Annonce
Fyn

Tågen letter: Spillemand klar til at blæse corona et stykke

Det lysner for musikeren Mads Lunde. Han kan fejre rund fødselsdag og se frem til at komme ud og spille igen. Foto: Carsten Olsen
Efter to år som musiker i et nedlukket og amputeret kulturliv kan Mads Lunde både fejre genåbning og en rund fødselsdag.

Nyborg: Fredag den 14. januar var en god dag.

For ud over at fejre sin 50 års fødselsdag kunne Mads Lunde også se frem til igen at gøre det, han både elsker og lever af:

Spille musik - og her to år efter, nogen i Danmark for første gang hørte om den forbandede virus, blæse corona et stykke.

Annonce

- Jeg har altid gerne ville være spillemand, siger Mads Lunde med eftertryk.

Han er ganske vist klassisk uddannet på musikkonservatoriet - med udsigt til et arbejdsliv på en fast plads i et symfoniorkester.

Men ...

- Jeg elsker at spille klassiske koncerter. Det er noget af det fedeste, jeg ved, fordi man skal yde noget, som er utroligt krævende. Men jeg har også altid haft det sådan, at hvis jeg ikke får lov at spille rytmisk musik, går jeg helt død.

Spiller for alle

Mads Lunde er musiker helt ind til benet.

Sådan har det været, siden han i en alder af syv år blev dybt fascineret af den amerikanske klarinettist og orkesterleder Benny Goodman - og snart efter indrulleret i Danehofgarden.

Han har været musiker lige siden, og har i hele sit voksne liv levet af at spille.

Og vel at mærke spille for snart sagt alle, der vil lytte. Og med stort set enhver, der er noget ved musikken.

- Jeg har haft mange diskussioner med mine kolleger om det. Selv om jeg har den store fine, forkromede uddannelse, som faktisk er svært at få, har jeg det stadigvæk sådan, at hvis en tante Oda ringer og fortæller, at hendes største ønske er, at jeg kommer og spiller ’Ved landsbyens gadekær’ til hendes fødselsdag, så gør jeg det, fastslår Mads Lunde.

Han har spillet med Odense Symfoniorkester, pop- og rockmusikere i stribevis og til flere kirkelige højtider, end der er tal på - for nu blot at nævne nogle få af de musikalske sammenhænge, Mads Lunde og hans trompet har været med i.

Jeg har ikke det store behov for at være den, der er i søgelyset.

Mads Lunde

Og uanset hvor og med hvem, han spiller, er det den magi, levende musik kan skabe, der driver ham - uanset hvor stort eller lille, hans publikum er.

- Det har altid været det vigtigste for mig at glæde folk med musikken. Det er en forløsning, når man kan få lov at glæde et menneske så meget, at tårerne triller ned ad kinderne. Det er på mange måder lige så stort, som når jeg står i en koncertsal og spiller Haydens trompetkoncert, siger han og tilføjer:

- Når jeg har spillet til et bryllup eller en bisættelse, er det væsentlige for mig ikke, at folk kommer og klapper mig på skulderen og siger 'hold kæft, hvor er du dygtig til at spille trompet'. Men hvis de kommer og siger ’nej, hvor var det dejligt. Det var lige sådan, vi havde ønsket, det skulle være’, bliver jeg rigtig glad.

Mads Lunde er ikke typen, der som en selvfølge søger hen mod scenens helt store spotlight.

- Jeg har ikke det store behov for at være den, der er i søgelyset. Men jeg har en stor glæde ved at give det, jeg kan give. Og jeg elsker at gøre det, for det er det, jeg kan. Det et det, jeg har inden i mig, som han siger.

Lokalt er der ikke desto mindre mange, der kender ham som manden, der har svunget Nyborg Harmoniorkesters taktstok og dirigeret orkesteret til en lang række af Nyborgs Voldspils forestillinger.

Man står stille og har ikke det der sidste spark i røven, som gør, at man lige når op på det højeste niveau.

Mads Lunde

Hans trompet har blandt meget andet også løftet den musikalske stemning til utallige gudstjenester og arrangementer i Vor Frue Kirke.

- Jeg er meget ærekær med det, jeg gør. Det er også derfor, jeg stadigvæk øver mig utrolig meget.

Annonce

En tilstand af stilstand

Der skulle da også en verdensomspændende pandemi og to års mere eller mindre nedlukning af kulturlivet til at spolere Mads Lundes glæde ved at være spillemand.

Coronakrisen har nærmest - som han selv siger - bragt ham hen i en tilstand af stilstand, hvor "det er svært at holde gryden i kog".

- Jeg har faktisk følt, at jeg har mistet en del af mig selv, når jeg ikke har haft mulighed for at komme ud og spille. Man står stille og har ikke det der sidste spark i røven, som gør, at man lige når op på det højeste niveau. Og det er sket rigtig, rigtig mange gange under coronakrisen, at jeg har sat mig op til et arrangement, som så er blevet aflyst i sidste øjeblik, fortæller han.

- Og det har været hårdt for sådan en som mig, der har fire børn. De skal trods alt have lidt at spise hver eneste dag, og det er svært at betale med ingenting. Så jo, det har været en barsk omgang. Jeg synes sgu, det har været hårdt, tilføjer Mads Lunde.

Han og familien har dog klaret sig igennem - "på bankens nåde" - og nu lysner det med den genåbning af kulturlivet, der gælder fra og med søndag.

Med den kan han blandt andet gå på scenen i Nyborghallerne den 30. januar som en af de tre solister til Nyborg Harmoni Orkesters traditionsrige og meget populære nytårskoncert.

Idéen til nytårskoncerterne fik han i øvrigt selv for år tilbage, da han selv stod i spidsen for harmoniorkesteret.

I år er det Jesper Rützou Rosenkilde, der dirigerer og svinger taktstokken over Mads Lunde og de to andre solister, skuespilleren Sofie Lassen-Kahlke og sangeren g entertaineren Christoffer Brodersen.

- Men det er alligevel lidt ligesom at komme hjem. Og det bliver en fest, garanterer Mads Lunde, som på den måde får et af sine helt store fødselsdagsønsker opfyldt.

- Mit store ønske er at kunne se ind i en fremtid, hvor der i stedet for at blive lukket og slukket for kulturen bliver skruet lidt mere op for blusset.Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Lørdagskursus: Lær løbbinding og lav dine egne skåle

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce