Annonce
Fyn

Store genåbnings-dag: Politikere i Odense drysser ekstra millioner ud for at skubbe gang i væksten

På den store genåbningsdag, hvor blandt andet caféer, barer og restauranter igen må byde gæster indenfor, præsenterer politikerne i Odense en række nye aftaler, der skal sparke gang i Odense. Arkivfoto: Ulrik Sass
En corona-genstartspakke, en ny erhvervs- og vækstpolitik og en aftale om lærepladser skal løfte Odense nu og de kommende år. Hele baduljen præsenteres i dag.

Odense: To millioner kroner skal her og nu genstarte Odenses bymidte efter den lange coronanedlukning.

Syv millioner kroner skal resten af 2021 skabe grøn vækst i Odense - blandt andet med mere grøn udsmykning af byen - og sikre bedre erhvervsservice for byens virksomheder.

Alle unge på byens erhvervsuddannelser skal have en større sikkerhed for at få en læreplads.

Annonce

Og frem mod 2024 skal der skabes 5000 nye private arbejdspladser, og 6000 odenseanere skal have et job.

Sådan lyder hovedelementerne i fire aftaler, som præsenteres på Odense Rådhus i dag klokken 14.15 af borgmester Peter Rahbæk Juel (S), beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) og børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Overlæggeren for det hele er en ny erhvervs- og vækstpolitik, "Vækst med omtanke", og sammen med den lanceres en handleplan, en lærepladsaftale og en genstartspakke. Venstre og Konservative har indtil videre taget forbehold for erhvervs- og vækstpolitikken og handleplanen.


Coronakrisen har sat sig dybe spor i det odenseanske arbejdsmarked, og der er risiko for, at odenseanske virksomheder ikke kan rekruttere den nødvendige faglærte arbejdskraft.

Fra ny aftale om lærepladser i Odense


Genstart af bymidten

Genstartspakken, som altså offentliggøres på dagen, hvor caféer, barer og restauranter igen må åbne, skal med to millioner kroner "understøtte midtbyen og tiltrække flere gæster samt skabe reason to stay hen over foråret og sensommeren 2021". Det skal blandt andet ske med events, musik og kunst i gaderne, bedre udeserverings-muligheder for restauratører og udsmykning af byen.

Udover genstartspakkens konkrete tiltag indeholder handleplanen bag den nye erhvervs- og vækstpolitik også en lille håndfuld håndfaste initiativer:

Fem millioner kroner skal i år skabe "grøn og bæredygtig vækst i Odense", hvilket ifølge planen blandt andet skal gøre skoler til klimateknologiske eksperimentarier, etablere et nyt virksomhedsnetværk og udsmykke Odense med mere grønt.

Seks millioner skal fra 2021 til 2023 give byens virksomheder en bedre erhvervsservice, og kommunen skal undersøge, hvordan erhvervslivet kan fritages for flere afgifter og gebyrer.

Endelig skal den såkaldte dækningsafgift afskaffes. Det betyder, at kommunen ikke længere vil opkræve skat af erhvervsejendommenes værdi og på den vis mister en indtægt på knap 15 millioner kroner frem mod 2024.

Annonce

Mangel på arbejdskraft

Virksomhederne er også i fokus i den sidste aftale om lærepladser. Både i Odense og på landsplan har der i flere år været mangel på faglært arbejdskraft til en række brancher - blandt andet inden for it, byggeri og sundhedssektoren - og "coronakrisen har sat sig dybe spor i det odenseanske arbejdsmarked", lyder det i lærepladsaftalen, som fastslår:

- På den korte bane står Danmark og Odense foran en større genstart i foråret 2021. Det skaber håb og optimisme. Men i takt med, at økonomien og arbejdsmarkedet forbedres, vil der gradvis blive større risiko for, at odenseanske virksomheder ikke kan rekruttere den nødvendige faglærte arbejdskraft.

Derfor indgår Odense Kommune en aftale om læreplads-sikkerhed med i alt otte aktører, blandt andet Syddansk Erhvervsskole, Dansk Industri Fyn og Dansk Erhverv. Aftalen stiller dog ingen garantier for flere lærepladser, for i aftaleteksten lyder det:

- Med aftalen skal det tilstræbes, at der oprettes et tilstrækkeligt antal lærepladser i Odense; at flere odenseanske virksomheder stiller en læreplads til rådighed; og at sikkerheden for en læreplads udbredes til flest mulige uddannelser.

Odense Kommune vil stifte prisen "Bedste læreplads-sted i de private virksomheder" for at sætte spot på de virksomheder, der lægger sig ekstra i selen, og brancheorganisationer og virksomheder lover at "arbejde for at øge antallet af lærepladser markant".

Artiklen opdateres med reaktioner mm. efter pressemødet.

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat om vindmøller: Hvem er egentlig vi?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce