Annonce
Svendborg

Se forvandlingen: Fire byhuse kåret til årets bedste byggeri i Danmark - her er tankerne bag

De fire huse adskiller sig ikke kun i farver. Blandt andet vinduer, døre, ornamentering og kvist varierer. Foto: Henrik Anderson
De to ejere ville have kvalitet uden de store armbevægelser, der kendetegner meget havnenært byggeri i disse år. Alligevel endte resultatet med at blive en landsdækkende historie, da organisationen Arkitekturoprøret med 6500 medlemmer ved afstemning kårede fire nye byhuse i Kullinggade til årets bedste byggeri i 2020.

”De små huse i Kullinggade 3 til 7 i Svendborg er blevet kåret til Danmarks bedste nybyggeri i 2020 i Arkitekturoprørets afstemning. Tillykke til byen, til bygherren, C. Larsen Holding og til C & W Arkitekter.”

Sådan indledte formanden for Arkitekturoprøret, Jep Loft, et debatindlæg i Fyns Amts Avis tidligere på måneden, da foreningen kårede fire byhuse lige på kanten til Svendborg Havn som årets bedste nybyggeri 2020.


Annonce

Min nabo fandt på, at han ville bygge et nyt hus. Når man begynder at pille ved sådan nogle gamle huse, begynder naboens hus at falde sammen. Sådan startede det.

Peter Honoré, bygherre på projektet


Jep Loft fortsætter med at rose byggeriet for at indpasse sig efter omgivelserne:

”Dermed kommer de til at indgå i en større helhed og er med til at skabe et bymiljø. De giver noget tilbage til omgivelserne,” skriver han.

Sådan så de gamle huse, Kullinggade 3, 5 og 7, ud i 2017, da nedrivningen gik i gang. Husene fra 1800-tallet var dårligt vedligeholdt og medtagede efter mange oversvømmelser. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Skadet af oversvømmelser

Foreningen fik med sin kåring af byggeriet i Svendborg og samtidig kritik af moderne arkitektur bred omtale, men hvad var egentlig tankerne bag de fire nye byhuse i Svendborgs gamle latinerkvarter?

- Min nabo fandt på, at han ville bygge et nyt hus. Når man begynder at pille ved sådan nogle gamle huse, begynder naboens hus at falde sammen. Sådan startede det, siger Peter Honoré, som sammen med Claus Larsen, der ejede de to øvrige huse, er bygherre på projektet.

Kullinggade 3-7 blev revet ned. I dag står fire nye byhuse i Kullinggade. Christian Thuesen (til venstre) er bygningskonstruktør og direktør i C.W. Arkitekter, der stod for projektet. Peter Honoré (til højre) og Claus Larsen er bygherrer. Foto: Henrik Anderson

Kullinggade er en del af Svendborgs gamle bymidte. Her ligger bindingsværkshuse, ældre byhuse og enkelte nyere bygninger side om side. De tre eksisterende huse var fra 1827, 1847 og 1877 og stærkt medtaget af utallige vandskader.

- Husene stod på en blød bund, og når der kom oversvømmelse, kom der vand ind. Der var meget galt. Egentlig havde jeg ingen ambitioner om at bygge noget selv, men med Christian Thuesens (bygningskonstruktør og direktør i C.W. Arkitekter, red.) hjælp begyndte vi at se på projektet, siger Peter Honoré.

Annonce

Huse og fortov hævet

De hyppige oversvømmelser havde over mange år gjort skade på bygningerne og deres fundamenter. Da man fandt ud af, at det tredje hus havde sat sig markant og begyndte at tilte til siden, aftalte de to husejere, at det hele skulle rives ned, og at der skulle opføres fire nye huse.

Det næste spørgsmål var, hvordan man ville håndtere klimaforandringerne i en by, som jævnligt oversvømmes, når storme rammer Danmark.

I 2020 stod vandet op i haverne ved Kullinggade. Arkivfoto: Ole Grube

- Gulvet i stueplan var fra en tid, hvor Kullinggade lå lavere, end den gør i dag. Fra asfalten trådte man to trin ned på fortorvet. Det var det laveste punkt i Kullinggade og måske i hele byen. Under oversvømmelser har man tidligere kunnet sejle i kajak forbi stuevinduerne, siger Christian Thuesen, direktør i C.W. Arkitekter.

Derfor har man løftet husene og hævet fortovet, så det er i gadeplan.

Annonce

Skal bidrage til bydelen

Opdraget til C.W. Arkitekter var fra begyndelsen, at det nye byggeri skulle være små huse, som passede ind i kvarteret.

- Vi havde gennem længere tid haft en drøm om at lave et projekt som dette, hvor man giver værdi til latinerkvarteret, snarere end at man fjerner noget. Det er tydeligt for mig, at Peter Honoré og Claus Larsen kerer sig om området hernede. Byggeriet skulle ikke bare give mange billige kvadratmeter. Det skulle være et kvalitetsbyggeri, siger Christian Thuesen

Fra sydsiden er der udsigt over en del af Svendborg Havn. Foto: Henrik Anderson

- På den anden side af vejen ligger et lejlighedsbyggeri i beton med udvendige ståltrapper og svalegang. Det ville også være resultatet her, hvis man skulle klemme mange lejligheder ind, men jeg syntes, det ville være synd. Derfor talte meget om, hvordan vi kunne udnytte grundens relativt få kvadratmeter, siger Peter Honoré.

- Var målet kun at få flest mulige kvadratmeter, havde vi lavet lejligheder i hver etage og sat ståltrapper på udvendig. Vi var aldrig i tvivl om, at den løsning, vi endte med, var den rigtige, fortsætter han.

Annonce

Bygninger i rette skala

Resultatet blev fire byhuse i tre etager på omkring 170 kvadratmeter hver. Hvert hus har egen terrasse, og de deler et gårdområde, hvor der i april skal plantes træer og hække, så der bliver plads til grupper af havemøbler i mere intime rammer.

De fire huse er i det store hele ens, men går man langs fortovet, er det tydeligt, at det nye byggeri følger vejens krumning. Derfor er der også forskel på, hvor mange kvadratmeter husene er endt med at være. Det er en af de detaljer, som har kostet ekstra.

- Jeg synes, det er med til at forskønne husene, når man ser på dem udefra, at det ikke bare er en firkantet klods, siger Peter Honoré.

Farvevalget blev diskuteret længe. I sidste ende faldt valget på grå og gul til de yderste bygninger, som passer med de respektive nabohuse, samt rød og grøn til de midterste. Foto: Henrik Anderson

C.W. Arkitekter har arbejdet med flere huse i området. Derfor var Christian Thuesen glad for opgaven.

- Bygninger i området her skal passe i en relativt lille skala. Jeg kalder det for miniputskala. Det kan man nok ikke rigtig kalde dette byggeri, men huse her i gaden skal være relativt små for at passe ind. Derfor skulle vi arbejde meget med udtrykket. Det var afgørende, at der ikke var for meget gentagelse, siger Christian Thuesen.

Derfor står husene i forskellige naturfarver, døre, kvist og andre detaljer.

Der blev gjort plads til et fjerde hus på grunden. Foto: Henrik Anderson

- Er alle huse ens, får de karakter af lange rækker, som man kender fra meget store projekter. Får man delt byggeriet op og etableret skift i farve og ornamentering, kommer byggeriet ned i skala. Husene opleves enkeltvist og ikke som karrébebyggelse, selv om der bagved står en rationel bygning, som opfylder alle krav til et moderne byggeri, siger Christian Thuesen.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Medie: Anbefaling om at aflyse julefrokoster på vej

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Søsiden

Snart er de første klar: Marstal vil satse på at fortsætte med ny uddannelse

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg Kommune

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Annonce