x
Annonce
Svendborg

Statsministerbesøg i Svendborg: Spørgelystent publikum holdt Frederiksen til ilden

Statsminister Mette Frederiksen (S) ankommer til Guldsalen i borgerforeningen sammen med blandt andre borgmester Bo Hansen (S) og folketingsmedlemmet Bjørn Brandenborg (S). Foto: Tim Kildeborg Jensen
Tvangsfjernelse af børn, udligning, uddannelse, decentralisering og meget mere. Publikum var spørgelystne, da Fyns Amts Avis holdt Debatteriet med statsminister Mette Frederiksen torsdag eftermiddag. Hun svarede på det hele. Så konkret som en statsminister nu engang kan blive.

Svendborg: Når 230 mennesker bliver helt stille i borgerforeningens "Guldsalen", bliver stilheden næsten påtrængende.

Det skete undervejs i statsminister Mette Frederiksens besøg i forbindelse med Fyns Amts Avis' Debatteriet torsdag eftermiddag, da en ældre kvinde - en farmor - tog ordet.

Det var Bente Thomsen, oplyste hun og fortalte om sine to børnebørn. Om tvangsfjernelsen af dem. Om uretfærdigheden i det og om myndighedernes - i hendes øjne - utilstrækkelighed i forhold til at sikre hendes børnebørn et godt liv.

Det var hendes måde at råbe op på. Og måske at anfægte Mette Frederiksens ambition om at tvangsfjerne flere børn. For børnenes skyld, sådan som statsministeren også fortalte om i sin nytårstale.

- Jeg vil ikke kommentere på en konkret sag. Det kommer jeg ikke til, lød det fra Fredriksen.

- Men du er modig at fortælle om din egen familie her i dag. Og jeg kan se en farmor, der elsker sine børnebørn, slog Mette Frederiksen fast og gjorde på opfordring rede for sin mere generelle opfattelse af behovet for at tvangsfjerne flere børn.

- Vi skal ikke bare anbringe løs. Men jeg synes, der er børn, vi ikke har passet godt nok på. Der er for mange eksempler på, at vi giver for mange forældre en chance uden at tage hensyn til børnene. For mange børn vokser op med massiv omsorgssvigt. Vi skal tage afsæt i, hvad der er bedst for barnet og ikke i, hvad der er bedst for forældrene, for det er aldrig det samme, lød det fra Mette Frederiksen.

Annonce
Vi skal ikke bare anbringe løs. Men jeg synes, der er børn, vi ikke har passet godt nok på. Der er for mange eksempler på, at vi giver for mange forældre en chance uden at tage hensyn til børnene. For mange børn vokser op med massiv omsorgssvigt. Vi skal tage afsæt i, hvad der er bedst for barnet og ikke i, hvad der er bedst for forældrene, for det er aldrig det samme.

Mette Frederiksen, statsminister

River ikke tæppet væk

Tvangsfjernelse var bare et af mange emner, de spørgelystne tilhørere ville have statsministerens svar på.

Det spændte fra udligningsreform til uddannelsespolitik og decentralisering. Hun blev holdt til ilden. Og svarede så godt som en statsminister i udligningsforhandlinger nu engang kan svare.

For selvfølgelig var udligningsreformen af interesse for flere, selvom Frederiksen hverken ville svare på, hvornår hun mener at kunne lande en aftale eller blev synderligt konkret på indholdet i en aftale. Konkret svar var der heller ikke på, om frygten for at miste det omdiskuterede finansieringsbidrag - hvor Svendborg Kommune i 2020 har fået 54 millioner kroner - forbliver, er reel.

- Finansieringsbidraget er en del af kommuneaftalen, vi laver med Kommunernes Landsforening, så det er ikke en del af udligningsreformen. Men jeg vil sige, at det er ikke sådan, at jeg først vil lave en udligningsaftale, for derefter at rive tæppet væk under den ved at lave en dårlig kommuneaftale, sagde Mette Frederiksen, hvad der måske beroligede nogen.

Nyt lærerseminarium

Og så kom vi til spørgsmålene om uddannelse, hvor regeringen har en ambition om at decentralisere; og det drejer sig i første omgang om de såkaldte velfærdsuddannelser, forklarede Mette Frederiksen.

Altså lærer, pædagog og sygeplejerske.

Ordstyrer og chefredaktør på Fyns Amts Avis, Rikke Bekker, skyndte sig, da talen faldt på læreruddannelse, at spørge, om Mette Frederiksen mon ved, om der ikke snart kommer en læreruddannelse til Sydfyn; det er der nemlig lokale kræfter, der arbejder for.

- Vi er i gang, og det er vigtigt, for uddannelser skaber energi i lokalsamfundet. Vi kan bare ikke gøre det hele på en gang, sagde hun og afviste at kunne sætte en dato på, hvornår der måske kan komme en læreruddannelse til Svendborg.

Men centraliseringen har virkelig i mine øjne taget overhånd, sagde hun, og Rikke Bekker spurgte om ikke også Socialdemokratiet havde et ansvar for det?

- Det har vi da. Socialdemokratiet har også været med til det. Det er jo problemet med politikere. Nogle gange træffer de en beslutning og finder bagefter ud af, at det var en åndssvag beslutning, men så må vi jo gøre det om.

Bente Thomsen havde et spørgsmål til statsministeren med relation til hendes eget familieliv, idet hendes børnebørn begge er tvangsfjernet. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Mette Frederiksen svarede beredvilligt på spørgsmål fra salen. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Min Mening: Hvor går grænsen?

Læserbrev

Debat: Danmark længe leve

Jeg har altid været taknemmelig og stolt over at være født i Danmark. Som pensionist i ”risikoalderen” er min taknemmelighed blevet forstærket i denne alvorlige coronatid. Efter udbringning af et ”leve” er der tradition for, at et ”hurra” følger efter. Et ”hurra” betyder, at man giver udtryk for ”hyldest /begejstring” . Efter min mening er der netop i dagens Danmark god mening i at udbringe adskillige ”hurra'er”. Først og fremmest til regeringen med statsministeren, finansministeren og sundhedsministeren i spidsen. De trådte i karakter med en meget hurtig indgriben - såvel for sundheden sundheden som med økonomiske tiltag. I samme forbindelse skal også roses det samlede folketing, som fra yderste venstre til yderste højre har udvist stor ansvarlighed. Det er demokrati og solidaritet i bedste danske forstand. ”Hurra” sendes også til de dygtige og ansvarlige personer vi lige pludselig har fået kendskab til via TV og presse. Fra Sundhedsstyrelsen, myndighederne, faglige organisationer, arbejdsgivere og medarbejdere. Repræsentanter fra stat, regioner og kommuner. Jeg er dybt imponeret af deres viden, energi og samfundssind. Jeg føler mig tryg ved at se – og ikke mindst at lytte til - og efterleve de anbefalinger, vi alle modtager. Sidst et kæmpe ”hurra” til de mennesker, der befinder sig i den såkaldte ”frontlinje”. Mennesker, der udfører et arbejde, som er vigtig for, at så mange som muligt kommer igennem krisen i god behold. Jeg tænker ikke mindst på området sundhed og pleje. Også medarbejdere inden for transport, ”nødvendig” butiksåbning og medie verdenen fortjener ros, - og det samme til de selvstændige og virksomheder, som udviser kreativitet med produktudvikling og nye tiltag for at fastholde sine medarbejdere. Omsorgen for hinanden er stor – frivillige ”tilbyder” sig i stort antal, og jeg er sikker på, at vi kan overføre mange af de udfordringer, vi udsættes for i disse uger til noget positivt, når vi har fået bugt med denne grimme coronavirus. Inden længe vil der komme meninger om mange af de initiativer, der er igangsat, set fra ”bagklogskabens klare lys”. Jeg er sikker på, det ikke vil ændre på min respekt for de forhold, jeg har beskrevet. God påske. Og til alle unge og gamle: Lad os vise sammenhold ved at holde afstand.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce