Annonce
Svendborg

Svendborg kommer til at mangle plejeboliger: Nu skal de findes

Vi bliver ældre og ældre, og det gør vi også i Svendborg. Prognoserne viser, at der henover de næste fem år kommer til at mangle 40 plejeboliger. Social- og Sundhedsudvalget skal derfor på rundtur rundt til kommunens plejehjem for at se, hvor man kan finde kapacitet til flere plejeboliger ved at til- eller ombygge. Arkivfoto: Flemming Krogh
Inden for de næste fem år står Svendborg Kommune til at mangle 40 plejeboliger. Social- og Sundhedsudvalget skal nu på jagt efter plads til de nye boliger, der er behov for, og den skal findes ved til- og ombygninger på de nuværende plejecentre og ved på sigt at inddrage ældreboliger og gøre dem til plejeboliger, lyder det fra udvalgsformand Hanne Klit (S).
Annonce

Svendborg: Det er vist ikke nogen hemmelighed, at vi lever længere og bliver ældre og ældre. Sådan er prognosen også i Svendborg Kommune, og nu er der udsigt til, at der kommer til at mangle plejeboliger.

Der vil allerede i 2023 være behov for 10 plejeboliger mere end i dag. Der er behov for yderlige 20 plejeboliger i 2024 og 10 mere i 2025. Det betyder, at kommunen nu skal på jagt efter flere plejeboliger, der skal være klar til allerede om tre år. Det fortæller formand i Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S).

- Udvalget skal derfor på en rundtur til nogle af de plejecentre, som vi ikke har besøgt før, siger udvalgsformanden.

- Det handler om, at vi i udvalget har besluttet at gøre de eksisterende plejecentre større. Og vi skal så finde ud af, hvordan det bedst kan lade sig gøre, lyder det fra Hanne Klit.

Udvalget ønsker altså at bevare den nuværende plejecenterstruktur, og nye plejeboliger skal findes ved at udvide eller bygge til.

- Vi regner ikke med, at der bliver ret meget brug for ældreboliger (uden tilknyttet plejepersonale, red.) fremadrettet, fordi der kommer seniorbofællesskaber, siger Hanne Klit med reference til de mange seniorbofællesskaber, der er på tegnebrættet i Svendborg Kommune.

- Vi har blandt andet talt om, at man kunne inddrage nogle ældreboliger og gøre dem til plejeboliger, siger udvalgsformanden.

18 plejecentre

Der er i alt 18 plejecentre i Svendborg Kommune, der fordeler sig med 15 kommunale, to selvejende og et friplejehjem.

I 2018 er der i gennemsnit flyttet ni borgere ind i en plejebolig om måneden. For demensboliger er tallet fire borgere i gennemsnit om måneden.

I gennemsnit bor borgeren 33 måneder i en demensbolig og 37 måneder i plejebolig.

Forskellen på ældre- og plejeboliger er, at der i ældreboligerne ikke er tilknyttet personale hele døgnet rundt. Man kan dog tilkalde hurtig hjælp på alle tidspunkter. Bor man i plejebolig er der døgnet rundt tilknyttet omsorgs- og servicefunktioner med tilhørende personale, der skal dække beboernes behov. I plejeboliger vil der ofte være skærmede enheder eller særlige leve- og bomiljøer for personer, der lider af demens.

Kilde: Rapport, Svendborg Kommune, "Kortlægning Svendborg Kommunes plejecenterstruktur", november 2018, Ældresagen.dk

Annonce

Ingen lukninger på vej

Det koster at lave flere plejeboliger, og Hanne Klit anerkender da også, at der skal penge til - penge, som på et tidspunkt skal prioriteres i kommunens budget.

- Ja, det koster. Sådan er det jo. Det er den demografiske udvikling, der er, og den må vi tage højde for. Jeg synes da, det er en god udvikling, at vi lever længere, men det gør, at vi som kommune får nogle anderledes opgaver.

- Derfor er det også godt, vi har gang i en masterplan på ældreområdet. Det er vigtigt, at vi har det lange lys på og kigger på de udfordringer, der ligger længere ude, siger Hanne Klit.

Der er behov for 10 nye plejeboliger om allerede tre år. Når de at stå klar?

- Ja, det gør de. Der er som sagt ikke så stor rift om ældreboligerne, fordi man finder nogle andre boformer og bofællesskaber. På den måde kan vi inddrage nogle ældreboliger og omlægge dem til plejeboliger, siger Hanne Klit, der dog forsikrer, at man ikke skal være nervøs for, at man skal ud af sin nuværende bolig.

- Ingen skal være nervøse, for man bliver selvfølgelig boende dér, hvor man er i dag, hvis man vil det. Men på sigt er der mulighed for at omdanne ældreboligerne, tilføjer udvalgsformanden.

- Så vi er sådan set fortrøstningsfulde i forhold til, at vi skal løse opgaven. Det er bare at tage hul på det nu i god tid, så vi får det planlagt godt, lyder det fra Hanne Klit.

Udvalget tager den 19. og 20. februar rundt og besøger kommunens plejehjem - undtagen Stenstrup, Friplejehjemmet, Frøavlen, Trollehøj/Trollemose, som udvalgt tidligere har besøgt.

Formand i Social- og Sundhedsudvalget, Hanne Klit (S), fortæller, at udvalget har besluttet at finde flere plejeboliger ved at gøre de eksisterende plejecentre større. - Og vi skal så finde ud af, hvordan det bedst kan lade sig gøre, lyder det fra udvalgsformanden. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Fyn

Dalum: Næsby misbruger COVID-19-regler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Debat: Et grønnere Svendborg

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce