Annonce
Debat

Svar til lederskribenten: Selvfølgelig skal man arbejde, selvom man er nyuddannet ledig i cand.mag. historie og dansk

MF Bjørn Brandenborg, retsordfører for Socialdemokratiet. Arkivfoto: Steen Brogaard

Læserbrev: I sidste uge præsenterede regeringen sit reformudspil ”Danmark kan mere 1.” Reformudspillet har det klare mål, at flere skal være i gang, flere skal arbejde og flere skal uddanne sig. Vores forslag er smækfyldt med initiativer til at styrke og udvikle Danmark. Vi vil investere 2,5 milliarder i vores unge, i skole- og uddannelsesvæsenet, afsætte 1 milliard mere til klima og grøn omstilling, oprette klimaerhvervsskoler, afskaffe den gensidige forsørgerpligt for pensionister – jeg kunne blive ved.

Men særligt ét af tiltagene blev kritiseret fra lederpladsen her i Fyns Amts Avis. Kritikken går på, at det ikke er klogt at reducere i nyuddannedes dagpenge. For giver det overhovedet mening, at en nyuddannet cand.mag. i historie og dansk skal lave sandwich, sådan som lederskribenten spurgte ledende i sidste uge? Det korte svar er: Ja. Selvfølgelig giver det mening. Hvis den nyuddannede ikke kan lave sandwich, så er jeg sikker på, at en af de mange andre sydfynske restauranter, der her i avisen skriger på arbejdskraft, gerne vil ansætte dem.

I dag begynder alt for mange nemlig arbejdslivet uden et arbejde. Derfor foreslår vi at nedsætte dimittendsatsen til 9.500 kroner om måneden for ikke-forsørgere under 30 år og 12.000 kroner om måneden for ikke-forsørgere, der er over 30 år. Dimittendsatsen for forsørgere ændres ikke.

Annonce

Det gælder for alle, at vi arbejder og bidrager til det velfærdssamfund, som vi alle får en del af. Det er hele samfundskontrakten.

Vi fastholder, at det fortsat skal være muligt at få udregnet en individuel satsberegning, hvis man under studieforløbet har en vis arbejdsindkomst som for eksempel lærling. De penge, som vi sparer på dimittender, skal bruges til at forbedre dagpengesystemet for dem, der har været på arbejdsmarkedet i lang tid, og som har betalt til dagpengesystemet. Helt konkret foreslår vi, at de skal have op til 5000 kroner mere om måneden i de første tre måneder.

Selvfølgelig tager man ikke en lang videregående uddannelse for ikke at bruge den. Det siger næsten sig selv. Men det betyder ikke, at man så har ret til at sætte sig ned, slynge armene over kors og sige ”nej tak” til at tage et arbejde i den tid, hvor man søger efter et andet. Jeg er faktisk overrasket over, at det blandt avisens lederskribenter ligefrem er kontroversielt, at vi mener, at alle skal bidrage – også dem, der har fået betalt en lang videregående uddannelse inklusiv SU og måske ikke lige lander drømmejobbet i første hug. For hvem gør egentlig det?

Det at arbejde er universelt. Det gælder for alle, at vi arbejder og bidrager til det velfærdssamfund, som vi alle får en del af. Det er hele samfundskontrakten. Hvis vi først begynder at rokke ved den, så rokker vi ved hele fundamentet under vores velfærdssamfund. Jeg er sådan set enig med lederskribenten i, at det er skørt at bruge en formue på, at folk læser en lang videregående uddannelse for så ikke at bruge den. Men så længe man leder efter et job, så mener jeg, at man har en pligt til at tage sig et arbejde, knokle og bidrage – ligesom alle andre gør. Det er ikke skørt. Det er ret og rimeligt. Jeg tror faktisk ikke, at en nyuddannet cand.mag. i historie og dansk, som lederskribenten selv fremhævede, har dårligt af at få erfaring fra en sydfynsk virksomhed, mens søgningen efter drømmejobbet fortsætter. Snarere tværtimod.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Nu bliver færgerne en del af valgkampen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce