Annonce
Svendborg

Meget stjæler opmærksomhed fra "hemmelig strejke": Sygeplejerskerne i Svendborg afbryder indvielser og dyrker yoga

Sygeplejerskerne strejker landet over. I Svendborg gør de det med yoga. Foto: Katrine Becher Damkjær
EM, sommerferie og Tour de France er nogle af de ting, der har fjernet afgørende fokus fra de strejkende sygeplejersker, og ud af det er opstået en langt mere aktivistisk tilgang til at gøre opmærksom på sig selv.

Svendborg:"Vi strækker os så langt, vi kan" er titlen på yogaholdet, der strækker sig mod himlen denne lune julidag i Krøyers Have.

Og til forskel for et typisk yogahold, så er deltagerne på gummimåtterne trukket i røde t-shirts med skriften "Vi er mere værd" - og skulle man have overset skriften på trøjerne, så hænger et enormt banner med endnu et slagord bag dem.

Strejkeyogaholdet er et ud af flere eksempler på anderledes måder, de strejkende sygeplejersker i Svendborg og på Sydfyn forsøger at gøre opmærksom på sig selv i en tid, hvor mange begivenheder kæmper om feriedanskernes opmærksomhed - en strejke, der sågar er blevet kaldt hemmelig af nogle kommentatorer.

Annonce
Strejkeyoga er et af de tiltag, man bruger i Svendborg, for at få mere fokus på strejken. Foto: Katrine Becher Damkjær

Sygeplejerskerne klapper deres kollegaer på arbejde, maler på sten, der deles ud og efterlades i byrummet, og senest så vi dem stjæle showet under indvielsen af det nye byrum på Klosterplads.

Det er heller ikke gået ubemærket hen hos de strejkende, at der har været kamp om opmærksomheden, fortæller næstformand i Kreds Syddanmark hos Dansk Sygeplejeråd, Camilla Duus Smith.

- Vi føler, at vi får stor opbakning mange steder fra, men jeg har da godt kunnet høre fra kollegaer, nogle synes, det er svært. På den måde synes jeg, at det er et godt billede på vores strejke, at det er en ulige kamp. Vi har også forsøgt med den stille protest som stenene, som jeg også tror kan noget, siger Camilla Duus Smith, da avisen møder hende til strejkeyoga.

Strejkende sygeplejerske og næstformand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Syddanmark, Camilla Duus Smith. Foto: Katrine Becher Damkjær

Opmærksomhed er alfa omega

Spørger man lektor Nana Wesley Hansen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier på Københavns Universitet, så er det også hårde kår sygeplejersker strejker under.

For det er afgørende i en strejkesituation at have offentlighedens øjne på sig, og denne tid på året et "ikke ideel" med sommerferie, flere store sportsbegivenheder som EM og mindre travlhed end ellers i sundhedssystemet på grund af ferien.

- Det er enormt vigtigt for offentligt ansatte, når de strejker, at få opmærksomhed omkring deres strejke. Hvis det nu havde været en privat virksomhed, så kunne man ramme produktionen i en industrivirksomhed, standse byggeriet på en byggeplads eller gøre det svært for hotellet at varte gæsterne op, så det havde været meget håndgribeligt: så man ikke kan drive forretning og taber penge, siger Nana Wesley Hansen, der forklarer, at det derfor også kan være en ekstra svær situation for de strejkende.

-I sygehusvæsenet, fordi man har nødberedskaber, kan man kun delvis ramme produktionen. Man kan heller ikke ramme arbejdsgiverne benhårdt - altså staten samlet set - økonomisk. De sparer sådan set penge på budgetterne. Man kan irritere dem og gøre det dyrere for dem, men det er utroligt vigtig med offentlighedens opmærksomhed.


Hvis man ender med at slutte den her sag med politisk indgriben, så er det politikerne på Christiansborg, der bestemmer indholdet, og har man befolkningens opbakning, så kan man også nemmere påvirke det politiske niveau

Nana Wesley Hansen, forsker


Det er især med tanke på, hvordan strejken skal afsluttes, at opmærksomheden kan vise sig at blive afgørende.

- I den her sag er Danske Regioner arbejdsgiverne, men der sidder også en politisk ledelse. Hvis man ender med at slutte den her sag med politisk indgriben, så er det politikerne på Christiansborg, der bestemmer indholdet, og har man befolkningens opbakning, så kan man også nemmere påvirke det politiske niveau, lyder forklaringen.

Sidste lørdag indviede Svendborg sine nye byrum på Klosterplads. Indvielsen blev midlertidigt afbrudt af strejkende og demonstrerende sygeplejersker, der forlangte ligeløn. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Faktisk har forskeren svært ved at komme på en lignende situation, hvor det har været svært at få ørenlyd på samme måde.

- Jeg kan ikke komme i tanke om nogle større strejker i det offentlige, der ikke har fået opmærksomhed. Hvis man kigger tilbage på de seneste to konflikter, så er der lærerlockouten. Den fik utrolig meget omtale på godt og ondt. Her kørte arbejdsgiverne KL en mere aktiv kampagne i medierne, hvor de prøvede at tale deres sag og også fik talt lærerne ned i forhold til arbejdstider. Og det var ikke godt for lærerprofessionen fremadrettet, og man har brugt 7 år efterfølgende på en ny arbejdstidsaftale og få genstartet et nyt samarbejde mellem fagforening, staten og kommunerne, siger Nana Wesley Hansen.

Den anden konflikt, der er relevant i denne sammenhæng, er den store sygeplejerskestrejke tilbage i 2008. Dengang var emnet også løngab.

- Her fik man også utrolig meget opmærksomhed, og konflikten løb i utrolig lang tid. Man havde en forventning dengang om, at der ville komme et hurtigt lovindgreb i den konflikt. I stedet lod arbejdsgiverne konflikten løbe, og tømte blandt andet sygeplejerskernes strejkekasse. Der satte man hårdt mod hårdt, siger Nana Wesley Hansen.

Annonce

Større aktivisme

Netop konflikten i 2008 husker Camilla Duus Smith særligt godt. Dengang var hun selv med, og ved siden af, havde hun også sin egen kamp.

Som gravid sygeplejerske i psykiatrien havde hun ret til en "skyggevagt" (en ekstra på vagt, når hun var på arbejde) for hendes sikkerhed, men det betød, at hun kun fik dagvagter, og hendes løn faldt betydeligt, fordi hun ikke længere fik aften- og nattillæg.

Den vandt hun, og sygeplejerskerne har gejsten til at blive ved, lyder det.

- Vi har lavet nålestiksoperationer, så kassen bliver i tømt ligesom sidst, siger hun.

Vi strækker os så langt vi kan, er undertitlen for de strejkende sygeplejerskers yogahold. Foto: Katrine Becher Damkjær

Den nuværende strejke adskiller sig også fra den i 2008 - for nye aktivistiske kræfter har fået fat, forklarer Nana Wesley Hansen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

-Noget nyt i den her konflikt, er jo, at Dansk Sygeplejeråd jo ikke har drevet mobiliseringen fra starten. De sagde til medlemmerne, at de ikke kunne opnå det ekstraordinære lønløft ved overenskomstbordet og man skulle videre til at og involvere Christiansborg. Men der har været en stærk aktivisme i baglandet, som har kunnet mobilisere medlemmerne til at stemme nej.

Det så man, da borgerforslaget om lønkravet blev stillet på Christiansborg.

- Det har jeg ikke set tidligere. Man har arbejdet meget aktivistisk, politisk og velorganiseret fra baglandet. Om det også påvirker konflikten fra nu ved jeg ikke, nu er det jo DSR, der organiserer konflikten og har lagt deres betydelige ressourcer ind i den. af, Men i det hele taget har det været et ret ekstraordinært forløb, hvor man fører en konflikt i en sundhedskrise på et sundhedsområde, siger Nana Wesley Hansen.

Hun vurderer, at det er for tidligt, at dødsdømme strejken.

- Nu er vi ude af fodbold, og medierne kan måske blive interesserede her i agurketiden, så kan det være, at det lever op igen.

Dansk Sygeplejeråd meddelte mandag, at man udvider strejken og udtager yderligere 702 sygeplejersker til strejke fra 10. august, dog ikke flere på Sydfyn.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Torsdagens coronatal: Smitten tonser af sted i Svendborg og Faaborg-Midtfyn kommuner

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce