Annonce
Ærø

Stort galleri: Se billederne fra folkefesten, da Ærøs nye færge blev indviet

Lørdag den 30. november blev Ærøxpressen indviet på en fyldt Marstal Havn. Foto: Katrine Becher Damkjær

Marstal: Der var boder, taler, åbet skib, koncerter både om bord og i teltet - og en hulens masse mennesker på havnen i Marstal. Her er nogle billeder fra den store fest.

Annonce
Folk havde fået stukket ærøflag i hånden. Foto: Katrine Becher Damkjær
Gudmor Inge Halmø holder sin tale. Foto: Katrine Becher Damkjær
Folk ventede på færgen og talerne. Foto: Katrine Becher Damkjær
Erik Kromann havde den store fane fremme i dagens anledning. Foto: Katrine Becher Damkjær
De har ikke ventet forgæves. Foto: Katrine Becher Damkjær
Både ung som gammel var trukket af huse. Foto: Katrine Becher Damkjær
Direktør Søren Vestergaard med sin forgænger Leif Nielsen og bestryelsesmedlem Boye Kromann. Foto: Katrine Becher Damkjær
Den nye færge tog sig godt ud i solskinnet. Foto: Katrine Becher Damkjær
... også set fra siden. Foto: Katrine Becher Damkjær
Den røde løber var rullet ud. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der var mulighed for at sidde og nyde en øl. Foto: Katrine Becher Damkjær
Brassbandet spillede i baggrunden. Foto: Katrine Becher Damkjær
Sådan så flasken ud, inden den blev svinget mod færgens broklap. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der var aktivitet i boden, der blandt andet solgte den nye plakat af kunstner Hans Krull. Foto: Katrine Becher Damkjær
Lørdag d. 30. november blev Ærøxpressen indviet på Marstal Havn. Foto: Katrine Becher Damkjær
Også rullende gæster var ankommet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Museumsleder Erik Kromann var nærmest svøbt i de ærøske farver. Erik Kromann. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Eldrift kan være en god gulerod for øer

Danmark har som bekendt forpligtet sig til at reducere vores samlede udledning af CO2 med 70 procent. En ambitiøs plan, har det lydt flere gange fra de politikere, der har rejst land og verden rundt med glasset højt hævet, når de har holdt de obligatoriske skåltaler. I det halve års tid, der er gået, siden planerne blev fremlagt, er der ikke sket det store. Derfor er det faktisk et både kreativt og kærkomment forslag, som Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), kommer med: Lad de rene og grønne færger få tilskud til at sænke billetpriserne i de syv uger i sommerens højsæson, som indtil videre stadig er undtaget ordningen om, at det skal koste det samme at sejle en kilometer, som det koster at køre en kilometer på land. Indtil videre har landspolitikerne nølet med at tage det sidste skridt i den trafikale ligestilling, som betyder alverden for sammenhængskraften i øriget. Sommerferieugerne er stadig dyre, og det er urimeligt for både øboer og dem, der er tvunget til at holde ferie i de uger. Argumenterne har lydt, at øerne ikke var klar til det store rykind, det potentielt kunne medføre, hverken hvad angår plads på færgerne eller sengepladser på øerne. Men der er sket meget, siden første etape af ordningen blev indført i august 2016. Blandt andet er der kommet hele to færger mere, der sejler til og fra Ærø. Den ene er rent eldrevet, og den anden er hybrid og forberedt til ren el. Det giver unægteligt mere plads. Man kan mene, at det ærøske forslag skaber en ubalance i den trafikale ligestilling og forfordeler de øer, der ikke er med på elbølgen. Men en lovning på, at man kan få mere i støtte til den blå landevej, hvis man skifter fra olie til el, kan være den gulerod, der skal til for at tage skridtet og blive grøn i stedet for sort. Hvem ved, om Samsøs færge, som sejler på gas, ville skifte til biogas, hvis der hang en gulerod for enden af bovporten? Og mon ikke Ærøs egen Ærøxpressen ville skifte fra hybrid til ren el hurtigere, hvis der var en økonomisk belønning at få? Når det handler om klima, må vi tage nogle valg fra politisk hold, som gør ondt på borgerne, for at komme videre. Det her forslag vil, hvis det finder opbakning nok, givetvis gøre ondt på visse øer. Men vi bliver omvendt også nødt til at tage alternative midler i brug for at nå målet. Det er vores allesammens klima, der er tale om, men der er nogen, der skal gå foran. Det har Ærø gjort ved at satse stort på verdens længst sejlende 100 procent eldrevne passagerfærge, og hvorfor ikke belønne det. Samtidig er der nu nogle unikke erfaringer, som andre øer med fordel kunne og burde lade sig inspirere sig af.

Annonce