Annonce
Langeland

Tænderne kom med i aftale: Rebellen er glad, men ikke færdig med at kæfte op

En hel stribe folketingskandidater mødte op til Ole "Rebellen" Sørensens valgdebat, og nu er det tema, han ønskede at fremme, kommet med i regeringens aftalepapir. Det vil han dog ikke tage æren for. Arkivfoto: Hans-Henrik Dyssel.

LANGELAND: De udsatte virkede usynlige under valgkampen, syntes lederen af socialpsykiatrien på Langeland, Ole "Rebellen" Sørensen. Derfor forlangte han tænder på finansloven og arrangerede i samarbejde med Udsatterådet og Fyns Amts Avis sin egen valgdebat med netop dette emne.

Debatten blev et tilløbsstykke, men Ole Sørensen havde alligevel ikke for alvor regnet med at se udsatte menneskers vilkår som et tema i regeringsforhandlingerne. Derfor er han glædeligt overrasket over indholdet af det aftalepapir, Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten har præsenteret. Det indeholder to sætninger, som glæder ham:

Aftalepapiret lover, at en ny regering vil "arbejde for flere sengepladser i psykiatrien" og "mindske egenbetalingen ved tandpleje – og helst gøre det helt gratis – for de mest socialt udsatte".

- Det er så flot. Jeg bilder mig ikke ind, at det er på grund af mig, men det glæder mig, siger Ole Sørensen, som med egne øjne har set, hvor elendig en forfatning udsattes tænder ofte er i.

- Og det er ikke kun her på Langeland, det er i hele landet, siger han.

Annonce

Rød bloks aftalepapir

Socialdemokratiet har efter ugers forhandlinger fået opbakning fra SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre til at danne regering.

De fire partier har underskrevet et såkaldt aftalepapir - et 18 sider langt dokument med overskriften "Retfærdig retning for Danmark".

Der er ikke tale om et egentligt regeringsgrundlag, snarere en hensigtserklæring, som Mette Frederiksen har udtalt, at hun som kommende statsminister føler sig meget forpligtet af.

Læs mere om regeringsdannelsen i Danmarks-sektionen på side 4 og side 6 til 13.

Vil stadig kæfte op

Billigere eller gratis tandpleje og flere psykiatriske sengepladser er dog kun "et lillebitte skridt på vejen," synes Ole Sørensen.

- Og jeg bliver ved med at kæfte op. Vi trænger stadig til at få gjort op med bureaukratiet og sat mennesket før systemet, siger "Rebellen."

Han har blandt andet tænkt sig fortsat at gøre vrøvl over, at der bruges millioner på it-systemer snarere end på regulær hjælp, og over at psykiatriske patienter på Langeland skal hele vejen til Odense, før de kan få akut hjælp.

- Og så vil jeg blive ved med at have fokus på, at det, de siger nu, faktisk også kommer til at ske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Kropumulige vilkår for fiskerierhverv

Vi skal passe på livet i havene. Således skal vi også passe på torskebestanden i Østersøen, og derfor giver det også al mulig mening, at der råbes vagt i gevær på Christiansborg og i Bruxelles, når bestanden i Østersøen er under hårdt pres. Samtidig skal vi også se på de afledte konsekvenser af de særdeles skarpe vurderinger af situationen og de muligvis deraf følgende beslutninger. For hvad sker der, når man barberer 70 procent af mængden af torsk, lyst- og fritidsfiskere må hale op af havet dagligt? Et sandsynligt gæt er, at fiskeriturismen på Langeland vil blive sendt til tælling. Når vi dertil lægger, at erhvervsfiskeriet får en tilsvarende udfordring, så står der på bundlinjen, at to erhverv på en ø som Langeland får en ordentlig kæberasler, som ikke sådan lige kan overvindes ved at ryste lidt på hovedet. Det vil gøre ondt på øen og ikke kun på de helt konkrete erhverv. Det vil også have en negativt afsmittende effekt. At fiskeriminister Mogens Jensen (S) så meddeler, at han godt kan se, at det kan rive tæppet væk under de to erhvervsgrene, er en formildende omstændighed. Det levner en smule håb for, at det ikke går helt så galt for de to erhverv, som det lige nu ser ud til. Men mere end strået af håb er der heller ikke at holde fast i. Han gør nemlig blot opmærksom på, at han er bevidst om udfordringer, men heller ikke mere. Der er ingen løfter om at finde løsninger, der er mere skånsomme. Naturligvis er det nødvendigt at værne om dyrelivet. Fortsættes fiskeriet uændret kan det betyde, at der om kort tid bare ikke er noget at hale op af havet. Omvendt må det være muligt at kunne navigere uden om et udsving i kvoten i den størrelsesorden, der er tale om. I fjor blev kvoten hævet med 70 procent for erhvervstorskefiskeriet, og nu er der så lagt op til en lukning for fiskeri af torsk i årets tre første måneder. Det er på det nærmeste umuligt at tilrettelægge et erhverv med så stor usikkerhed. At subsidiere erhverv kan være en glidebane, og lidt hårdt formuleret, så må det jo være en selvstændigt erhvervsdrivendes eget ansvar at få biksen til at løbe rundt. Omvendt må det også tages med i overvejelserne, at hvis der træffes politiske beslutninger med så drastiske konsekvenser for et erhverv, så kan det være nødvendigt at kigge på mulighederne for en subsidiering, når tæppet trækkes væk under erhvervet. Alternativt skal der laves nogle planer og undersøgelser af dyrelivet, som gør det muligt undgå så drastiske ændringer med så relativt kort varsel, som det er tilfældet.

Annonce