Annonce
Søsiden

Grøn energi til søs: Superkondensator har både fordele og ulemper

M/f Egense, Hals-Egense. Limfjorden. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Tysk og kinesisk firma med i overvejelser før færge-nybygning til Limfjorden.
Annonce

NR. LONGELSE: De små og mellemstore færger er forrest i feltet, når det handler om at reducere elle bortskaffe brug af den sorte energi til søs - dieselolien.

I Danmark er vi nogle år bagefter Norge, men har dog batteri- eller hybrid-færger på bl. a. Søby-Fynshav, Marstal-Rudkøbing, Thyborøn-Agger samt på Østersøen og i Øresund. Også havnebusserne i København er fulgt med strømmen.

Fælles for alle de danske batteri- eller hybridfærger er, at strømmen opbevares i og tappes fra batterier af typen lithium-ion.

Næste generation af teknologi for opbevaring af strøm om bord kan blive af typen superkondensator. Det vil føre for vidt her at gå ind i en nøjere teknisk beskrivelse, men det kan kort siges, at superkondensatoren har både fordele og ulemper i forhold til batteri- og hybridfærgers nuværende batteri-type.

Fordelen er, at superkondensatoren er nærmest uopslidelig. Den kan genoplades i det uendelige. Desuden er ladetiden langt kortere.

Bagdelen er bl. a., at de fylder mere og at strømkapaciteten er mindre end ved lithium-ion.


Alene det, at færgen i forhold til en nybygning af stål vejer en tredjedel, vil være en kæmpebesparelse i energi.

Carl-Ove Thor, salgsudvikler hos Aowei og Baltec


Annonce

Færge-løsning til Limfjorden

Carl-Ove Thor fra Langeland arbejder for den kinesiske producent af superkondensatorer, Aowei. Han har tilbudt Aalborg Kommune en pakke-løsning med superkondensatorer til en forestående færge-fornyelse på den korte rute Hals-Egense.

Den anden del af hans pakke  er at montere superkondensator-systemet i en letvægts færge fra virksomheden Baltec, som Carl-Ove Thor er agent for.

Færgen kan i følge Carl-Ove Thor bygges i letvægtsmaterialet FRP, som af Søfartsstyrelsen nu er godkendt til byggeri af mindre skibe i Danmark.

- Det vil samlet set være en både grøn og energi-effektiv løsning. Alene det, at færgen i forhold til en nybygning af stål vejer en tredjedel, vil være en kæmpebesparelse i energi, siger Carl-Ove Thor:

- Det sidste jeg har hørt fra kommunen er, at de gerne vil tage det med i deres videre arbejde som en positiv mulighed.

Bagest i denne bus fra Aalborg ligger en superkondensator, der lades op via konstruktionen over taget. Bussen pendulerer mellem Aalborg Lufthavn og banegården og kan køre 30-40 km på seks minutters opladning. Foto: Energy Cluster Denmark.

Hvis Aowei og Baltec vinder et udbud, kan det blive Danmarks første superkondensator-drevne bilfærge i letvægtsmateriale. I Kina sejler allerede flere superkondensator-drevne færger i korte ruter på Yangtze-floden.

I den danske transportsektor er en forsøgsbus i trafikken til og fra Aalborg Lufthavn eneste superkondensatorsdrevne køretøj.

- Den kører uden problemer, siger Carl-Ove Thor.

- Alene det, at færgen i forhold til en nybygning af stål vejer en tredjedel, vil være en kæmpebesparelse i energi, siger Carl-Ove Thor om en mulig ny færge til Hals-Egense. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Ærø

Ny dagligvarebutik bekymrer købmænd på øen: Jeg forudser 12 fyringer

Annonce