Annonce
Svendborg

Tåsinge Ildsjæle er klar til at beplante Tåsinge Frugthave

En projektgruppe under Tåsinge Ildsjæle er nu klar til at udplante de mange frugttræer, der i en længere periode har fristet en tilværelse i potter i et aflukke på Langeland. Tåsinge Frugthave skal snart realiseres på Stjelbjergvej ved Bygning Kro. Privatfoto
Foreningen Tåsinge Ildsjæle er nu efter fem års arbejde klar til at beplante et 1,5 hektar stort område med gamle frugttræer - bl.a. fra tidligere lærer Bent Nielsens samling.

Tåsinge: De seneste tre år har et stort antal gamle frugttræer stået i potter i et indelukke på Langeland, men nu er Tåsinge Ildsjæles projektgruppe ved at være klar til at udplante de mange frugttræer på et 1,5 hektar stort areal på Stejlbergvej nedenfor Brygning Kro. Arealet skal dog første indhegnes, men formand for ildsjælene, Mogens Victor Andersen, fortæller, at man er tæt på at være i hus med finansieringen af projektet.

- Vi er næsten i hus med finansiering af den del, men vi mangler stadig lidt penge til udstyr, værktøjer og i første omgang også en container der skal rumme dette, indtil vi kan opføre et orangeri og en mindre bygning. Lige fra starten har vi mødt stor lokal opbakning fra alle side. Vi glæder os til at træerne er plantet og til de står og stråler med smukke blomster i foråret næste år. Vi kalder stedet Tåsinge Frugthave - den frugtsommelige have, - for at understrege at det skal befrugte stedet og øen og det skal gro, siger Mogens Victor Andersen i en pressemeddelelse.

Annonce
Tåsinge Ildsjæle - Mikkel Boisen, Anders Hulgaard, Mogens Victor Andersen, Karen Elberg, Jes Romme - har i nu fem år arbejdet for at redde en stor samling frugttræer indsamlet i det sydfynske af tidligere lærer Bent Nielsen. Med ikke mindst lokal støtte og penge fra forskellige bidragsyder er man nu nået så langt, at der fra foråret næste år kan plantes et 1,5 ha stort areal på Stejlbjergvej ved Bygning Kro med det, der skal blive til Tåsinge Frugthave. Privatfoto

Glæde og gavn

Baggrunden for Tåsinge Ildsjæles arbejde med at sikre den unikke samling af frugttræer forklarer Mogens Victor Andersen således:

- Vi var nervøse for hvad der kunne ske med de frugtsorter, som for enkeltes vedkommende formentlig stammer helt tilbage fra Niels Iuels frugttræsprojekt i midt 1700-tallet. Mange af træerne er sjældne og repræsentere dermed en slags genbank. Ideen er at de skal bruges til glæde, gavn og udvikling for det sydfynske og specielt for Tåsinge, siger Victor Andersen, som ikke lægger skjul på, at det har været en periode med mange udfordringer.

Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En god investering i fremtiden

Rundt omkring i kommunerne bliver sidste hånd lagt på det kommendes års budget, og det kan være lidt en jungle at navigere rundt i, hvis man vil forsøge at finde hoved og hale i alle tallene. I det hele taget kan det der med økonomi hurtigt blive noget, som er svært at overskue og gennemskue. Det behøver ikke engang at være et kommunalt budget, det handler om. Det kan også være den helt private økonomi. Især hvis man står på helt uden forudsætninger for at kunne skabe sig et overblik over, hvordan pengene bruges klogest og hvilken type penge, man helst skal holde sig helt fra. Derfor er det et godt initiativ, der er sat gang i Svendborg Kommune. Et samarbejde mellem kommunen, handelsskolen i Svendborg og et pengeinstitut, skal hjælpe nogle af kommunens ældste skoleelever til at forstå, hvordan en privatøkonomi egentlig er skruet sammen, hvordan et budget fungerer og ikke mindst hvilke lån, det bare en skidt idé at røre ved. Det har i nogle år været meget nemt at låne penge, men jo nemmere det er, desto dyrere er lånet også ofte, og det kan jo være nemt at lade sig friste. Forhåbentlig ved de fleste efterhånden, at kviklån bare er en sløj idé at kaste sig over, men det skader absolut ikke, at de nye generationer får forklaret, hvad der skidt, og hvad der er kanel, af en person, der er næsten jævnaldrende med dem selv. Sandsynligheden for, at der bliver hørt grundigt efter er formentlig større end, hvis det er et menneske på deres forældres alder, der står med en løftet pegefinger. Den slags er der nok af i deres liv, og skal det virkelig trænge ind, er det vigtigt at undervisningen i privatøkonomi foregår i øjenhøjde. Sandsynligheden for, at informationerne sidder fast, øges markant. Umiddelbart bliver det da også godt modtaget. De elever Fyns Amts Avis har talt med om projektet har taget godt imod undervisningen. Så præsenteres det rigtigt, er sandsynligheden for en god modtagelse af budskabet også stor. Og så kan det være, at vi oplever bare lidt færre mennesker, der havner i en gældsspiral, hvor dårlig økonomi og deraf følgende kviklån er dagens ret. Derfor fortjener de involverede parter i undervisningsprojektet stor ros. Det er - meget apropos - en god investering i fremtiden.

Annonce