Annonce
Erhverv

Sydbank-direktør øger forventningen til 2021 efter godkendt coronaår: - Det har mildt sagt været et mærkeligt år

Karen Frøsig, topchef i Sydbank siden 2010, præsenterede tirsdag et regnskab for 2020, der viste et plus før skat på en milliard kroner. Coronasituationen gør forventningerne til 2021 usikre, men banken estimerer et bedre resultat end i 2020. Arkivfoto: Claus Thorsted
Sydbank kommer ud af 2020 med et plus i den høje ende af, hvad den havde forventet. Corona spøger stadig, men topchef Karen Frøsig forudser stigende indtjening blandt andet som følge af overtagelsen af Alm. Brand Bank.

Erhverv: Sydbank kommer ud af 2020 med et plus før skat lige omkring en milliard kroner. Efter skat lander resultatet på 799 millioner kroner.

Coronakrisen har i løbet af 2020 flere gange ændret på bankens forventninger til året.

Ved indgangen til 2020 var forventningen til året at lande i intervallet mellem 700 og 1000 millioner efter skat. Så kom coronaepidemien. Ved fremlæggelsen af regnskabet for første halvår 2020 lød forventningen på 600-800 millioner kroner, mens det i oktober i forbindelse med regnskabet for årets første tre kvartaler hed 700-800 millioner kroner. Med et plus på 799 lander banken således i den absolut høje ende.

Nedskrivninger på udlån er en af årsagerne til faldet på 54 millioner i forhold til 2019. Der udgjorde nedskrivninger en indtægt på 97 millioner kroner, mens de sidste år gav et minus på 47 millioner.

Nedskrivningerne i 2021 forventes at være på et lavt niveau. Samtidig forventes bankens tilgodehavender hos minkerhvervet stort set indfriet, og det kan potentielt medføre tilbageførsel af nedskrivninger på op til 150 millioner.

Banken med hovedsæde i Aabenraa forventer i 2021 et resultat efter skat på mellem 850 og 1.150 millioner. Det skal ses i lyses af overtagelsen af Alm. Brand Bank i en handel til 1,8 milliarder kroner. Det gav Sydbank omkring 55.000 nye kunder. Efter overtagelsen af Alm. Brand Bank har Sydbank omkring 2300 ansatte.

Annonce

Godkendt

Administerende direktør Karen Frøsig betegner resultatet i 2020 som tilfredsstillende og godkendt i et coronaår.

- Det har mildt sagt været et mærkeligt år med nedlukning. Indtil den kom i marts, var dansk økonomi godt på vej frem. Så kom uroen på de finansielle markeder, og man blev bange for kundernes situation. Samtidig er folk kun i begrænset omfang mødt ind på arbejde. Alt i alt synes jeg, at det er et godt produkt, vi har leveret, og som viser, at der trods alt har været en vis aktivitet, siger direktøren.

Hun konstaterer, at coronakrisen på nuværende tidspunkt har været mindre hård for dansk erhvervsliv og dermed hendes kunder end forventet.

- Det er ikke mindst takket være hjælpen til dansk erhvervsliv. Hjælpepakker har holdt tingene flydende, men det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at gå i år og næste år. Det er svært at forudse, men vi ser, at flere virksomheder er kommet ret godt igang igen. Men vi er også en eksportnation, og derfor handler det også om, at eksporten kommer i gang. Og så er der hele situaionen omkring Brexit, som vi næsten glemmer, mener Karen Frøsig.

Nøgletal

Sydbanks regnskab for 2020 i millioner kroner. I parentes fremgår tallene for 2019.

Indtjening i alt: 3.948 (3.879)

Basisomkostninger: 2.774 (2.783)

Nedskrivninger: 47 (-97)

Resultat før skat: 1.021 (1.081)

Årets resultat: 799 (853)

Annonce

Udbytte

I starten af 2020 opfordrede Finanstilsynet, Nationalbanken og regeringen bankerne til at holde igen med at betale udbytte til aktionærerne og i stedet polstre sig med pengene. Det fik Sydbank til at annullere udbytte og stoppe aktietilbagekøbsprogram før tid.

I december pointerede Finanstilsynet, at bankerne kunne udbetale udbytte, hvis det "sker under ekstrem forsigtighed, og hvis virksomheden er velkapitaliseret".

Sydbank sender 238 millioner kroner tilbage til aktionærerne i udbytte.

I en kommentar til regnskabet understreger bestyrelsesformand Lars Mikkelgaard-Jensen, at Sydbank efter udlodningen på knap en kvart milliard og erhvervelsen af Alm. Brand Bank fortsat er velkapitaliseret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce