Annonce
Erhverv

Stor fynsk vingård nærmer sig sorte tal og udvider kraftigt

Helle og Jacob Stokkebye indledte karrieren som vinbønder i 2009, og når markerne ved Bovense næste år når op på 18.000 vinplanter, har vingården den størrelse, den skal have. Arkivfoto: Daniel Bank.
By Stokkebye ved Bovense på Østfyn kom ud af coronaåret med et lille underskud og en markant forbedret bruttofortjeneste. Investeringer i vingården udskyder forventning om overskud to-tre år.

Bovense: Et gammelt mundheld siger, at for at skabe en lille formue på vin, skal man begynde med en stor. Det er et faktum, at det er temmelig omkostningstungt at begynde fra nul som vinbonde, for der mark, vinplanter, udstyr og ikke mindst megen arbejdskraft til, og så tager det i øvrigt typisk tre år, før planterne sætter druer.

Alligevel har adskillige danskere konverteret drømmen om et liv som vinbonde til virkelighed. Helle og Jacob Stokkebye er blandt dem, der har skænket sig selv den store udfordring, og efter 12 års arbejde på Stokkebye Vingård ved Bovense mellem Kerteminde og Nyborg nærmer de sig det punkt, hvor det også kan blive en god forretning.

Vingården har netop offentliggjort sit regnskab for 2020, og selvom det viser et underskud før skat på 85.621 kroner, fortæller det om fremgang i forhold til 2019, som gav et underskud før skat på 297.000 kroner. Vingården oplyser ikke omsætning, men bruttofortjenesten blev sidste år 372.376 kroner, hvilket også var en klar forbedring i forhold til en bruttofortjeneste på 111.000 kroner året før.

Annonce

Den positive udvikling er sket i en periode, hvor vingårdens salg til restauranter har været ramt af nedlukningerne. Det ser nu ud til at bedre sig, fortæller Helle Stokkebye:

- Nu begynder de at ringe for at få vine ud i restauranterne. Og så satser vi meget på privatsalg; det klarede vi os godt igennem med sidste år, både fra vores gårdbutik og vores webshop. Og så er vi også begyndt at sælge vores vine gennem vinforhandlere.

Udvider i år og næste år

Selvom tallene i det nye regnskab kunne indikere, at en positiv bundlinje kan nås i år, er det ikke et krav.

- Vi forventer ikke noget overskud de kommende to-tre år, fordi vi er inde i en kraftig vækst, hvor vi både skal investere i vineriet og i udstyr, foruden at vi i år investerer i en udvidelse af vinmarkerne. Vi går fra 10.000 vinstokke til 15.000 i år, og planen er, at vi skal øge til 18.000 næste år, siger Helle Stokkebye.

Vingården er netop blevet udvidet med 5000 pinot noir-planter på en mark, som har ligget brak i tre år, fordi vingården også er i gang med at blive certificeret som økologisk.

- Vi foretager udvidelsen i etaper, både for at være sikre på, at vinplanterne klarer sig, som de skal, og for selv at kunne følge med. Sådan en mark skal jo også driftes, forklarer Helle Stokkebye.

- Når vi har sat yderligere 3000 vinplanter næste år, er vi oppe på den kapacitet, som vi gerne vil være på. Så vil vi kunne producere 20-25.000 flasker årligt. Det betyder også, at vi skal have flere hænder til at drive marken, og vi skal have nogle til at sælge, for vi skal sælge til flere.

- I skal vel også skabe overskud på et tidspunkt?

- Selvfølgelig skal vi det. Men det har noget at gøre med at komme op på en vis produktionsvolumen for at fordele de omkostninger, der er ved at drive en vingård og have sit eget vineri. Det er det, der er med i planen.

I år har Stokkebye Vingård udvidet med 5000 vinstokke, og næste år bliver der sat yderligere 3000, så vingården når op på 18.000 vinplanter. De kan - om nogle år - give en samlet produktion på op til 25.000 flasker om året. Foto: Jesper Rais.
Annonce

Dansk klima kan blive en fordel

Helle Stokkebye vedgår gerne, at planen for vingården ser modig ud, men hun understreger, at fremtidstroen ikke er grebet ud af den blå luft.

- De traditionelle vinlande kan se, at på grund af klimaændringer og temperaturstigninger bliver det simpelthen for varmt at producere i de traditionelle lande. Se på et land som England som er blevet et nyere vinland. Vi ved, der er reelle interesser fra udlandet i dansk vin, og det, synes jeg, er en vigtig pointe. Vi er selv blevet kontaktet af folk, som gerne vil lære af os, fordi vi har været i gang siden 2009 - og fordi vi er blandt de 10 største i Danmark. Selvom det virker modigt og pioneragtigt, er det den vej, det går.

Det lange lys er med andre ord tændt på vingården, som efter 12 år nærmer sig den størrelse, den skal have.

- Vi ser det her som et langsigtet familieforetagende. Man skal tænke langsigtet, når man går ind i vinproduktion, fordi det tager bare tid, før du har en vinmark oppe at køre, hvor den giver bedst.

- Har I taget jeres børn i ed?

- Ha, ha! Det taler vi tit om. Vi har nogle børn, der i hvert fald viser interesse, og så må vi se til den tid. Men det er selvfølgelig rigtigt, at når man er i 50'erne, ville det være dejligt, hvis der var nogen, der førte det videre.

By Stokkebye ApS

Cvr.nr.: 36 54 93 51

Direktion: Jacob Stokkebye

Ejer: Jacob Stokkebye

Regnskaber

  • 2020

Bruttofortjeneste: 372.376

Resultat før skat: -85.621

Resultat efter skat: -74.599

Egenkapital: 2.638.690

  • 2019

Bruttofortjeneste: 111.000

Resultat før skat: -297.000

Resultat efter skat: -310.000

Egenkapital: 2.712.000

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce