Annonce
Langeland

- Stille, tak: Optagelser til ny dansk storfilm på Langeland

Et øjebliksbillede fra en af filmen "Erna i Krig"-s første scener, som Fyns Amts Avis overværede i Humble. Foto: Christian Geisnæs
Støttekroner fra Film Fyn har gjort det muligt at optage begyndelsen og slutningen på den kommende danske film "Erna i krig" på Langeland. Flere lokale bidrog desuden til filmen.

HUMBLE: Oktober viste sig fra sin absolut bedste side, da et filmhold i denne uge færdiggjorde optagelserne til spillefilmen "Erna i krig" på Vesteregnsvej. Fem ugers optagelser i Belgien, Letland og Danmark kulminerede på Langeland, hvor filmen både tager sin begyndelsen og afslutning.

Handlingen i filmen, der baserer sig på forfatter Erling Jepsens roman af samme navn, begynder og slutter i den fiktive sønderjyske by Bremstrup. At optagelserne lander på Langeland, skyldes økonomisk tilskud fra Film Fyn.

For instruktør Henrik Ruben Genz, som med "Erna i Krig" instruerer sin tredje Erling Jepsen-filmatisering, var optagelser på dansk jord et krav fra begyndelsen.

- Vi har fået én million kroner fra Film Fyn, og det gør, at vi kan filme i Danmark og her på Langeland. Det havde ikke været muligt ellers.

Henrik Ruben Genz påpeger, at flere danske film må søge til udlandet for at optage scener, der på lærredet ellers foregår i Danmark.

- Vi må få steder i udlandet til at ligne Danmark. Det er trist, men det er ofte uden for Danmark, at der er filmkroner at hente.

Annonce

Filmstjerner på Langeland

Støtte fra Film Fyn har med årene trukket mange danske filmproduktioner til landsdelen og Langeland for den sags skyld. Blandt andet havde Susanne Biers film "Hævnen" fra 2010 ikke blot scener fra Rudkøbing, filmen havde også gallapremiere i byens biograf.

Ni år senere vendte to af Bier-filmens hovednavne tilbage til Langeland. Trine Dyrholm og Ulrich Thomsen, der begge spillede med i "Hævnen", stod atter overfor hinanden på langelandsk jord. En positiv oplevelse, siger sidstenævnte, der i den nye film spiller landbetjenten Meyer.

- Jeg har gode minder fra Langeland, og jeg takker Film Fyn for muligheden for at komme igen, fortæller Ulrich Thomsen efter dagens og dermed filmens sidste optagelser.

Ligesom for instruktøren betyder det noget for Ulrich Thomsen, at en dansk film kan indspilles i Danmark.

- Når man tænker på, at filmen skal foregå i 1918 i et gammelt preussisk område, synes jeg virkelig, vi rammer den her på Langeland. De omgivelser finder vi ikke mange andre steder, siger Ulrich Thomsen.

Hovedrolleindhaver i "Erna i krig" Trine Dyrholm er enig med sin kollega.

- Det er gået godt, men det har også være fem udfordrende uger. Nu skal jeg hjem og holde ferie, beretter en glad Trine Dyrholm for avisens udsendte.

Lokal frisør

Omgivelser er ikke det eneste, Langeland har lagt til den kommende film. Flere lokaler hænder og hoveder har gjort deres til, at det 40-mands store filmhold fik noget med hjem til klipperummet.

Mandags bød på optagelser i Bagenkop, hvor flere lokale have meldt sig som statister. At de lignede personer fra 1918 sørgede Vibeke Henningsen, der har en frisørsalon i Rudkøbing, for. Hun var også med på optagelsernes sidste dag.

- Det er da lidt hektisk, men det er ikke noget, jeg ikke har prøvet før, fortæller Vibeke Henningsen.

Som stylist og frisør har hun været tilknyttet flere film-og tv-produktioner. Blandt andet den kommende tv-julekalender Tinkas Juleeventyr på TV2. Selv synes hun, det er sjovt at være med til optagelser på Langeland, hvor hun også bor.

- Jeg har måttet dække en tatovering, som en statist havde på fingeren. Tatoveringer var ikke almindelige i 1918. Jeg har også måttet fjerne en lille piges neglelak, da det heller ikke passede ind i produktionen. Meget af mit arbejde er altså detaljer, forklarer frisøren.

Hun, lokale statister og andre nysgerrige må dog vente med at se resultatet af anstrengelserne til september 2020, hvor "Erna i krig" efter planen får dansk biografpremiere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Tietgenprisen 2019 går til en dynamisk mand i spidsen for et driftigt værft

GOG

2019 er væk: GOG-profil opereret i knæet

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Royale besøg af politiet er ikke godt nok

Gennem et par uger har vi på Fyns Amts Avis fortalt om den stigende bekymring, der er på Langeland over det, der opleves som mangelfuld tilstedeværelse. Sagen begyndte i denne omgang ved at vi på avisen undrede os over, at der i en periode i september og oktober ikke var offentliggjort døgnrapporter fra Langeland. Vi kunne med andre ord ikke se, hvad der var sket af stort og småt for ordensmagten på øen - og selvom man så kan forledes til at tro, at der intet kriminelt sker, så var det dog ikke vores første tanker. Det viste sig da også, da vi begyndte at undersøge det nærmere, at der faktisk var sket forskellige ting, som det måske havde været rart for langelænderne at høre om og følge op på. En ung kvinde var faldet syv meter ned fra et stillads - et sted, hvor der i øvrigt tit var klaget over megen uro med forskellige konsekvenser for naboerne til følge. Det er langt fra sikkert, at det, der er sket på Langeland i nævnte periode, er hverken værre eller bedre end det, der sker andre steder. Men det er indiskutabelt et problem, at man ikke ved, hvad der sker, at borgerne bliver utrygge og at en masse forkert viden spreder sig. Kort sagt er det vejen mod et samfund, der ikke hænger ordentligt sammen, og selvfølgelig skal der fokus på det, så den sammenhængskraft kan genoprettes. Det store spørgsmål er så, hvordan det sker. Som det ses i dagens udkomme, taler vi med langelænderne om det, og det, vi møder, er ikke vrede og raseri. Det er nærmere opgivenhed med en række konkrete eksempler på mangelfuld tilstedeværelse af politiet. Lige nu endda flere steder på kanten af apati hos langelænderne. Flere har opgivet troen på, at det bliver bedre - og at det alligevel ikke nytter noget. Og det er faktisk noget af det allermest farlige ved situationen, som den er nu. Ved politireformen og de følgende ændringer de senere år er det ligesom blevet accepteret, at hver kommune ikke behøver have fast tilstedeværelse af politi. Det kan godt styres centralt fra - for eksempel også med et politi fra Svendborg, der så tre gange i døgnet skal patruljere på Langeland - de besøg, som vittige sjæle kalder royale besøg. Men som det siges meget klart fra langelænderne: Det ønsker vi ikke. Vi ønsker daglig og fast tilstedeværelse af politiet. Vi ønsker politi med lokalkendskab og et politi, der også laver forebyggende arbejde. Åbenmundede betjente, der også er politisk valgt til at tjene folket, tager heldigvis bladene fra munden i de her uger og fortæller om konsekvenserne, som de ser dem. Med andre ord: Lyt! Lyt til langelænderne, lyt til betjentene. Og overvej lige følgende spørgsmål: Er det ikke helt relevant og konstruktiv kritik, der kommer her? Bør politiet ikke selv tage ansvar og få ændret de beslutninger, der har ledt os ud på denne vildvej her på kanten af udkanten? Er konsekvenserne ved ikke at gøre noget ikke langt større end problemerne ved at erkende, at den nuværende situation faktisk ikke er holdbar? Læs selv dagens artikler og lad os gerne høre svarene.

Ærø

Biltrængsel på havnefronten: Ærøexpressen søger om mere bilplads på Marstal Havn

Annonce