Annonce
Langeland

Tøj, form og fedtlag: Det kan forlænge livet i det kolde vand

Overlæge Jørgen Fisker vurderer, at man normalt kan klare sig en time i det kolde vand, men også at en overlevelsesdragt kan forlænge tiden med op til 10-15 timer. Foto: OUH
OUH-overlæge Jørgen Fisker fortæller, at man normalt kan klare sig en time i det kolde vand - hvis man er heldig. Men beklædning, god fysisk form og et pænt fedtlag kan forsinke nedkølingen, så man kan klare sig i helt op til 15 timer.
Annonce

Spodsbjerg: Det var til Robert Damgård Madsens klare fordel, at han er godt i stand og har lidt sul på kroppen, da han for en uge siden faldt i vandet fra sin båd ud for Spodsbjerg.

Overlæge på Odense Universitets Hospital Jørgen Fisker fortæller, at kroppens isoleringsmateriale har betydning for, hvor længe man kan klare sig, når kroppen bliver kølet ned i det iskolde vand. Og et fedtlag tæller som god isolering.

- Er man tyk, og har man ligesom sælen et indbygget fedtlag, så kan man klare sig længere, fordi det isolerer, siger Jørgen Fisker.

Han vil ikke udtale sig om den konkrete ulykke fra Spodsbjerg, hvor de to fritidsfiskere også var iført overlevelsesdragter. Men han oplyser, at de isolerende dragter kan have afgørende betydning for, om man overlever i det kolde vand. Han kalder dragterne for livreddende, men tilføjer også, at de findes i mange forskellige typer og kvaliteter.

- Er vandet nul grader, og har du almindeligt tøj på, så kan du måske klare dig i en time i vandet, hvis du er heldig. Men har du en overlevelsesdragt på, så er vi oppe og snakke 10-15 timer, så det har en stor betydning. Og har du termotøj på under overlevelsesdragten, kan det forlænge tiden yderligere, siger Jørgen Fisker.

Annonce

Lig stille og hold dig flydende

Når temperaturen i kroppen bliver sænket, falder stofskifteprocesserne. Falder kropstemperaturen til under 32 grader, begynder man at blive uklar, når den rammer 28 grader, mister man bevidstheden, mens en kropstemperatur under 24 grader som regel vil udløse et hjertestop.

God fysisk form kan også forlænge den tid, hvor man kan klare sig i det kolde vand.


Er vandet nul grader, og har du almindeligt tøj på, så kan du måske klare dig i en time i vandet, hvis du er heldig.

Jørgen Fisker, overlæge, OUH


- Man er bedre stillet, hvis man løber en gang imellem eller motionerer, men er man i dårlig form eller ældre, så har kroppens organsystemer ikke så mange reserver, og så kan man være ilde stedt. For der bliver trukket på kroppens reserver, når man falder i vandet, siger overlægen.

Han forklarer også, at det bedste i virkeligheden er at ligge helt stille og holde sig flydende.

- Man skal tænke sig godt om, før man begynder at svømme, for jo mere man bevæger sig, jo mere vand får man forbi sin krop, der afgiver varme. Derfor kan man spare på varmen ved at ligge stille, siger Jørgen Fisker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Langelandsfortet må genåbne: Men museet åbner først til påske - meget kan opleves allerede nu

Langeland For abonnenter

Mulig svinefarm på Langeland: Flere naboer op i det røde felt - beboer vil gå til Naturklagenævnet

Annonce