Annonce
Langeland

Susanne kommer fra en kræftdisponeret familie: Nu maler hun Langeland lyserød

Da Susanne Bohn Søndergaards mor blev ramt af kræft, besluttede Susanne sig for at give sit besyv med til, at der bliver sat mere fokus på sygdommen og forskningen i kræft. Nu er hun formand for Kræftens Bekæmpelse på Langeland og tovholder på arrangementet Lyserød Lørdag. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Lørdag 9. oktober bliver Langeland malet lyserød i forbindelse med Lyserød Lørdag, som Kræftens Bekæmpelse står bag og som skal sætte fokus på - og støtte - brystkræft. Bag arrangementet på Langeland står Susanne Bohn Søndergaard, der er formand for Kræftens Bekæmpelse på øen og som gennem sine leveår har stiftet mange ufrivillige relationer til kræftsygdommen.

Langeland: Kræft er en sygdom, der siden barndommen har fyldt meget i Susanne Bohn Søndergaards liv. Både hendes mors søskende og hendes mormor har været ramt af forskellige kræfttyper - nogle med fatale konsekvenser.

Da Susanne Bohn Søndergaards mor blev ramt af kræft for første gang, gik Susanne med tanken om at melde sig ind i Kræftens Bekæmpelses lokalforening på Langeland. Og en dag gjorde hun, meget spontant, alvor af det.

- Det var i juletiden, hvor jeg opdagede, at lokalforeningen havde en lille butik, hvor de solgte gløgg. Så jeg gik over til dem, købte en kop gløgg og sagde, at jeg gerne ville melde mig som frivillig i foreningen, fortæller hun.

Annonce

Susanne Bohn Søndergaard blev hurtig kampagneleder for arrangementet Lyserød Lørdag, og selvom hun i 2015 fik formandsposten i lokalforeningen, har hun ikke lagt Lyserød Lørdag på hylden.

- Det er et vigtigt arrangement, for der er jo desværre mange der stadig bliver ramt af brystkræft, siger hun og uddyber, at planlægning har taget al hendes fritid.

- Der er mange mennesker, der skal ringes til. Både for at planlægge livemusik og anskaffe donationer til vores lotteri.

Susanne Bohn Søndergaard fortæller dog, at det heldigvis forløber rimelig gnidningsfrit, når der skal indsamles donationer. Folk er søde til at hjælpe, og der er aldrig nogen, der siger nej. Heller ikke til dette års Lyserøde Lørdag, der holdes 9. oktober på hele Langeland.

Anderledes ser det dog ud i nabobyen Svendborg, hvor de har måtte aflyse Lyserød Lørdag på grund af mangel på frivillige.

Hyggen er det vigtigste

De indsamlede donationer går blandt andet til to lotterier: Kunstlotteriet og det store lyserøde lotteri. På torvet i Rudkøbing er der opstillet salgsboder, hvor der kan købes lodder til de to lotterier. Her vil det også være muligt at købe hjemmestrik, smykker, tøj og meget andet. Indtjeningen fra salgsboderne går ubeskåret til Støt Brysterne.

Hvert år er vi endt i top 10, og det er vi bare helt vildt stolte over.

Susanne Bohn Søndergaard, en af kvinderne bag Lyserød Lørdag

Indsamlingen tyvstartede fredag aften til fest og livemusik på Dybendal fra Benny The Bopper. Den musikalske fest gentages lørdag aften, hvor Dybendal igen vil lægge lokaler til livemusik fra Søren Ramsing, også kendt som Den Syngende Sagfører.

Netop musikken er af stor betydning til et arrangement som dette, fortæller Susanne Bohn Søndergaard. For selvom det er en alvorlig sag, der samles ind til - og hovedformålet er at få nogle penge i kassen - er det vigtigste, at arrangementet er hyggeligt, mener hun.

- Det er jo et frivilligt arbejde, som jeg er nødt til at bruge tid på udenfor min almindelige arbejdstid, og derfor er det vigtigt, at det er sjovt og hyggeligt. Hvis jeg ikke har det sjovt med det, jeg laver, så er der ikke nogen grund til at gøre det, fortæller hun og uddyber, at hyggen er noget af det, hun altid forsøger at bringe med ind i arrangementet.

Arbejdsgruppen bag Lyserød Lørdag på Langeland består af Lone Frederiksen, Susanne Bondo, Gitte Petersen og Susanne Bohn Søndergaard. Foto: Cille Adele Hansen

Selvom Susanne Bohn Søndergaard er kampagneleder for Lyserød Lørdag, har hun ikke tid til at stå alene med arrangementet. Hun organiserer eventet sammen med Lone Frederiksen, der sidder i bestyrelsen i lokalforeningen, Susanne Bondo og Gitte Petersen.

Annonce

Coronarestriktioner

Arbejdsgruppen bag Lyserød Lørdag på Langeland har glædet sig til at kunne afholde arrangementet uden coronarestriktioner. I 2020 var det svært at få afviklet eventet som gruppen ønskede, og de måtte gå på kompromis med både størrelse og begivenheder.

- Der var nogle krav til, at der skulle være håndvask til rådighed, og der var grænser i forhold til antal mennesker i et lokale og sådan nogle ting, som vi lige skulle tage højde for. Derfor blev arrangementet ikke lige så stort, som det har været de andre år, fortæller Susanne Bohn Søndergaard.

Men selvom restriktionerne nu er ophævet, de fleste danskere er vaccineret, og vi igen må kysse og kramme, så har arbejdsgruppen valgt at holde fast i nogle af tiltagene fra i fjor.

- Når man køber et lod til vores kunstlotteri, så får man også noget hjemmebag og lidt drikkelse fra Dybendal. Sidste år valgte vi at komme bagværket i nogle små corona-venlige poser, og det har vi valgt at gøre igen i år, siger Susanne Bohn Søndergaard.

Så mange penge har Langeland samlet ind

Langeland ligger højt på landsplan over de kommuner, der samler mest ind til den landsdækkende dag, Lyserød Lørdag.

2017: 98.830,70 kroner

2018: 102.644,05 kroner

2020: 78.942,06 kroner

Fordi arrangementet ikke kunne afvikles helt som planlagt i 2020, blev der heller ikke samlet ligeså mange penge ind, som der er blevet de forgangne år. Alligevel blev der samlet over 3,2 millioner kroner ind på landsplan, hvor 78.942 kroner kom fra Langeland.

Det er det laveste beløb Langeland nogensinde har samlet ind til Lyserød Lørdag, men alligevel fik de en 7. plads over landets bedste indsamlingsbyer.

- Hvert år er vi endt i top 10, og det er vi bare helt vildt stolte over. Vi har ikke et særligt stort indbyggertal, så derfor varmer det ekstra meget at se, hvor meget vi kan skrabe sammen, fordi folk er så hjælpsomme, siger Susanne Bohn Søndergaard.

Annonce

Flere projekter i støbeskeen

Susanne Bohn Søndergaards passion for at gøre en forskel er ikke til at overse. Og selvom planlægningen af Lyserød Lørdag har været en hård omgang, med både job, børn og børnebørn på sidelinjen, så er hendes ambitioner for fremtiden ikke sat på pause.

Lokalforeningen håber nemlig på at kunne skaffe nok frivillige til at lave et arrangement ved navn "Blå Fredag", som skal have fokus på mænd med kræft. Men arrangementet skal ikke være i stil med Lyserød Lørdag.

- Vi har en ide om, hvad fokusset skal være, men hvad eventet helt specifikt skal indeholde, er vi stadig på bar bund med. Derfor håber vi, at der sidder nogle mænd derude, som enten er, eller har været ramt af kræft, som har lyst til at være med til at planlægge det, siger Susanne Bohn Søndergaard og understreger, at det er enormt svært at finde frivillige.

Lyserød Lørdag er et landsdækkende arrangement, der siden 2008 har samlet frivillige og lokale erhvervsdrivende med det formål at samle penge ind til forskningen i brystkræft.

Eventet på Langeland afholdes i Rudkøbing 8.-9. oktober i samarbejde med værtshuset Dybendal.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland

Debat: Rema 1000 i Rudkøbing - handelsliv vil knække midt over

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Debat

Læserbrev: Tilskud til pasning af eget barn er en mulighed

Annonce