Annonce
Erhverv

Tag det roligt: Coronavirus vil ikke skade dansk økonomi

Kineserne tager stadig soronavirus dybt alvorligt. Her står ældre mennesker i kø i Hong Kong for at få udleveret masker. Foto: Reuters/Tyrone Siu/Scanpix
Der er ingen grund til at se sort på udsigterne for dansk økonomi på grund af coronavirus. Medmindre sygdomsbilledet pludselig ændrer sig markant til det værre, vil nedlukningen i Kina af hele byer ikke ramme dansk økonomi nævneværdigt, forudser dagens klummeskribent. Tværtimod har den megen uro omkring coronavirus her i begyndelsen af året ført til endnu lavere renter for boligejerne, og de danske aktier er steget pænt.
Annonce

Det har været en urolig start på 2020. Året var kun få dage gammelt, da nyheden om likvideringen af den iranske general Qasem Soleimani fyldte alverdens forsider. Det sendte for en kort stund olieprisen kraftigt i vejret mens aktiemarkederne trak lavere. Usikkerheden blev dog kun kortvarig, og allerede få dage efter vendte den gode stemning tilbage på de finansielle markeder.

De seneste uger er der så opstået en ny stor frygt i takt med, at nyhedshistorierne om udbruddet af coronavirus i Hubei-provinsen i Kina har spredt sig. Og i modsætning til drabet på Soleimani vil det faktisk kunne få en økonomisk effekt som vil kunne mærkes.

Ifølge vores beregninger i Nordea vil sygdomsudbruddet betyde, at BNP-væksten i Kina vil blive halveret i årets første tre måneder, og aktiviteten for hele 2020 vil blive omkring 1 procentpoint lavere, end den ellers ville have været. Det vil samtidig medføre, at væksten i verdensøkonomien vil blive reduceret med 0,1-0,2 procentpoint i år.

Det skal dog understreges, at sådanne beregninger er forbundet med meget stor usikkerhed og naturligvis også er stærkt afhængige af, hvor lang tid sygdomsudbruddet vil vare. Erfaringerne fra tidligere lignende sygdomsudbrud tilsiger dog, at økonomierne hurtigt finder tilbage til det gamle vækstspor, og at der derfor kun bliver tale om et midlertidigt tilbageslag.

Samtidig har de kinesiske myndigheder gjort alt, hvad der står i deres magt, for at begrænse de negative effekter på økonomien. Regeringen har nedsat toldsatserne på en række amerikanske varer, og den kinesiske centralbank har sprøjtet mere end 1.000 mia. kroner ind i økonomien for at undgå, at der skal opstå mangel på likviditet hos virksomheder og banker i de berørte områder.

For dansk økonomi har sygdomsudbruddet i Kina indtil videre kun haft en meget begrænset effekt. Den største negative påvirkning har været hos de danske virksomheder der har aktiviteter i Hubei-region, og som derfor har været tvunget til at tilpasse sig de nye forhold.

Men også for de danske virksomheder, der sælger varer til resten af Kina, kan sygdomsudbruddet få en effekt. Over det seneste år har danske virksomheder solgt for 35 milliarder kroner varer til Kina, og landet er dermed nu vores sjettestørste eksportmarked.

Mere end 60 procent af de danske varer, der bliver solgt på det kinesiske marked, er landbrugsvarer og medicinske produkter. Navnlig er dansk eksport af svinekød blevet mangedoblet i løbet af 2019 i takt med, at udbruddet af afrikansk svinepest i en række asiatiske lande har ramt den lokale produktion af svinekød.

Den gode nyhed er dog, at både farmaceutiske produkter og landbrugsvarer traditionelt er meget lidt følsomme over for kortsigtede ændringer i det økonomiske aktivitetsniveau. Derfor vil den samlede effekt på dansk økonomi formentlig også blive meget begrænset. – medmindre selvfølgelig, at sygdomsudbruddet bliver langt værre, end hvad vi på nuværende tidspunkt regner med.

Mens udbruddet af coronavirus i Kina har skabt frygt for en økonomisk opbremsning i Kina, så har det rent faktisk - i hvert fald på den korte bane - været en fordel for de danske boligejere. I takt med, at frygten har ramt de finansielle markeder, har det nemlig udløst et relativt kraftigt fald i de danske boligrenter. Dermed kan de danske boligejere lige nu igen få et fastforrentet 1 procents lån med afdrag til en kurs tæt på 100. Samtidig kan de boligejere, der har et variabelt forrentet lån, glæde sig over, at også den rente er faldet de seneste uger.

Efter min vurdering skal man dog som passe på med at tro, at disse rentefald vil fortsætte. Tværtimod virker det, som om stadig flere deler opfattelsen af, at coronavirusset kun i meget begrænset omfang vil påvirke aktiviteten i vores del af verden.

Det har betydet, at de største danske aktier i C25-indekset i ugens løb har nået et nyt rekordhøjt niveau. Et tydeligt tegn på, at nervøsiteten omkring coronavirusset allerede har toppet, og at investorerne nu igen begynder at fokusere på en verden, hvor nøgletallene viser tegn på fremgang i kølvandet på de meget lave renter og den mindre politiske usikkerhed omkring både Brexit og handelskrigen.

Jan Størup Nielsen

Jan Størup Nielsen, 45 år og bor i Munkebo.
Chefanalytiker i Nordea.
Baggrund: Har tidligere arbejdet som cheføkonom i Fionia Bank og undervist i 10 år som ekstern lektor i økonomi ved SDU.
Uddannet i 2001 som cand.oecon fra SDU.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce