Annonce
Langeland

Strynø er i spil til kåring som Årets Ø 2020

Udvælgelseskomitéen modtog 11 ansøgninger, men er blevet særligt imponeret over ansøgninger fra tre øer, hvor man har formået at vende affolkning til et stigende antal beboere, nemlig Strynø, Endelave og Aarø. Arkivfoto: John Fredy
Aarø, Endelave eller Strynø kan blive Årets Ø – en kåring der sker for første gang i 2020. Finalisterne skal dog ikke blot kæmpe om titlen – men også om en hovedpris på 50.000 kroner til gavn for udviklingen på øen.

Strynø: For allerførste gang vil der i år blive uddelt en pris til en dansk ø, hvor man har gjort en helt særlig indsats for at udvikle sit miljø. Og Strynø er med i finalen.

En lille gruppe Strynboere fra bosætningsgruppen satte sig nemlig til tastaturet, da de læste om den nye pris, som er stiftet af Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer. Temaet for ansøgningen var "Det gode samarbejde skaber bæredygtige og levedygtige øer", og gruppen skrev ansøgningen med afsæt i de forskellige foreninger og aktiviteter, der foregår på Strynø.

Udvælgelseskomitéen modtog 11 ansøgninger, men er blevet særligt imponeret over ansøgninger fra tre øer, hvor man har formået at vende affolkning til et stigende antal beboere, nemlig Strynø, Endelave og Aarø.

Annonce

Strynø i tal

Strynø er 4,94 kvadratkilometer stor. Der er daglig færgeforbindelse til Rudkøbing på Langeland, hvortil rejsetiden er 30 minutter. Strynø har dagligvarehandel, spisesteder, overnatningssteder og en skole, der kan tilbyde undervisning til og med 4. klassetrin. Strynø har 188 beboere (år 2019). 41 er børn under 18 år. /exp

Tilflytning tæller

Komiteen skriver, at udnævnelsen af Strynø er begrundet i:

"at I har oplevet et stigende antal tilflyttere som frugten af jeres målrettede arbejde med aktiviteter fra bedsteforældreordning til fællesspisning, der skal knytte øens yngre og ældre befolkning sammen og gøre Strynø til et attraktivt i alle livsfaser. Dette har – sammen med de øvrige kriterier for ansøgninger til Årets Ø 2020 – været afgørende for netop jeres ansøgning, som er et flot eksempel på, hvad en visionær handlingsplan med konkrete aktiviteter og et stærkt fællesskab kan udrette for ø-livet. Et eksempel som vi glæder os til at dele til inspiration for andre."

Spænding frem til maj

Strynø er dermed i slutspurten om 1. præmien på 50.000 kroner samt en kåringsfest – hvor 2. og 3. præmien er 25.000 kroner. Konkurrencen afgøres i maj.

Der vil i april blive foretaget besøg på de tre nominerede øer med henblik på endeligt at afgøre, hvilken ø der skal være Årets Ø 2020. Til besøget skal hver ø planlægge et to-tre timers program, der uddyber eller viser eksempler fra ansøgningen - og det er man i fuld gang med at planlægge på Strynø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Sydfynske radiofolk i skudlinjen: Radio Louds medejere skal under opsyn for mulig snyd

Jubilæum For abonnenter

Fra billettering og klingende mønt til digitalt rejsekort: For halvtreds år siden kørte Kjeld Uhrenholt sin første bus

Svendborg

Kommunen skubber brolukning en halv time: - Nogle gange bliver man klogere

Læserbrev

Debat: Broarbejde skal forstyrre turister og forretninger mindst muligt

Annonce