Annonce
Svendborg

Syv fattige børn: En rejse gennem de fattige og socialt udsattes Danmarkshistorie

Syv fattige børn hedder den udstilling, der lørdag åbner på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg. Museet har taget det gamle fnatloft i brug til udstillingen, hvilket ellers har stået øde hen tidligere. Her ses et eksempel fra udstillingen, hvor film projekteres op på de rå vægge og giver de besøgende et råt indblik i et stykke Danmarkshistorie. Foto: Katrine Becher Damkjær
Tag med på en rejse i Danmarkshistorien. På Danmarks Forsorgsmuseum kan du fra lørdag opleve den lille historie i den store. Her tager syv søskende dig med på en livsrejse, som byder på både sorger og glæder
Annonce

Svendborg: Lørdag åbner Danmarks Forsorgsmuseum en ny udstilling.

Udstillingen hedder Syv fattige børn og fortæller om den lille historie i den store. På museets gamle fnatloft følger man syv søskende og bliver gæst på deres livsrejser i det, som museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen kalder for Underdanmark. Deres rejser byder på glæder og sorger, men mest af alt sorger.

Udstillingen er bygget tematisk op, så besøgende er med fra vugge til grav. Du behøver ikke have et stort historisk kendskab, da faktastationerne i udstillingen både sætter dig ind i den overordnede sammenhæng, samtidig med du får fortalt de personlige skæbnesvangre historier.

Annonce

Det startede med et billede

Idéen til udstillingen udsprang for fire år siden. Her fik museet doneret et lille fotografi af datteren til fattiggårdens sidste opsynsmand, som skulle vise sig at rumme en større historie.

Fotografiet viser hende som lille pige, og en gammel mand, henholdsvis stående og siddende. Hun kunne fortælle, at han havde været beboer på fattiggården, men udover det kendte hun kun til hans efternavn.


Vi har virkelig brugt meget tid på at sidde og grave, både i vores egne arkiver, men også på Rigsarkivet

Jeppe Wichmann Rasmussen


Det fik folkene på museet til at kigge i de gamle protokoller, og det skulle vise sig, at mandens efternavn var ganske specielt. Derfor var det ikke svært at finde frem til Hermann, som viste sig at være hans navn. Man fandt også en bror, Carl, der ligeledes havde opholdt sig på fattiggården. Derefter gik tiden med utallige besøg på arkiverne og en historie om syv fattige børn begyndte at tage form.

- Vi har virkelig brugt meget tid på at sidde og grave, både i vores egne arkiver, men også på Rigsarkivet. Vi har kigget i politiprotokoller, dombøger, stamruller fra Vridsløselille, Ladegården, Sundholm og Landerupgaard, alle de steder de har været og alle de tiggeri domme de har fået, fortæller Jeppe Wichmann Rasmussen om det arbejde, der er gået forud for udstillingen.

Annonce

En følelsesmæssig rejse

Udstillingen giver både fakta og følelser. Med videorum og videoinstallationer får besøgende et råt indblik i et liv, hvor den danske forsorg spiller en stor rolle.

De syv fattige børn; Hermann, Sophus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axel, blev født mellem 1863 og 1878. Efter farens død 1880 blev alle børnene, bortset fra de to ældste og den yngste, taget fra moderen og placeret i den danske forsorg.

De fire børn blev spredt for alle vinde i forsorgs-Danmark, og netop det gjorde deres historie en tand mere interessant.

- Vi synes, det var en enormt spændende og interessant historie, fordi de kom rundt i alle forsorgsgrene. Så med den her familie kunne vi ramme rigtig bredt i forhold til vores fokusområde, som er forsorg fra vugge til grav, samt vores fokus på fattigforsorg, velfærdsstat og børneforsorgen, fortæller Jeppe Wichmann Rasmussen.

Museumsinspektør, Jeppe Wichmann Rasmussen, har stået for udstillingen. Idéen hertil udsprang for fire år siden. Den har efterfølgende kostet ham og kollegaer mange lange timer på arkiverne, for at få de syv søskendes historier frem i lyset. Udstillingen giver dig både fakta og følelser, og bevæger sig rundt i Danmarks forsorgsgrene. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det er en barsk virkelighed, man bliver mødt af, når man læser de syv søskendes historier, som var præget af børnehjem, plejefamilier, fængselsophold samt kortere og længere ophold på fattiggårde og arbejdsanstalter. Måske endda så barsk, at man ikke tror sine egne øjne.

- Når man læser alt det, vi har indsamlet heroppe, så tror jeg næsten ikke, at folk vil tro på det, for det er ret vildt, hvad de har været igennem, fortæller Jeppe Wichmann Rasmussen.

Annonce

Vi vil ramme bredere

Udstillingen skal være en permanent del af Danmarks Forsorgsmuseum, og Jeppe Wichmann Rasmussen håber, at det kan trække flere folk til.

- Vi har jo rigtig godt fat i grupper, som gerne vil have rundvisninger, men vi håber, at vi med den her udstilling også kan lokke et andet segment af gæster på besøg. Så vi kan ramme lidt bredt på den måde, fortæller Jeppe Wichmann Rasmussen.

Fortællingen om de syv søskende og deres liv i Underdanmark tegner et billede af svære liv, hvor det er de færreste, der formår at bryde med den sociale arv. Jeppe Wichmann Rasmussen håber, at besøgende tager historierne til sig, og at det giver stof til eftertanke.

- Jeg håber, man får en forståelse af, hvad vores nuværende system er rundet af, hvordan vi ser på mennesker, der har det svært, hvordan vi hjælper dem, og hvordan vi har hjulpet. Jeg håber man kan se, at de har kæmpet, og at de ikke bare er det, som systemet siger de er. At man går herfra og ikke kun tænker, "nej hvor var det slemt i gamle dage". Men ser at der er tusinde grunde til, at man er blevet det, man er. Det synes jeg, kommer til udtryk med den her udstilling, fortæller Jeppe Wichmann Rasmussen.

Annonce
Annonce
Fyn

Rabbits vinder drama i overtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

Annonce