Annonce
Svendborg

Svenskerne kræver Damestenen retur

Svenskerne vil have Damestenen tilbage. Arkivfoto: Michael Bager

Noget for noget: Hvis Danmark vil have dronning Margrethe I's brudekjole tilbageleveret fra Sverige, så vil vores nabofolk have Damestenen retur fra Sydfyn.

Hesselager: Et hul i jorden lidt syd for den sydsvenske by Minnesberg.

En kjole, som en senere dansk dronning bar, da hun som barnebrud blev gift som 10 årig.

Og en dansk kulturminister, som skal tækkes sit parlamentariske flertal.

Det lyder ikke som tre ting, der umiddelbart har noget med hinanden at gøre, men det har de.

Og det kan med et gøre Sydfyn 1000 ton lettere og en attraktion fattigere.

Lad os begynde med begyndelsen, som ligger omkring 14.000 år tilbage. Dengang Danmark var at sammenligne med en kummefryser, og den kilometer tykke is bevægede sig frem og tilbage og formede det Danmark, vi kender i dag.

I det, vi nu kalder Det Baltiske Isfremstød, fik isen fat i en stor blok af det sydsvenske grundfjeld. Trods sin imponerende vægt på 1000 ton var det en smal sag for isen at skubbe den store sten med sig hen over Sjælland, indtil et skift i vejret fik den til at gå i stå ved Hesselager. Der har stenen ligget urokkeligt fast siden, og i dag kalder vi den Damestenen.

Vi springer et betragteligt stykke tid frem i historien.

Nærmere bestemt til 1363, hvor en pige af ædel byrd som 10 årig bliver gift med en 23 årig nordmand af lige så ædel byrd.

Pigen hed Margrethe, og hun bliver senere den første. Manden hed Håkon. Han var den sjette af slagsen, og han levede et til tider omtumlet liv som konge af Norge og fra tid til anden også konge på fuld eller deltid af Sverige.

Da de to blev gift, havde den lille Margrethe naturligvis en kjole på, og den kjole blev siden et nationalt klenodie for danskerne og permanent udstillet i Roskilde Domkirke. Lige indtil 1659, hvor en anden svensk konge, Karl den Tiende Gustav, er på et uhyre succesrigt togt i Danmark. Med sig hjem til Stockholm tager han blandt andet Margrethes brudekjole. Her har den været siden, bortset fra et kort udlån til Danmark for nogle år siden.

Og så er vi næsten oppe i nutiden, men vi skal lige gøre holdt i 2016, hvor hr. og fru Stenmark fra den lille sydsvenske by Minnesberg er på campingferie i det sydfynske.

Ægteparret har studeret turistbrochurerne grundigt, og de beslutter sig for at gøre holdt ved Damestenen i Hesselager. Hr. Stenmark har arbejdet 37 år i et stenbrud, så han kan sine sten, og han er vant til at vurdere deres størrelse og form.

Som han stod der og betragtede den store sten, slog det ham, hvor meget det lignede noget, han havde i baghaven. Eller rettere: Noget han ikke havde.

- Vi har et stort hul i baghaven, og det har altid irriteret mig. Vi har prøvet alt muligt: en havedam, trampolin og beskyttelsesrum. Men intet har virket. Så jeg har virkelig kigget meget ned i det hul, fortæller hr. Stenmark.

Da han så Damestenen, kunne han lige så tydeligt se konturerne af hullet i baghaven.

Siden har han kæmpet for at få stenen tilbage, så han i ro og mag kan sende sine børnebørn ud i haven uden at frygte, at de skal falde i hullet.

Byttehandel

Og nu er vi ved nutiden.

Den danske regering kæmper en slet skjult kamp for at holde sit parlamentariske støtteparti, Dansk Folkeparti, inde i folden, og Dansk Folkeparti har i mange år haft fokus på at få Margrethe I's brudekjole hjem fra Sverige. Partiet betragter det som simpelt tyveri, at brudekjolen i dag befinder sig hinsidan.

Den danske regering har i årevis forhandlet med den svenske, og nu er der en løsning på vej.

Det fremgår af et svar til Folketingets Kulturudvalg, at den svenske regering er klar til at lade brudekjolen vende tilbage til Danmark, hvis hr. Stenmark kan få sin sten tilbage. Fra den danske regerings side er man positivt indstillet.

- Da Svendborg Kommune ikke engang vil anlægge en parkeringsplads ved Damestenen, så synes vi, det er en fin byttehandel, skriver kulturministeren og fortsætter:

- Hvis man på Sydfyn var interesseret i stenen, så ville man naturligvis anlægge p-pladser. Hele landet ved, hvor glade man er for p-pladser dernede.

Fra Hesselagers side er man oprørte, men er klar til at gå konstruktivt til værks.

- Vi vil naturligves være kede af at skulle miste Damestenen, men vores lokale slægtsforsker har fundet ud af, at det var to murersvende fra Hesselager, som i 1500-tallet murede kuplen på Peterskirken i Rom. Så hvis vi kan få den flyttet til Hesselager, så må svenskerne godt få deres sten, skriver foreningen Damestenens Venner i et høringssvar.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Debat

Læserbrev: Netto på havnen - naturligvis

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Borgmesterens nyhedsbrev er god kommunikation til de erhvervsdrivende

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Som borgmesteren fik den bygget: 'Borgen' på lystbådehavnen skal have det oprindelige udtryk

Svendborg For abonnenter

Lars undrer sig over regler i sundet: Overhaler motorbåde i sin kajak

Kultur

Prosa, Pilgaard og Pape: Fem grunde til at du skal til litteratur-festival i Svendborg

Annonce