Annonce
Svendborg

Svendborg i front: Første behandlingscenter i Danmark som har udryddet smitsom leversygdom

Peer Brehm Christensen har de sidste 25 år arbejdet med at udrydde hepatitis C, og han er nu et skridt nærmere at nå sit mål. Behandlingscenter Svendborg kan kalde sig hepatitis C frit som det første behandlingscenter i Danmark. Inden for de næste tre til fem år er hele Region Syddanmark fulgt i samme fodspor, spår han. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
For et år siden satte Behandlingscenter Svendborg sig for at være med til at udrydde den smitsomme leversygdom hepatitis C. De er nu nået i mål, som det første center i landet.
Annonce

Svendborg: - Det er en drøm, der er gået i opfyldelse, fortæller Peer Brehm Christensen, professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH i Odense, ind i mellem sine patienter på Behandlingscenter Svendborg.

Denne onsdag er en noget anderledes dag end de andre. I 25 år har han kæmpet og arbejdet for at udrydde hepatitis C, og det ser nu ud til at blive en realitet. Behandlingscenter Svendborg er i hvert fald det første af sin slags, som har den smitsomme leversygdom under kontrol.

Målet var klart fra starten. 90 procent af alle på Behandlingscenter Svendborg, der behandler misbrugere over 25 år, skulle testes for den smitsomme leversygdom hepatitis C, og 80 procent af de smittede skulle i behandling.

Syv måneder efter opstarten i marts 2019 kan behandlingscentret som de første i Danmark sige, at målet er nået. Den nye behandling blev tilbudt til 37 personer i marts, hvoraf seks ikke ville i behandling.

Hepatitis C kan i sidste ende være dødelig og er udbredt blandt stofmisbrugere, men den nye behandling kan helbrede næsten alle.

- Dette giver os en helt unik mulighed for at få en smitsom sygdom, som cirka 15.000 personer i Danmark er ramt af, under kontrol. Men behandlingen kræver, at vi finder patienterne så tidligt som muligt i deres sygdomsforløb, og i dag bliver en tredjedel af patienterne først fundet, når de har udviklet svær leversygdom som følge af langvarig infektion, forklarer Peer Brehm Christensen.

Af netop den grund er han også glad for samarbejdet med Svendborg Kommune, som via Behandlingscenter Svendborg har en god kontakt til stofmisbrugerne.

Hepatitis C

Hepatitis C er en leverbetændelse, der oftest smitter via blod ved stofmisbrug. Stofmisbrug er derfor en væsentlig årsag til, at man udvikler kronisk leversygdom.

75-80 procent af de smittede har ingen symptomer. Men hepatitis C er en vigtig årsag til kronisk leversygdom, der opstår hos en del af de smittede. Der udvikler sig en fremadskridende leverskade og andre komplikationer, som kan ende med et leversvigt efter 20-40 år.

Man antager, at cirka 20.000 personer i Danmark har kronisk hepatitis C-infektion.

Kilde: www.sundhed.dk

Annonce

De ældre og den vilde ungdom

Men det er ikke nok kun at samarbejde med behandlingscentrene for at blive leversygdommen kvit. Nogle personer med hepatitis C er blevet diagnostiseret på et tidspunkt, hvor der ikke var gode behandlingsmuligheder, og den sværeste gruppe at nå er dem, som aldrig er blevet testet.

- Udover tidligere stofbrugere ved vi, at en række lidt ældre danskere fra den såkaldte 68-generation kan gå rundt med en udiagnosticeret hepatitis C, selvom de ikke opfatter sig som værende i risikogruppen. Dels blev der dengang eksperimenteret lidt friere med stoffer, og dels var det ikke muligt på samme måde at screene blod inden operationer på sygehusene, forklarer Peer Brehm Christensen.

Derfor understreger han, at det aldrig er for sent at blive testet og behandlet.

Annonce

Ny bus fra Regionsrådet

Næste skridt er at udvide til de andre behandlingscentre på Fyn og regionen, så hele Region Syddanmark kan blive fri for hepatitis C inden 2025.

Peer Brehm Christensen mener, det allerede kan blive en realitet inden for de næste tre-fem år. Til hjælp har C Frit Syd, som projektet hedder, netop fået 2,7 millioner kroner fra Regionsrådet til en bus. Den skal bruges til at køre rundt i Region Syddanmark og opsøge brugere, snakke med dem og herefter starte en behandling.

- Så kan vi finde de sidste 1000, som er smittet, og som vi ellers ikke når, fortæller Peer Brehm Christensen.

Onsdag morgen stod på fejring med kage, som var lavet specielt til dagen af Brødkompagniet. Peer Brehm Christensen stod for at skære for. Mellem 10-20 brugere af Behandlingscenter Svendborg var dukket op til fejringen, men de holdt sig væk fra kameraets linse. Privatfoto
Peer Brehm Christensen overrakte diplomet, som viser, at Behandlingscenter Svendborg er hepatitis C frit. Modtageren er her Jonna Dirksen, daglig leder af behandlingscenteret. Til venstre for hende står Marianne Nyerup, som er tilknyttet projektet og arbejder på Behandlingscenter Svendborg. Privatfoto
Kasper Leander fra Brødkompagniet stod for at lave kagen til arrangementet, som blev prydet med projektet C Frit Syds logo. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce