Annonce
Svendborg

Svendborg har fået en ny lokalliste: Vindmøllemodstander valgt som spids

H.C. Wulff er ny spidskandidat for den nye lokalliste, Borgerlisten Svendborg. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Borgerlisten Svendborg har set dagens lys. Spidskandidat er den tidligere venstremand H.C. Wulff, der nok er bedst kendt fra vindmøllesagen på Tåsinge.

Svendborg: Borgerne har behov for et alternativ til de etablerede partier, når de om to år skal en tur i stemmeboksen for at sætte deres kryds til kommunalvalget.

Det er grundtanken bag den nye lokalliste, Borgerlisten Svendborg, som havde stiftende generalforsamling tirsdag den 5. november.

Bag listen står ikke ukendte navne i det lokalpolitiske landskab. Spidskandidaten er H.C. Wulff, der for nogen er bedst kendt som en af modstanderne til de to Skiftekær-vindmøller på Tåsinge, som han er nabo til.

Ved seneste kommunalvalg stillede han desuden op for Venstre, mens lokallistens øvrige bestyrelse består af Jens Engqvist, Steen Molnit, Uffe Kjærø og Stefan Harboe Andersen. De tre sidstnævnte stillede ved valget i 2017 alle op for Svendborg Lokalliste.

- Vi vil gerne give borgere, der måske ikke på traditionel vis interesserer sig for politik, en mulighed for at engagere sig i lokalområdet, begrunder spidskandidat H.C. Wulff beslutningen om at starte den nye lokalliste.

Annonce

Borgerlisten Svendborg

Borgerlisten Svendborg havde stiftende generalforsamling 5. november 2019. Listen kan følges på www.Svendborger.dk.

H.C. Wulff fra Tåsinge er valgt som spidskandidat. Bestyrelsen består derudover af Jens Engqvist, Steen Molnit, Stefan Harboe Andersen og Uffe Kjærø.

Borgerlistens hovedformål er:

1. At arbejde for en politik, der sikre en kommunal service, hvor høj kvalitet og service er nøgleord, kommunen skal være til for borgerne, ikke omvendt.

2. At arbejde for den størst mulige åbenhed i de politiske processer, så borgerne får mulighed for aktiv medvirken før beslutningerne tages i byrådet.

3. At arbejde for at kommunens økonomi styrkes ved at arbejde med effektivitet og kvalitet i forvaltningen, prioritere kommunens kerneopgaver, arbejde for en effektiv bosætningspolitik.

4. At arbejde for at udviklingen af Svendborg Kommune inddrager alle lokalområder, og at Svendborg by forbedrer sit brand og identitet som søfartsbyen og Sydfyns hovedstad.

Kilde: Borgerlisten Svendborg

Skal høres i tide

Et af lokallistens erklærede mål er at bringe den politiske proces tættere på den enkelte borger, forklarer den 58-årige spidskandidat.

- Vejen til indflydelse kan være lidt lang og trang. I dag er det nemlig sådan, at vil man gøre sin indflydelse gældende, kan man måske godt få politikerne i tale, men det er tit vanskeligt efterfølgende, når politikene skal have deres bagland i orden og så videre. Det vil vi gerne lave om på, siger H.C. Wulff.

- Blandt andet har vi en meget flad struktur i listen uden, at man skal igennem en meget kringlet beslutningsgang for at udvikle på politik. Der er det meget mere besværligt hos de etablerede partier, hvor der er bestyrelser, byrådsgrupper og bagland, der skal blive enige, siger han.

Et andet af listens mål er at sørge for, at de relevante debatter tages inden og ikke efter de politiske beslutninger er truffet.

- Op til valget vil vi derfor bruge sociale medier og alle de platforme, vi kan komme i nærheden af til at få rejst den politiske debat, inden tingene bliver rejst i byrådet. Det er en vigtig kvalitet at inddrage borgerne i beslutningerne, inden de bliver truffet, siger spidskandidaten.

Det er i sager om de nedlagte parkeringspladser på torvet, etablering af et biogasanlæg på Tåsinge og teaterplanerne på Frederiksøen, hvor de gode argumenter først bliver hørt alt for sent i processen, påpeger H.C. Wulff.

- Jeg kunne godt tænke mig, at man lyttede mere til befolkningen og tog deres fine input med. Og det skal ikke være efter løbet er kørt, som der er mange eksempler på, siger han.

Måske ny borgmester

I den pressemeddelelse, som Borgerlisten Svendborg har sendt ud, står der, at den er upolitisk.

Men hvordan er det overhovedet muligt?

- På en måde er det også noget sludder og vrøvl, for vi vil jo gerne blande os i politik og de beslutninger, der skal tages. Vi mener dog, at vi er upolitiske i traditionel form, da vi ikke er tilknyttet nogle af de andre partier, og vi er ikke en underafdeling af S, SF eller V, siger H.C. Wulff, der ikke konkret kan pege på, hvor i det polititiske højre-venstre-spektre listen vil ligge.

- På børne- og ungeområdet har vi mange lighedspunkter med SF's politik, men med hensyn til økonomi og erhvervsvenlighed hælder vi måske mere til den anden side, siger han.

Har I en holdning til, hvem der skal være borgmester i Svendborg?

- Det har vi sådan set ikke endnu. Vi vil gerne støtte en borgmester, som i videst mulig udstrækning går ind for de ting, vi går til valg på, svarer spidskandidaten, der indrømmer:

- Som det er nu, så er det ikke Bo (Hansen, nuværende borgmester, red.). Men når nu vi viser os på banen og forhåbentligt får stor opbakning fra borgerne, kan det måske presse Bo i den retning. Så jeg vil ikke udelukke nogen. Alt er i spil, lyder det fra H.C. Wulff.

En plads til lokallister

Ingen lokallister kom ind i byrådet ved seneste valg, og både Liste T og Svendborg Lokalliste måtte sige farvel til deres pladser i det fine selskab.

For få dage siden kom det så frem, at Svendborg Lokalliste lukker og slukker endegyldigt.

Alligevel mener H.C. Wulff, at Borgerlisten Svendborg kommer til at stå godt ved valget i 2021.

- Når man kigger på, hvor ivrige borgerne er på at debattere alle de mange sager, kan man se, at lysten til at engagere sig politisk er stor. Men de vil ikke gøre det på traditionel vis. Det er det, vi gerne vil arbejde for, og det vil tiltale mange, tror jeg.

Beslutningen om at etablere den nye lokalliste faldt nogenlunde samtidigt med, at Svendborg Lokalliste valgte at opløse sig selv, forklarer H.C. Wulff.

- Vi var ikke enige i analysen om, at der ikke er behov for en borgerliste i Svendborg, men har i stedet ment, at det var vigtigt at give borgerne en mulighed for at stemme på andre end de traditionelle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Demenscenter et centralt led i udviklingen

Lokaldebat: "Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det”. Sådan er det med demens sygdomme ihvertfald i den indledende fase, og først senere bryder symptomerne igennem med sin alt ødelæggende destruktion af den syge og lemlæster ofte den nære familie samtidig. Det er derfor på sin plads at tilføre denne gruppe ekstra opmærksomhed, fordi det er vores alles pligt og samfundets, kommune og stat, ansvar. Svendborg har været bannerfører på demens omsorgen, og Bryghusets omdømme med anlæggelse af centret med landsby i en gennemtænkt planlægning gør den ære og genstand for respekt i en sådan grad, at kommunens visioner har opnået royal opmærksomhed. Et nyere aspekt på byens demensfokus har været at oprette et demenscenter i Hulgade dog med bistand og sponsorering af bl.a. sundhedstyrelse. Her samles demenspatienter, som befinder sig i en middelsvær fase af sygdommen, og der tilbydes syge og pårørende en mangfoldig buket af aktiviteter, som bl.a. omfatter hukommelse træning, madlavning, musik og pårørende vejledning. Dette helt centrale center tager et vigtigt led i demens udviklingen og skoler ikke bare den syge, men også dennes pårørende i en fase, hvor den syge går hjemme og i større eller mindre grad aktiv i hjemmet. Fem ansatte styrer og vejleder familier og syge og bruger deres erfaring på en enestående måde. En særdeles svær balancekunst udført af dedikerede personer, som roses til skyerne og det med rette og det netop i den syges fase, hvor han/hun er mest vulnerabel og udsat for sygdommens destruktive adfærd. Dette center bliver nu decimeret fra fem til to personer. Det, som var et udviklingsprojekt, reduceres til et rudiment så lille, at nyttevirkningen bliver svært at få øje på, hvis den da ikke helt forsvinder. Disse fem ansatte er ressourcer, som udvikles gennem empati og dedikation, som modner den ansatte til at tage disse specielle syge medborgere til sig og give det til dem, som de har mest brug for i form af forståelse og tolerance. Dette demenscenter, et så vigtigt led i kæden af tilbud, fjernes som det, det var, af selvsamme instanser, som byggede det op. Spørgsmålet må komme: Hvorfor konstruere en model, søsætte skibet og høste succesen for siden at afmontere den koldt og kynisk? Det ansvar, som kommunen tog, forsvandt som dug fra solen og minder mere om vejrliget, koldt, blæsende og frossen. Selv den lokale journalistik er sparsom i omgangen med denne anonyme patientkategori, fordi den gennem sin natur ikke er højtråbende eller omgivet af glamour. Her forventes ingen større tumult eller magtfulde bannerførere, som evner ruske op i magthavernes præferencer. De anonyme får sjældent genhør og vi brugere og de syge må sætte deres lid til at fornuften, ansvarlighed og etik er faktorer evner at genetblere dette Hulgadecenter til det, som man ville med tryghed, glæde og omsorg.

Annonce