Annonce
Bagsiden

Tag den med ro: Kedsomhed gør dig kreativ

Det er sundt at kede sig fra tid til anden, siger eksperterne. For kedsomhed er blandt andet en forudsætning for indlæring og kreativitet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det kan føles irriterende at kede sig. Kedsomheden er dog vigtig, når vi skal have styr på fremtiden, og så gør den os mere kreative.
Annonce

Et stille øjeblik, hvor man stirrer ud i luften, og hjernen går i tomgang eller hvad? For hvad sker der i virkeligheden, når vi keder os? Faktisk kan det være guf for hjernen, når blikket bliver tomt, og vi giver hjernen tid til at restituere.

Inden for hjerneforskningen arbejder man med begrebet default mode network. Det er et neuralt netværk, hvor særligt vores forpandelap den del af hjernen, der styrer vores bevidsthed - er aktiv. Så her finder vi svaret på, hvad der sker i hjernen, når vi tillader den at få et tiltrængt hvil fra omgivelsernes pres, mens vaskemaskinen centrifugerer, eller man stirrer ud i luften.

- Grunden til, at det kaldes "default mode network", er, at det er aktivt, når vi ikke er fokuseret på en bestemt opgave, som skal løses her og nu. Hjernen slår dermed over i default-mode, når vi ikke er fastholdt i en aktivitet, der kræver vores fulde opmærksomhed, siger Albert Gjedde, professor i neurobiologi på Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

Annonce

Hjernen er ganske aktiv

Så man brænder altså ikke blot tomme hjernekalorier af, når man glider over i en tilstand af kedsomhed eller dagdrømmeri. Faktisk er hjernen ganske aktiv, da den går i gang med at organisere indtryk og få styr på fremtiden. Noget, som Albert Gjedde omtaler som den forudsigende hjerne.

- At kede sig vil i virkeligheden sige at være i færd med at have styr på sine hukommelseselementer i form af oplysninger fra den allerede etablerede hukommelse, siger Albert Gjedde og fortsætter:

- Det sker, når hjernen arbejder på at få styr på fremtidige begivenheder ved at gå i default-mode. Og det er her, vi har rum til at udtænke eksempelvis løsningsmodeller, strategier, og vi tænker kreativt.

Annonce

Sundt at kede sig

Einar Baldvin Baldursson, der er lektor inden for arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet og forsker i kedsomhed, er på linje med Albert Gjedde. Det er sundt at kede sig fra tid til anden.


- Vi skal lære at hylde kedsomheden, fordi der er rigtig mange ting, vi ikke kan lære, uden at vi keder os helt gudsjammerligt.

Albert Gjedde, professor i neurobiologi


Når vi keder os, træner vi nemlig hjernen i at huske og organisere indtryk. Samtidig skal vi lære at kede os, fordi det er en forudsætning for indlæring og kreativitet, siger forskeren.

- Vi skal lære at hylde kedsomheden, fordi der er rigtig mange ting, vi ikke kan lære, uden at vi keder os helt gudsjammerligt. Ved rutinelæring skal man eksempelvis acceptere kedsomheden og lære den at kende, siger Albert Gjedde.

Annonce

En vigtig egenskab

Han uddyber, at mennesker, der er dårlige til at kede sig, har dårligere forudsætninger for læring, fordi en kedsommelig stund hurtigt kan blive set som noget forkert.

- Unge skal lære at kede sig. Og det er en vigtig egenskab, for kedsomhed kan være med til at skabe, hvad vi definerer som autentisk kreativitet, der ikke bare er kopier af noget andet, men er med til at tænke nyt.

Einar Baldvin Baldursson tilføjer, at det selvfølgelig ikke er ensbetydende med, at man konstant skal sidde i en boble af kedsomhed, men at det skal ses som en måde at fremme kreativitet, og at vi skal give turde lade tankerne vandre og kaste os over repetitive opgaver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce