Annonce
Danmark

Statsministerens åbningstale manglede ånd, kultur og udsyn

Annonce

Debat: Hun er dygtig, statsministeren. Hun er svær også oratorisk at hamle op med. Hun holdt en veloplagt tale ved Folketingets åbning. Og det kan hun jo også, for det er svært for de øvrige at røre hende.

Alligevel sad jeg og undrede mig over talens indhold. For det første brænder verden omkring os. USA står overfor et skæbnevalg, England kæmper med sit brexit, som jo vil få voldsomme konsekvenser ikke alene for Europa, men sandelig også for Danmark. Hviderusland.

Statsministeren har lige deltaget i det europæiske topledermøde, alligevel var der ikke ord om emner, der lå udenfor Danmarks grænser. Retfærdigvis skal det siges, at i den i efterfølgende debat, var der heller ikke nogle af disse emner oppe til debat. Omverdenen interesserer så øjensynlig ikke Folketingets partier.

Britta Schall Holberg fylder 75 år mandag den 25. juli.

Men lad os så holde os inden for landets grænser: Det siges, at statsministeren vil føre Socialdemokratiet tilbage til Anker Jørgensens tid. Men hvis det er sandt, var der sandelig en ting, der manglede i talen: Der var ikke et ord om kultur, ikke et ord om folkelighed eller almen dannelse. Ikke engang da statsministeren omtalte de unge, der hang ud på gadehjørner og stationer, var der eet eneste ord om, hvad vi via det folkelige arbejde i bl.a. idrætsforeninger mv. kunne gøre for at engagere dem i andet end netop at stå og hænge ud. Der skulle bare ensidig straf til. Ikke et forsøg på at hjælpe med indhold i dagene.


Men lad os så holde os inden for landets grænser: Det siges, at statsministeren vil føre Socialdemokratiet tilbage til Anker Jørgensens tid. Men hvis det er sandt, var der sandelig en ting, der manglede i talen: Der var ikke et ord om kultur, ikke et ord om folkelighed eller almen dannelse.


Det er værd at notere, at Anker Jørgensen aldrig lagde skjul på, at inspirationen til hans politisk arbejde i høj grad udsprang af den vidtforgrenede litteratur, han læste sideløbende med det politiske arbejde. At høre Anker Jørgensen fortælle om sine litterære oplevelser og tanker var en oplevelse.

Men socialdemokratiets forståelse for betydningen af almen dannelse, af kulturens betydning, af folkeoplysningen og foreningsarbejdet rækker endnu længere tilbage.

Det var socialdemokratiets navnkundige statsminister Thorvald Stauning, der i 1928 lagde grunden til det folkeoplysende arbejde i oplysningsforbundet AOF ud fra den tanke, at det danske demokratis levedygtighed og positive udvikling afhang af, at befolkningen var så oplyst, at den kunne deltage i den politiske og folkelige debat. Statsministeren burde læse op på den legendariske socialdemokratiske ildsjæl som kulturminister, Niels Mathiasens virke. Men også Julius Bomholt var en af de socialdemokrater, som statsministeren burde læse op på . Og måske skulle statsministeren også lige mht. til alt det udenfor Danmarks grænser læse om statsminister Jens Otto Kraghs utrættelige arbejde for at få Danmark placeret international efter 1945.

Socialdemokratiet har nogle rødder, som man så øjensynlig fuldstændig negligerer i øjeblikket, også når der skal gives den årlige redegørelse for ” rigets almindelige stilling.” Kunst, kultur, almen dannelse blev overhovedet ikke berørt, og det endda i en tid, hvor unge og ældre i den grad har brug for at komme ud af den indespærring, som coronaen nu i alt for lang tid har holdt os fast i.

Det er fint med klima og økonomiske overvejelser, med Bjarne, og alt det andet dagsaktuelle, men hvis vi ikke netop i denne tid skulle have andre strenge på buen også, så svigter vi, og så bliver det svært at komme gennem denne vinter, for så mangler vi det åndelige kulturelle fundament, der skal holde sammen på det hele.

Rent bortset fra, at det altså fra tidligere tider har været en vigtig del af Socialdemokratiets DNA at have netop den vinkel ind over det politiske også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Teknik- og Miljødirektør: Det er ikke kommunens ansvar at skaffe vand til borgere i Lebymark

Ærø For abonnenter

Formand for Søby Vandværk: Kommunen har det overordnede ansvar for adgang til rent vand

Annonce