Annonce
Fyn

Stor forskel på butikkernes salg: Jes sælger halvt så meget som sidste år, mens Gittes butik vækster hver måned

Jes Larsen, butikschef i Fri BikeShop Munkebo fortæller, at nedgangen startede i marts måned, hvor Danmark lukkede ned. Efterfølgende føltes det som om, at dørene var låst grundet manglende kunder. Foto: Daniel Poulsen
De fleste butikker på Nordøstfyn har formået at holde trit med julesalget, mens andre kæmper med en halvering i salgstallene.

Nordøstfyn: Butikkerne i Munkebo, Langeskov og Kerteminde kan fra 1. juledag gå på en velfortjent juleferie. Inden da er det tid til at gøre status for året, der er gået. Flere nedlukninger har sat sit præg, men julehandlen kan for de fleste handlende hamle op med det mere almindelige 2019.

Corona har været en kæp i hjulet for de fleste. Nogle er kommet virkelig godt ud på den anden side, mens andre stadigvæk kæmper for at få salget tilbage i de fysiske forretninger.

I Munkebo har Jes Larsen, butikschef i Fri BikeShop, tidligere haft to en halv ansatte i forretningen. Nu er han alene mand tilbage til både reparationer af cykler og betjening af kunder i biksen. Omsætningen er styrtdykket i forhold til det forgange år, fortæller han.

- Det er ikke gået ret godt. Jeg vil tro, at det har været 50 procent nedgang i forhold til sidste år. Folk har i løbet af året fået at vide, at de skal blive hjemme og handle på nettet. Det går udover de fysiske butikker. Jeg tror ikke, at det er ret mange, der forstår, hvor meget det har at sige.

Han tilføjer, at især nethandel og reparationer af cykler ikke harmonerer særlig godt.

- Jeg glæder mig til den dag, de finder ud af, at man ikke bare kan proppe en cykel gennem nettet og så få den repareret, siger Jes Larsen, der oplyser, at der gennem årets løb også har været mangel på cykler i de perioder, hvor salget har været bedst.

Annonce

- Kunderne støtter os

Ved Munkebo Bycenter er butikschef i Matas, Gitte Lund Jensen, ovenud tilfreds med julehandlen, da avisen møder hende mandag formiddag.

- Den er gået superfint. Der er ikke noget at klage over. Kunderne støtter os rigtig godt. Vi følger stadigvæk vores budgetter. Folk handler meget lokalt, men der kommer også nye udefra, der kommer herud i stedet for at køre i centrene.


Jeg glæder mig til den dag, de finder ud af, at man ikke bare kan proppe en cykel gennem nettet og så få den repareret

Jes Larsen


Coronapandemien har ikke haft nogen påvirkning på antallet af kunder, tilføjer hun også.

- Det går bare fremad hele tiden. Selvfølgelig påvirker det butikken. Vi skal være mere årvågen og holde øje med, at der ikke kommer for mange. Butikken skal være ren og sprittet af.

Matas i Munkebo har fremgang på nærmest alle parametre. En del kunder køber lige en ekstra ting, når de afhenter deres ordre fra hjemmesiden, fortæller butikschef Gitte Lund Jensen. Foto: Daniel Poulsen
Annonce

Bump på vejen

I Langeskov Centret skal kunderne bruge bagindgangen til tøjbutikken Herrehuset, men alligevel har julehandlen kørt derudad, fortæller Peter Møller, der er butiksindehaver.

- Den er gået godt. Der har selvfølgelig været nogle bump henad vejen, men det har umiddelbart ikke betydet så meget for julehandlen. Vi er foran i forhold til tallene for sidste år, men for hele året er vi ikke, fordi vi havde lukket i foråret.

I Langeskov Boghandel fortæller medindehaver Rikke Pedersen, at den fysiske butik har det rigtig godt, og at julehandlen er på niveau med det seneste år.

- Vi når vores tal for sidste år. Vi har meget spredt salg. Vi sælger selvfølgelig godt med bøger, men vores legetøjsafdeling har også gået rigtig fint i år, siger hun.

- Folk har taget lokalhandlen lidt mere til sig efter den første nedlukning, hvor de fandt ud af, hvor slemt det var, at vi var lukket. De fandt ud af, hvor sårbart, det var, og der må man støtte op om det, der er her, når man har brug for dem, tilføjer hun.

Annonce

Rigtig mange handler lokalt

I Nordøstfyns største handelsby, Kerteminde, er butiksindehaver Susanne Gervig hos guldsmedebutikken Hermon E også godt tilfreds med julehandlen.

- Det er gået forrygende. Hele december har været rigtig fin. Rigtig mange lokale kunder og folk fra Odense handler hos os, og folk har også nævnt den lokale handel.

I guldsmedebutikken Hermon E fortæller butiksindehaver Susanne Gervig, at hun har en fornemmelse af, at kunderne stadig vil prøve smykkerne fysisk, før de køber. Foto: Daniel Poulsen

Hun driver butikken sammen med sin mand, og det har kun været marts, hvor forretningen var lukket, at covid-19 har påvirket omsætningen.

- Jeg tror måske, at folk har taget restriktionerne med mundbind og sprit til sig, og så har de følt sig godt tilpas og trygge ved det, fortæller Susanne Gervig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce