Annonce
Langeland

Strynø Bosætningsgruppe gjorde udslaget for tilflyttet familie

Strynø Bosætningsgruppen, der er normineret til den sydfynske initiativpris - havde afgørende betydning, da en familie i flere generationer slog sig ned på øen. Fra venstre: Lene Rasmussen, Smilla J. Rasmussen. Claus H. Koch, Søren B. Rasmussen, Rikke L. Rasmussen. Foto: Poul Clay
Strynø Bosætningsgruppe er for sit store arbejde med at få tilflyttere til øen nomineret til "Den sydfynske initiativpris". Foreningen blev afgørende for en families valg af øen

STRYNØ: Der venter både æren og 30.000 kroner, hvis juryens pil peger på Strynø Bosætningsgruppe, når vinderen af "Den Sydfynske Initiativpris" anno 2020 skal findes. Foreningen er nomineret for sit store arbejde med at få flere øjne op for Strynø og mulighederne for at slå sig ned på der.

Både pengene og anerkendelsen kan den lille ø bestemt godt bruge, mener Lene Ramussen og Søren Baltzer Rasmussen.

Ikke bare er de mor og søn, de er også blandt de tilflyttere, der har valgt at slå sig ned på øen en halv times færgesejlads fra Rudkøbing.

- Bosætningsgruppens arbejde var helt afgørende for vores beslutning om at rykke hertil, forklarer Lene Rasmussen, der sammen med sin mand, havnefoged Claus Koch, tog springet Fredericia til Strynø.

Søren Baltzer Ramussen, der et halvt år senere tog samme tur - dog fra Silkeborg - med sin kone Rikke og datteren Smilla, bakker sin mors ord op.

- Da vi først besluttede os for at flytte fra Silkeborg, overvejede vi mange øer. Bl.a. Lyø og Endelave. Det blev Strynø, fordi vi her fandt det, der passer os. Her er ikke kun børnefamilier, men her er heller ikke kun ældre og pensionister, siger Søren Baltzer Rasmussen.

Annonce

Hjælp på afgørende punkt

De gode muligheder for børnefamilier - her menes øens børnehave og skole - og det aktive foreningsliv står højt på familiens tjekliste. Men på særlig ét punkt har Strynø Bosætningsgruppe afgjort hjulpet de tre generationer til rette på Øen.

- Vi havde sådan set fået solgt vores hus i Fredericia, da vi løb ind i, at vores kreditforening sagde nej til et huskøb på Strynø, fortæller Lene Rasmussen.

Hun husker, hvordan den tid gav søvnløse nætter. Et godt råd fra bosætningsgruppen fik dog hurtigt vendt stemningen.

- Vi blev foreslået at kontakte en lokal bank. Her var købet af det hus, vi havde udset os, ikke noget problem, fortæller hun.

Søren Baltzer Rasmussen supplerer med sin egen oplevelse.

- Vi stod i samme situation, men efter råd fra bosætningsgruppen og en snak på bare ti minutter med en lokal bank var vores problem også løst.

Hvis prisen går til Strynø

Både mor og søn er enige om, at Den sydfynske Initiativpris ville kunne gøre meget.

- Ja, ikke kun for Strynø, men for mange af de små ø-samfund. Vi skal ikke være blinde over for den positive presseomtale, det vil give. Og for Strynøs vedkommende kan prisen måske bekræfte flere familier i, at det er værd at bo her, siger Lene Rasmussen.

Søren Baltzer Ramussen kan se for sig, hvordan pris kan omsættes til handling.

- Der er nok at tage fat på. Med pengene kan man fx producere nogle små videoer, der fortæller om livet på Strynø, til de sociale medier. Eller man kunne samle en bog med portrætter af folk, som allerede er flyttet her til. Sådan en kan udkomme på mange måder - også digitalt, funderer han.

Begge mener de, at prisen også vil kunne sætte Strynø på den politiske dagsorden. Udkantskommunerne har nemlig fået et forkert image, synes de.

- Vi har et overflødighedshorn af gode og aktive ting her på øen, og det skal vi have frem, siger Lene Rasmussen.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce