Annonce
Svendborg

Stort udbrud af corona på Svendborg Sygehus: Særligt smitsom variant spredte sig til 50 patienter og medarbejdere

Svendborg Sygehus har nu fået smitteudbruddet under kontrol, men patienter opfordres fortsat til at begrænse antallet af pårørende, de har med sig ind på sygehuset. Foto: Michael Printzlau
En hjertepatient uden symptomer på covid viste sig smittet, og derfra spredte smitten sig i et omfang, så hjerteafdelingen måtte lukke for nye patienter og teste både patienter og personale intensivt. Der var tale om en særligt smitsom variant, oplyser ledende overlæge Mette Worsøe.

Svendborg: Det begyndte med én. Og det endte med 50. På ti dage spredte et udbrud af corona sig som en aggressiv pandemi til både patienter og personale på hjerteafdelingen på Svendborg Sygehus og videre til hjerteafdelingen på OUH i Odense.

Dermed tegner Svendborg Sygehus sig lige nu for landets største udbrud af corona på et sygehus ud af de i alt 19 sygehusudbrud, der har været inden for den seneste uge. Det fremgår af tal fra blandt andet Statens Serum Institut, skriver Berlingske.

Udbruddet begyndte 8. november på hjerteafdelingen på Svendborg Sygehus, forklarer Mette Worsøe, der er ledende overlæge på Fælles Akutmodtagelse (FAM) og Medicinsk Afdeling, som hjerteafdelingen hører under.

Annonce

- Vores undersøgelser tyder på, at det var en hjertepatient, der kom ind med hjertesygdom. Der var ikke mistanke om covid, siger hun.

Patienten blev screenet, sådan som sundhedsmyndighederne foreskriver, at alle akutte medicinske patienter skal, når de bliver indlagt. Det sker, uanset hvad de kommer ind med. Og et døgn efter var resultatet af denne patients podning positivt. Her var smittespredningen allerede i fuldt galop.

- Det er simpelthen, fordi, det har været det, man kalder en superspreder. En variant, som er meget smitsom allerede lige så snart, man er smittet. Det vil sige, at man når at smitte rigtig mange videre, inden man overhovedet får mistanken om, man er smittet. Så selv om man har brugt de generelle hygiejnekrav, og vi har holdt afstand og brugt håndsprit, er der nogen, der er blevet smittet og har smittet nogle andre, siger Mette Worsøe og tilføjer:

- Patienten havde ikke symptomer. Det er det, der er så lumsk ved det her. Patienten havde ingen symptomer på covid. Der var ikke nogen mistanke.

Udbrud kan ikke undgås

Smitteudbruddet kom under kontrol. Men der måtte drastiske midler i brug.

- Vi lukkede for tilgang på vores hjerteafdeling. Det har vi aldrig prøvet før, men det gjorde vi. De patienter, der var der, blev der, og de nye patienter kom til hjerteafdelingen i Odense. Og så testede vi alle patienter hver dag, og vi testede alt personale hver gang, de mødte ind på arbejde. For simpelthen at finde det. Og så gjorde vi alle opmærksomme på, at de skulle holde øje med symptomer, og når der kom positive test, gik alle videre til deres cirkler og sagde: "Jeg er positiv. I skal være opmærksomme på at blive testet." Det var teststrategien og afbrydelse af, at der ikke kom flere patienter ind, der fik det brudt, siger Mette Worsøe.

Hjerteafdelingen på Svendborg Sygehus er et af de steder, der er hårdt ramt af manglen på sygeplejersker. Men udbruddet kan ikke tilskrives personalemanglen, mener Mette Worsøe.

- Nej, det har jeg ikke set nogen tegn på. Manglen på personale har ikke gjort, at man har slækket på hygiejnen. Det har vi ikke kunnet se, for vi har jo været igennem de der ting. Men det pressede os selvfølgelig, da personalet blev syge. Der var det så held i uheld, at vi var nødt til at lukke.

Med det store udbrud placeret i bakspejlet, kan hun se læren.

- Det her minder os jo om, at covid stadig findes, hvis vi var i tvivl om det, og hvor vigtigt det er med vaccination, håndhygiejne, afstand, brug af værnemidler og test, når der er tegn på symptomer, siger hun.

Patienten havde ikke symptomer. Det er det, der er så lumsk ved det her. Patienten havde ingen symptomer på covid. Der var ikke nogen mistanke.

Mette Worsøe, ledende overlæge på FAM og Medicinsk Afdeling, Svendborg Sygehus

På Svendborg Sygehus er det desuden blevet sådan, at alle akutte patienter nu bliver screenet, når de bliver indlagt. Ikke kun de medicinske patienter. Og alt personale bliver testet to gange om ugen nu, selv om en stor del af dem er vaccineret.

- Og så repeterer vi alt omkring hygiejneforeskrifter og sikrer os, at vi alle har det i frisk erindring, siger Mette Worsøe.

Men smitteudbrud bliver nok en del af fremtiden, forestiller Mette Worsøe sig.

- Jeg har svært ved at se, at vi helt kan undgå det med den viden, jeg har. Og med den erfaring, jeg har fra den her tid, uden at jeg er den største ekspert på området, vil jeg sige, at vi ikke helt kan undgå det. Men vi kan minimere det, og vi kan gøre, at de indlagte ikke bliver helt så syge ved at forebygge med at blive vaccineret, siger hun.

Annonce
Ærø For abonnenter

En skorstensfejer, en læge og en militærmand: Mød de nye ansigter i Ærøs kommunalbestyrelse

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Anns mand vidste, at hun var lesbisk: Alligevel giftede de sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konkursramt vvs'er og arkitektfirma i konflikt: Beskyldningerne flyver, og store fynske prestige-byggerier forsinkes

Debat

Klumme: Spar ikke på visionerne for børnenes læring og dannelse

Søsiden

Når standardfærgen skal spare et kvarter: Ekspres-fart fordobler elforbrug

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Millionoverskud på ejendomme, overfladebehandling og rengøring - og to tilfredse murermestre

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Plejecenter i vest. Tak

Langeland

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Ærø

Forvirring om avisbudene: Hvad skal der ske?

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Langeland

Nyt erhvervsnetværk: - Der gemmer sig små virksomheder derude, men vi kan ikke finde dem

Annonce