Annonce
Svendborg

Sydfynske kroer tvunget til at holde lukket flere dage om ugen: - Vi kan ikke få personale

Susanne Christensen har ejet Vester Skerninge Kro i mange år, og hun har aldrig oplevet så stor personalemangel som nu. Foto: Michael Thorbjørnsen.
De sydfynske kroer lider under personalemangel. Både Vester Skerninge Kro og Majorgaarden i Oure er tvunget til at holde lukket flere dage om ugen, fordi de mangler folk til at passe biksen. Susanne Christensen, ejer af Vester Skerninge Kro, frygter, at hun snart bliver nødt til at holde lukket endnu en dag.

Sydfyn: Tilbage i juli fortalte Susanne Christensen, ejer af Vester Skerninge Kro, til Fyns Amts Avis, at hun var nødt til at lukke kroen tre dage om ugen, hvis hun ikke snart fandt en kok. Det lykkedes ikke for Susanne Christensen at besætte stillingen som kok, og her halvanden måned senere frygter hun nu, at de tre dage bliver lavet om til fire.

- Vi mangler fortsat både kokke og kokkeelever. Jeg er nødt til at holdet lukket søndag, mandag og tirsdag, for at mine ansatte også kan få nogle fridage, siger ejer af Vester Skerninge Kro, Susanne Christensen og fortsætter:

- Det er en meget stor konsekvens for os det her. Jeg har et kæmpe hul efter coronanedlukningen, som vi skulle dække nu, men det kan ikke lade sig gøre, når vi må holde lukket. Vi er heldige, at skat og moms er udskudt, men det betyder jo blot, at vi har dem hængende foran os, så det er ligesom at tisse på sig selv bare for at holde varmen et øjeblik.

Annonce

Vester Skerninge Kro er langt fra den eneste sydfynske kro, der mærker konsekvensen af restaurationsbranchens personalemangel. Hos Majorgaarden i Oure har man også set sig nødsaget til at lukke ned flere dage. Medejer Bodil Friborg fortæller, at de kun holder åbent i weekenden, hvilket blandt andet er som følge af, at de ikke har nok personale.

- Det har været et problem lige siden, vi åbnede efter corona. Lige nu står vi og mangler personale til servering, men det er lige meget, hvor man søger, så er der intet personale at hente, siger Bodil Friborg.

Hænger ikke på træerne

Det begyndte ellers at lysne for restaurationsbranchen, da coronarestriktionerne lettede, men i takt med at ét problem forsvandt, stod det næste allerede i kø, og i løbet af sommeren har der været meget snak om restaurationsbranchens kamp for at finde personale.

Susanne Christensen har forsøgt at skaffe sig en kok siden starten af året. Da hendes jobopslag på Vester Skerninge Kros egen facebookside ikke resulterede i nogen ny kok, meldte hun sig i desperation ind i en facebookgruppe for nordtyskere. Hun havde hørt, at meget af arbejdskraften i Sønderjylland er tyskere, så hun tænkte, at det var et forsøg værd, men heller ikke det gav pote.

Alle, jeg kender, i restaurationsbranchen råber om hjælp. Jeg frygter meget på branchens vegne. Hvis der ikke bliver gjort noget for at fortælle, hvor fantastisk det er at være i servicebranchen, så er det en uddøende race.

Susanne Christensen, ejer af Vester Skerninge Kro

Hos Hesselager Kro nikker man også genkendende til problematikken. Ifølge ejer Thomas Loft er det tjenerstaben, man er udfordret på.

- Vi mangler tjenere til servering i weekenderne. De hænger ikke på træerne i øjeblikket. Vi har ikke været ude i at skulle sige nej til selskaber endnu, men det er da på kanten. Jeg har prøvet at søge, men det har ikke ført til noget, fortæller Thomas Loft.

Annonce

Frygter for branchen

For Susanne Christensen kommer personalemanglen ikke som en overraskelse.

- Jeg har set det her problem komme de sidste mange år, for forældre har pacet deres børn til at læse videre, så der er utrolig mange akademikere i forhold til arbejdere. Det er ikke interessant for folk med de skæve arbejdstider, og lønningerne er ikke fulgt med, siger Susanne Christensen.

Kroejeren fortæller, hvordan Dagrofas personale for nylig fortalte hende, at de tydeligt kunne mærke, at der var mangel på personale i restaurationsbranchen, fordi de solgte flere færdigprodukter. Og én ting er i hvert fald sikkert for Susanne Christensen.

- Jeg vil hellere lukke end at servere færdigprodukter. Når man laver kvalitet, som vi gør hos os, så kræver det noget personale. Det er ikke bare poser med færdigvarer, der skal klippes op, siger kromutteren.

Susanne Christensen er ikke nervøs for, at Vester Skerninge Kro er lukningstruet de næste mange år, men hun er bekymret for branchens overlevelse.

- Alle, jeg kender, i restaurationsbranchen råber om hjælp. Jeg frygter meget på branchens vegne. Hvis der ikke bliver gjort noget for at fortælle, hvor fantastisk det er at være i servicebranchen, så er det en uddøende race, siger Susanne Christensen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Har sejret sig ihjel: 20 år gammel Svendborg-forening er nedlagt

Langeland For abonnenter

Langeland kan ikke tillade sig at have hellige køer: Friplejehjem gør det fantastisk - det offentlige er ikke nødvendigvis det bedste

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Altmuligmanden tjente 10 millioner, og nu er der kun to ejere af begravelsesforretningen

Svendborg

Mere fokus på farlige skoleveje: Politikere afsætter tre millioner til cykelstier

Navne For abonnenter

25 år med campingpladsen som arbejdsplads: - Det har ikke altid været lige nemt

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Klumme: G(l)emmekassen – gemmer jeg fordi jeg er bange for at blive glemt?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Tre mænd med hjerteproblemer løb for livet til HCA Marathon: For 10 måneder siden kunne Allan, Thomas og Brian blot løbe 100 meter

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Svendborg

Mange er blevet testet: Coronavirus er på retur i Svendborg

Svendborg For abonnenter

Først blev de smidt ud - nu dukker de op på nye lister: Se her, hvor de afviste kandidater stiller op

Svendborg

Uheld på Svendborgsundbroen: Person lettere tilskadekommen

Annonce