Annonce
Rejser

Storbritannien: Byer med opsigtsvækkende gadekunst

Den brasilianske kunstner kaldet Kobra malede et portræt af John Lennon under Upfest i Bristol i 2017. Festivalen afvikles i år 5.-6. juni. Foto: Brian Schæfer Dreyer
Gadekunst og graffiti ses ikke længere blot som vandalisme. Mange storbyer verden over har for længst taget den flygtige kunstart til sig som en del af turismen. Og i Storbritannien er det ikke kun London, der lokker med kulørte gader og facader.

Glasgow er Skotlands kunsthovedstad

Mens Skotlands hovedstad, Edinburgh, er et historisk pragteksemplar, som ikke lader de brogede stenfacader overmale, er de ikke nærige med gadekunsten i landets største by, Glasgow.

En kulturel storby, som bestemt er et besøg værd for kunstinteresserede, hvad enten man er til kunst i gallerier eller på gadeplan. Her har kommunen taget gadekunsten til sig, da man ser den som middel til at pynte på slidte facader og forladte bygninger. Den promoveres med det selv-guidende bykort City Centre Mural Trail, som fører besøgende rundt til nogle af centrums mest imponerende værker.

Hold øje med de ekstremt realistiske kæmpeportrætter af den australske kunstner Smug, som har sin base i Glagow. Samt de fantasifulde værker af lokale Rogue-one, hvis ”svævende taxi” i Mitchell Street er blevet et symbol på byens gadekunst. Flere af de store værker findes nær hovedbanegården og gågaden Buchanan Street.

”Verdens mest økonomiske taxi” kaldes dette værk af Glasgow-kunstneren Rogue-one. En kopi af værket blev tidligere udstillet i London-lufthavnen Heathrow. Foto: Brian Schæfer Dreyer
Annonce

Bristol er meget mere end Banksy

Han er ukendt, men samtidig verdens mest berømte gadekunstner. Banksy med den hemmelige identitet har sine rødder i Bristol, som er blandt Englands absolutte topdestinationer for gadekunst.

Den sydvestengelske storby er dog meget mere end Banksy, der har efterladt flere værker i hjembyen. Her breder kunstformen sig over adskillige kvarterer og kan opleves på guidede ture fra turistkontoret. Mest udpræget er gadekunsten i Nelson Street, i det nordlige Stokes Croft-kvarter og langs North Street i Southville syd for Avon-floden. Det er også her, at over 400 lokale og internationale kunstnere veksler tidligere værker til nye under den årlige gadekunstfestival, Upfest.

Blandt de største ”lærreder” ses gavlen på en tidligere tobaksfabrik, som i 2019 blev udsmykket med et portræt af Greta Thunberg.

Køb en dekorativ souvenir med hjem hos festivalens permanente galleri på North Street 198.

Annonce

Birminghams kreative Digbeth-kvarter

I Englands næststørste by, Birmingham, hedder gadekunstens epicenter Digbeth. Her breder kvarterets kreative viberationer sig fra den tidligere kagecremefabrik Custard Factory. Et kulturelt samlingspunkt, som indeholder biograf, kreative værksteder og små uafhængige caféer - samt en butik med spraymaling i alle regnbuens farver.

Vil man opleve Birminghams gadekultur, så hold øje med datoerne for High Vis Street Culture Festival. En festival med fokus på gadekunst, streetfood, breakdance og koncerter. Den afvikles normalt i september. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Gå på opdagelse i omkringliggende Gibb Street, Floodgate Street og Heath Mill Lane - for blot at nævne nogle få. Hold øje med værker af lokale Annatomix, en kvindelig kunstner, der er kendt for sine 3D-lignende origamidyr.

Birmingham fik i øvrigt uventet besøg i december 2019, da selveste Banksy lagde vejen forbi byens attraktive Jewellery Quarter. Her forsøgte han at sætte fokus på Storbritanniens hjemløse ved på kunstnerisk vis at ”hægte” en bænk, hvor hjemløse sover, på et spand af rensdyr. En kreativ julehilsen fra gadekunstens mester, som hurtigt trak overskrifter verden over.

Annonce

Kystbyen Brighton er badet i kunst

Blot en halv times togtur syd for London-lufthavnen Gatwick venter kystbyen Brighton på, at turisterne vil prøve noget nyt. En farverig og åbensindet by, hvor gadekunsten har gode kår i de livlige gyder og gader.

Det største ikon for Brightons gadekunstkultur er pubben The Prince Albert på Trafalgar Street 48 blot et par minutters gang fra hovedbanegården. Her er den ene side af bygningen prydet med portrætter af afdøde musikere som et farverigt mindesmærke for Elvis, Bob Marley, Freddie Mercury og mange flere.

Pubben The Prince Albert er en af Brightons bedste spillesteder og et ikon for den lokale gadekunst. Gavlen til ære for afdøde musikere er skabt af de lokale kunstnere REQ og Sinna One. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Men før den musikalske facade fik pubben kunstnerisk opmærksomhed, da allestedsnærværende Banksy i 2004 efterlod to kyssende politimænd på gavlen. Et værk, som senere blev bortauktioneret og erstattet af en kopi.

Find mere gadekunst i North Laine og Kensington Street samt langs badebyens strandpromenade. Og få øje på ellers ”usynlige” værker fra byens roterende observationstårn.

Annonce

Politisk gadekunst i Belfast

Politiske uroligheder, skabelsen af Titanic og tv-serien ”Game of Thrones” har på godt og ondt været med til at sætte den nordirske hovedstad på landkortet. Men Belfast med den brogede historie er blandt Storbritanniens mest unikke, når det kommer til gadekunst. Ikke mindst grundet The Troubles, som har efterladt bydelene vest for centrum klædt i politisk gadekunst.

I Belfast præges kvartererne vest for centrum af politisk gadekunst. På denne gavl mindes IRA-medlemmet Bobby Sands, der døde under en sultestrejke i 1981. Foto: Brian Schæfer Dreyer

Kontrasten er de fredfyldte budskaber på ”fredsmurene”, som blev opført for at holde de stridende parter adskilt. Disse typer gadekunst opleves bedst på en såkaldt black cab tour - en guidet taxatur gennem de relevante nabolag.

Fortsæt din kunstneriske opdagelsesrejse gennem Belfast i centrums Cathedral Quarter. Her prydes vægge, gavle og gyder af mere moderne malerier takket være byens årlige gadekunstfestival Hit the North. Hos kulturinstitutionen The Black Box i Hill Street kan du booke en guidet gåtur med en gadekunstekspert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce