Annonce
Fyn

Stor debat om ny lokal varmeledning: 1.780 husstande skal sige 'ja' eller 'nej'

Assens Fjernvarme og Marc Roar Hintze har tidligere lavet en millioninvestering i et nyt fjenvarmeanlæg, der omfatter en stor solcellepark og en ny varmepumpe, som skal være med til at en grøn og bæredygtig energi til forbrugerne. Arkivfoto: Sandra Goldek
Frem til den 1. marts står borgerne i Aarup og omegn over for et vigtigt valg - fjernvarme eller ej. Det har sat gang i lokaldebatten og skabt en hel del spørgsmål, som direktøren for Assens Fjernvarme her besvarer.

Assens/Aarup: 40.120 kvadratmeters boligareal.

Det er hvad, der mangler, før Assens Fjernvarme går i gang med at etablere en transmissionsledning til Aarup.

Men hvordan hænger det sammen?

Annonce

Jo, der er i alt 1.780 husstande med et samlet boligareal på 236.000 kvadratmeter i det udvidelsesområde, hvor Assens Fjernvarme planlægger at grave varmerør ned.

Men de går først i gang med projektet, hvis 60 procent af de 236.000 kvadratmeter har sagt "ja tak" til at få fjernvarme inden den 1. marts.

I skrivende stund har 43 procent tilsluttet sig og derved mangler blot 17 procent, eller 40.120 kvadratmeter, at tilslutte sig.

Vi har regnet på, om vi har kapacitet nok til at gennemføre projektet, også hvis 100 procent skulle melde sig til, og det har vi.

Marc Roar Hintze, direktøren for Assens Fjernvarme

Det betyder også, at der i Facebook-gruppen "Aarup Forum" lige nu er daglige diskussioner, om det overhovedet er en god idé at udskifte sin nuværende varmekilde til Assens Fjernvarme.

Det er der mange forskellige holdninger til, men diskussionerne efterlader også en del ubesvarede spørgsmål.

Sådan måler de tilslutningen

Inden Assens Fjernvarme kan påbegynde nedgravningen af transmissionsledningen, er det nødvendigt med en tilslutningsgrad på 60 procent for det samlede udvidelsesområde.

I hele udvidelsesområdet er der cirka 236.000 m² boligareal (1.780 husstande), som i dag opvarmes med olie eller naturgas. En samlet tilslutningsgrad på 60 procent er dermed nået, når der er tilmeldinger fra cirka 142.000 m². Alle tilmeldte kvadratmeter tælles selvfølgelig med, også dem som ikke kommer fra olie- og gasopvarmede boliger.

I denne sammenhæng er det uden betydning, hvilket område tilmeldingerne kommer fra. Dog udgør Aarup så stor en andel af potentialet på 236.000 m², at det ikke er muligt for de øvrige områder at nå en samlet tilslutningsgrad på 60 procent uden Aarup. Det er med andre ord nødvendigt med en tilslutningsgrad på mindst 60 procent i Aarup, for at projektet kan realiseres.

De ubesvarede spørgsmål

Nytilflytteren Brian Trampedach Andreasen har været særligt aktiv i debatten på Facebook.

Han har ikke haft lyst til at stille op til interview, i stedet har han sagt ja til, at Fyens Stiftstidende må bruge hans spørgsmål fra gruppen, hvis vi understreger, at han ikke er modstander af at få fjernvarme til Aarup.

Hvordan vil prisen på fjernvarmen ændre sig, når anlægget skal opdateres for at kunne producere nok varme til alle de ekstra husstande i fremtiden?

- Vi har regnet på, om vi har kapacitet nok til at gennemføre projektet, også hvis 100 procent skulle melde sig til, og det har vi. Det kan være, at der er noget, der overgår vores forventninger, siger direktøren for Assens Fjernvarme Marc Roar Hintze og påpeger, at der er økonomi til den slags udfordringer.

Her kan du se en oversigt over den nuværende tilslutningsstatus i det nye udvidelsesområdet. Grafik: Assens Fjernvarme

Det kunne være rart, hvis de (Assens Fjernvarme red.) ville melde noget ud om rygtet med, at de blot vil udskifte det eksisterende fyr med en el-patron, indtil fjernvarmen kommer, hvis en reparation bliver for dyr. For det ville give en enorm ekstra udgift til forbrugeren.

- Det er nu ikke planen, og det rygte har jeg heller ikke hørt. Men det vi typisk ville gøre, hvis man har gasfyr, hvilket de fleste har i Aarup, så vil vi enten reparere gasfyret eller skifte det ud med et tilsvarende.

Annonce

Bekymret udlejer

Gennem forskellige investeringsselskaber ejer Hans Henrik Jensen omkring 60 ejendomme i Assens og omegn, der lige nu er koblet på Assens Fjernvarme, hvilket han understeger, at han er godt tilfreds med.

Hans Henrik Jensen har jordvarme og solceller i privaten, for de kommer ikke til at tilslutte Assens Fjernvarme, hvis det kommer til Aarup. Privatfoto: Hans Henrik Jensen

Selv bor han Aarup og kommer ikke til at slutte sig fjernvarmen, da han har jordvarme og solceller og dermed er næsten selvforsynende.

Han synes, at det virker som en unødig risiko at tage, hvis man skal grave en rørledning ned fra Assens til Aarup, der maksimalt skal forsyne 1.780 hustande.

Han påpeger også, at man ikke kender priserne på hverken fjernvarme, el eller afgifter om ét, fem eller tredive år. Den slags går og op ned.

- Det ved jeg som gammel investeringsrådgiver, siger han.

Selv ville han alle dage vælge en opvarmning, der har den mindste risici fra stat og markedskræfter.

Til det svarer direktør Marc Roar Hintze:

- Det giver rigtig god mening at grave sådan en ledning ned til en by som Aarup. De kan ikke alle sammen have jordvarme og solceller på taget, det er der slet ikke plads til.

- Og med hensyn til solceller og jordvarme så er han ikke selv mere sikret mod stigende elpriser og afgifter, end vi er.

Assens Fjernvarmes varmepumpe blev installeret i sommeren 2021. Arkivfoto: Sandra Goldek

En anden del af Hans Henrik Jensens bekymring går på størrelsen af byggeriet. For hvis der går et eller andet galt under byggeriet, kan det kun være alle borgere på fjernvarmenettet, der står med regningen - forstår du den bekymring?

- Det kan jeg godt forstå, men det er jo ikke anderledes, end det er i dag, og man kan sige, at hvis der sker en fejl, så vil vi i fremtiden være flere om at betale den regning.

Én gang ugen kommer Assens Fjernvarme med opdatering på tilslutningsprocenten på deres hjemmeside, hvor man også kan regne ud, om det kan betale sig at skifte til fjernvarme i forhold til ens nuværende varmekilde.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Svendborg For abonnenter

Nekrolog: Erik Galsgaard var en Ole Opfinder, der så muligheder alle vegne i livet

Faaborg-Midtfyn

Tyve slog til mod tre køretøjer på busholdeplads

Navne

Som at komme på landsholdet: Jesper Wung-Sung får plads i Det Danske Akademi

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Langeland

Anmeldt for vold: Lokal bådejer angreb havnefogeden

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Staten giver 8,2 millioner til ny cykelsti: - Det er lige til at blive helt glad af

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Faaborg-Midtfyn

Erhvervs- og butiksliv ser en stor gevinst - men borgere er skeptiske over placeringen af fastfoodrestaurant

Ærø For abonnenter

Nyt initiativ for unge ærøboer: - Det er en kultur, der skal skabes

Langeland

Øhavsmarkedet er skudt i gang: - Ulla er ny og håber på mange besøg over sommeren

Annonce