dyreliv og smukke stillehavskyster. Som Buddha siger: ”Slip fortiden. Slip fremtiden. Slip nutiden. Gør sindet frit af alting.” Den morgen tænder vi nok op i brændeovnen og sidder i sommertøj.

Den 6. februar, i øvrigt vores bryllupsdag, afsluttes vinterens rejser med en familiekomsammen i Frankrig i landsbyen Cruscades i katarernes land nord for Pyrenæerne. Vi elsker alle Frankrig, efter utallige ferier, flere har boet der og taler sågar sproget. Det bliver den store menu med forretten Tielles, en slags blæksprutte/fisketærte fra Sete´, Lammekølle a la Boulangere, og dessert creme brulée a la Marianne (min hustru). Stemningen vil være høj, også blandt dem, der er med virtuelt og selv har måtte lave maden, minderne og ønskerne for næste rigtige rejse er mangfoldige.

Man behøver imidlertid ikke lige benytte maden som inspiration til at være sammen, mindes og se frem. F.eks. kan man bruge sportsoplevelser til det samme, se en fodboldkamp virtuelt og lege man igen er med vennerne på Old Trafford, gå en fælles runde på golfbanen og kombinere det med en anden golfoplevelse. Selv cykler jeg med en god ven på de sydfynske landeveje, og mangen en gang mener vi at være med i en forårsklassiker og synes pludselig, vi er i Belgien eller Nordfrankrig.

Hele ideen er, at vi slet ikke går glip af noget i denne tid, vi har næsten alle oplevelser både at se tilbage på og mindes. At gøre det sammen med nogen, at glæde os og måske blive inspireret af andre til nye kommende oplevelser. Det legende menneske foretager sig noget, kommer op af sofaen og får nye oplevelser og inspirationer, ser livet i øjnene og får gavn af andres empati, rydder bekymringer af vejen. Faktisk er det grundlæggende eksistensialisme, at foretage sig noget, gøre nogle handlinger, ikke at sygne hen i passivitet. Derfor, tag nu på dine egne rejser, mens det ikke er tilladt og få nogle nye uforglemmelige stunder.


Hele ideen er, at vi slet ikke går glip af noget i denne tid, vi har næsten alle oplevelser både at se tilbage på og mindes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Hårde DF-ord mod Venstre - igen

Svendborg For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Debat

Debat: Det går jo godt

Annonce