Annonce
Søsiden

Svendborgs maritime værksted godt fra start: Lær glæden ved materialerne

- Vi vil gerne lære brugerne glæden ved at have med materialerne at gøre, siger Kim Russel Jensen, formand for Maritimt Kulturværksted på Frederiksøen i Svendborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Svendborg Værfts tidligere hovedlager på Frederiksøen er en autentisk ramme omkring aktiviteterne i foreningen Maritimt Kulturværksted. Søsiden kikkede indenfor.
Annonce

SVENDBORG: “Maritimt Kulturværksted” skilter banneret på Svendborg Værfts tidligere hovedlager. Et sandwich-skilt foran porten lokker med “Maritim Krambod”.

Et kik ind i den 100 år gamle bygning først på Frederiksøen efterlader heller ingen tvivl. Værftshallen er maritim historie tilsat aktuel aktivitet.

De rustikke omgivelser er en autentisk ramme om både maritimt håndværk og krambodens fristelser for søfolket: Spritkompas, modelskibe, lanterner , tovværksarbejde og skibsklokker. Alt med patina.

I hallen fanges det maritime blik også af en væg prydet med aflagte sejlskibs-standere. Lilla Dan, Meta, Aron fx. En samling under opbygning.

FAKTA: Maritimt Kulturværksted på Frederiksø

Maritimt Kulturværksted åbnede officielt lørdag 1. december 2018 klokken 14 i forbindelse med Lysfesten på Frederiksø.

Maritimt Kulturværksteds organisatoriske fundament er en forening med omkring 120 betalende medlemmer. Kontingent er 200 kr årligt. Bestyrelsen tæller Kim Russel Jensen (formand), Morten Nielsen (kasserer) samt Mikkel Kleist, Peter Junge, Keld Aabjørn og Lars Mosegård.

Svendborg Kommune har stillet hallen på Frederiksø 16B til rådighed på samme vilkår som hos fx det nærliggende Danmarks Museum for Lystsejlads. Det vil sige, at der er en to-årig opsigelse af det gratis lejemål fra tidspunkt, da varsel gives. Brugere/foreninger betaler selv driftsudgifter som bl. a. strøm.

Maritimt Kulturværksted har af Fonden Sydfyns Elforsyning fået 25.000 kr til mere energivenligt lys og varme. sosn

Annonce

100 mødte op

Søsiden bliver budt velkommen af Kim Russel Jensen, formand for den kun godt et år gamle forening Maritimt Kulturværksted.

Sammen med sejlskibsvennen Mads “Amrit” Knudsen søsatte Kim Russel Jensen ideen til et havnebaseret arbejdssted for bl. a. brugerne af Sejlskibsbroen og miljøet ved Det Gule Pakhus. En kontakt til broens øvrige sejlskippere bakkede op om en henvendelse til Svendborg Kommune.

I første omgang var det sejlskibsfolkets plan at etablere et masteskur og et arbejdssted ved skibsværftets gamle byggebedding. Dimensionerne på sejlskibsfolkenes tegninger faldt dog ikke i hak med kommunens lokalplan for området. Derfor blev parterne enige om at vente, til der eventuelt bød sig noget eksisterede i passende størrelse.

Muligheden dukkede op på adressen Frederiksø 16B, en værftshal tidligere brugt til bl. a. udstilling og kunst-formål. Her startede Kim Russel Jensen og Mads Knudsen så småt et værksted.

For et års tid siden blev aktiviteterne lagt i faste rammer efter en stiftende generalforsamling i Maritimt Kulturværksted. Over 100 mødte op. En forening var søsat.

Annonce

- Alle må komme her

Mens vi kikker os rundt i hallen forklarer Kim Russel Jensen, at det overordnede formål med Maritimt Kulturværskted er at bevare de ældre brugsfartøjer:

- Vi vil gerne lære brugerne - og måske især de yngre - glæden ved at have med materialerne at gøre og i det hele taget også at komme ud og sejle, siger Kim Russel Jensen.

Skaren af betalende medlemmer har passeret de 100. Kim Russel Jensen skønner, at en 25-30 stykker af dem aktivt bruger hallens faciliteter.

- Enhver med maritim interesse kan melde sig ind og komme her. Alle medlemmer må benytte det, vi har at byde på, siger Kim Russel Jensen og peger rundt på en maskinpark af værktøj til forarbejdning af træ. Noget af det er købt, og en del af det er doneret.

- Til de større maskiner udsteder vi “kørekort”, før ikke-øvede brugere får lov at arbejde med dem, understreger Kim Russel Jensen.

En samling af standere fra kendte Øhavs-skonnerter som fx Lilla Dan, Aron og Meta klæder miljøet i den gamle værftshal. - Og vi har plads til flere, lyder det fra Maritimt Kulturværksted. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Drejebænk fra 1939

Passende nok kan også metal forarbejdes i stålskibsværftets gamle hal. Til det formål disponeres over en monstrøs drejebænk fra 1939 samt et separat rum med bl. a. esse, koldsav og svejseværk. Aktive medlemmer med smede-baggrund kan vejlede og tilbyder også kursus i motorpasning.

- I følge vores “husleje”-aftale med kommunen skal vi også formidle og være synlige i livet omkring Frederiksøen. Vi har bl. a. demonstreret essen, og vi har haft gang i knob og tovværk, fortæller Kim Russel Jensen.

Maritimt Kulturværksteds kaffestue og kontor. Nogle af møblerne er en donation fra en ældre kvinde på Thurø. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Kurser i maritimt håndværk

På sigt vil Maritimt Kulturværksted gerne styrke undervisning og formidling af skibshåndværk. Formålet er at kunne bevare ældre brugsfartøjer i god stand.

- Vi kunne tænke os at lave små korte kurser om fx sejlsyning og rebslagning. Praktisk skal vi først have de rigtige lærerkræfter. Så kunne vi også tilbyde workshops med skolebørn her, siger Kim Russel Jensen.

I et sidegemak til den gamle værftshal er indrettet en smedje med esse, koldsav og svejseværk. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Sejlloft venter

Skal der tænkes i grej til sejlsyning råder Maritimt Kulturværksted allerede over delene til et værksted, et såkaldt sejlloft. Maskiner og værktøj står dækket til under en presenning i hallen. Sejlloftet er en foræring fra værkstedets medstifter, Mads Knudsen, der døde i oktober sidste år.

- Sejlloftet er klar til at blive pakket ud. Vi kunne bare godt ønske os lidt mere plads til det - og så nogle ildsjæle, lyder opfordringen fra Kim Russel Jensen.

Om denne sværvægter af en drejebænk kan Kim Russel Jensen fotælle, at den har aner til både USA, Rusland og DDR. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Gang i krambod

Den maritime krambod har sin egen niche i værkstedet. Fra brode og metervis af hylder tilbydes aldrende maritime effkter, som enten er foræret til værkstedet eller stillet op af sælgere.

- Fra salg af det folk forærer, går pengene i vores kaffekasse. Fra det øvrige får værkstedet 20 procent af salgsprisen, forklarer Kim Russel Jensen.

For at gøre afsætningen af krambodens varer enkelt for både køber og sælger kører betaling på Mobilpay. Sælgerens telefonnummer fremgår af sedler på en opslagstavle.

- Kramboden er populær. Især i sommer, og da der var mange mennesker herovre, siger Kim Russel Jensen.

Enkelte nye varer i passende stil har også fundet vej til kramboden. Værkstedet har fx kontakt til en tovværks-mand fra Rømø. På fritidsbasis fremstiller han bl. a. måtter i klassisk sømands-stil.

Maritimt Kulturværksted holder til i Svendborg Værfts tidligere hovedlager først på Frederiksøen. Ovenpå ligger Kultutten og ved siden af Kammerateriet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Kardansk ophængte spritkompasser, et nathus og skibsklokker - et lille udvalg fra den maritime krambod. Nogle af varerne er gaver, andre er i kommission. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Maritimt Kulturværksted er også stedet, hvor sejlskibsfolk mødes til en snak. Her Birger Jensen (tv) samt fra bestyrelsen Mikkel Kleist og Kim Russel Jensen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Herunder ligger et sejlloft klart til udpakning og aktivitet. Sejlloftet er en donation fra Maritimt Kulturværksteds medstifter, Mads "Amrit" Knudsen, som døde i oktober sidste år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Maritimt Kulturværksted holder til i Svendborg Værfts tidligere hovedlager - Frederiksø 16B. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Pletskud: Udvidet borgerservice

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce