Annonce
Fyn

Standser efterforskning: Fyns Politi dropper sagen mod Den Fynske Opera

Et skærpet tilsyn fra Odense Kommune og hårde anklager fra tidligere medarbejdere om interessesammenblanding i bestyrelsen ramte sidste år Den Fynske Opera. Sagen endte med en politianmeldelse indgivet i september sidste år, men Fyns Politi har nu besluttet at standse efterforskningen, da der ikke er rimelig formodning om, at der foregået noget strafbart, oplyser Den Fynske Opera i en pressemeddelelse. Fyns Politi bekræfter oplysningen. Arkivfoto: Rune H. Blichfeldt
Ingen rimelig formodning om, at noget strafbart har fundet sted, lyder konklusionen fra Fyns Politi, som har stoppet efterforskningen af beskyldninger fra tidligere ansatte mod bestyrelsen og bestyrelsesformanden i Den Fynske Opera.

Odense: Den megen ballade, der har været i Den Fynske Opera efter hårde anklager fra to tidligere ansatte om interessesammenblanding rettet imod bestyrelsen og især bestyrelsesformanden Rune Kallager, ser nu ud til at være slut, og det uden at det ender med en straffesag.

8. juli har Fyns Politi nemlig besluttet at standse efterforskningen, "idet der ikke er rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart af hverken Den Fynske Operas bestyrelse eller
bestyrelsesformand Rune Kallager", oplyser Den Fynske Opera i en pressemeddelelse.

Sagen kort fortalt

Fyens Stiftstidende kunne 22. juni 2020 fortælle om alvorlige anklager om interessesammenblanding i en af Fyns mest markante kulturinstitutioner, Den Fynske Opera.

Anklagen dukkede op i en intern mail fra tidligere operachef Thomas Storm til bestyrelsen fra februar 2020, som avisen kom i besiddelse af, og beskyldningen var rettet direkte mod bestyrelsesformand Rune Kallager. Han blev konkret beskyldt for at have udnyttet sin dobbeltrolle som bestyrelsesformand og samtidig ansat hos et firma, Step Print Power, der havde fået en opgave med at levere tryksager til operaen.

Siden indførte Odense Kommune skærpet tilsyn med operaen og krævede en række forskellige forhold rettet op, hvilket siden er sket. Samtidig vedtog By- og Kulturudvalget at få gennemført en ekstern undersøgelse af flere  forhold i operaen, herunder bl.a. i forhold til bestyrelses sammensætning og uafhængighed.

Undersøgelsen lå klar tidligere i år, og en af hovedkonklusionerne går på, at selv om der kan stilles spørgsmål til en eller to af bestyrelsesmedlemmernes uafhængighed, så udgør det ikke i sig selv noget problem. Det vurderes også, at der ikke er blevet betalt overpris for tryksager.

Sagen blev for cirka et år siden politianmeldt. Politiet har i juli besluttet at standse efterforskningen uden at rejse nogen sigtelser.

Fyns Politi bekræfter oplysningen.

Annonce

"Vi er på Den Fynske Opera glade for, at sagen nu er afsluttet, og at vores uskyld nu er bekræftet", lyder det i pressemeddelelsen fra operaen.

Tidligere operachef fortryder intet

Det var den tidligere operachef Thomas Storm og den tidligere sekretariatsleder i operaen Connie Risom, som i september sidste år meldte sagen til politiet.

Anmeldelsen kom, efter at de både internt i Den Fynske Opera, i medierne og over for Odense Kommune, der yder offentlige tilskud til operaen, havde fortalt om deres oplevelse af urent trav bag kulisserne, hvor især operaformand Rune Kallager stod for skud.

Jeg er utroligt glad for, at politiet er enig i det, vi har hele tiden har sagt: At vi ikke har gjort noget forkert.

Rune Kallager, bestyrelsesformand for Den Fynske Opera

Han blev anklaget for både magtmisbrug og for at have plejet flere interesser på samme tid. Som både formand for operaen og ansat i virksomheden Step Print Power, som bl.a. endte med at få opgaven med at trykke operaen sæsonprogram, skulle Rune Kallager have misbrugt sin dobbeltrolle for egen vindings skyld, lød anklagerne.

Og selv om politiet nu efter at have efterforsket sagen er nået frem til, at der ikke er hold i anklagerne, så afviser den tidligere operachef Thomas Storm, at han fortryder de anklager, han har fremsat både internt i operaen og offentligt.

- Overhovedet ikke. Hvorfor skulle jeg det? Det er den oplevelse, jeg har haft. At der så er nogen, der mener, de ikke har haft beviser nok til at gøre noget, det er så sådan, at det er. Men det er stadig min oplevelse, siger han.

Nu har den her sag været igennem de systemer, der findes i samfundet til at afklare, om der er sket noget kriminelt, og konklusionen er, at det er der ikke. Må du så ikke acceptere den konklusion?

- Det gør jeg også. Men jeg undrer mig stadig over, at der kan være to udlægninger af samme sag fra den samme person, siger Thomas Storm med henvisning til den påstand, han undervejs har fremsat om, at bestyrelsesformand Rune Kallagers forklaringer ikke har hængt sammen.

Annonce

Overvejer injuriesag

Bestyrelsesformand Rune Kallager har hele tiden medgivet, at han har haft flere kasketter på, men han har pure afvist, at han har misbrugt dem til at opnå fordele for den virksomhed, han er ansat i.

- Jeg er utroligt glad for, at politiet er enig i det, vi har hele tiden har sagt: At vi ikke har gjort noget forkert, siger Rune Kallager.

Han undrer sig dog over, at anklagerne fra de tidligere medarbejdere har ført til, at flere medier og Odense Kommune, som i en periode satte Den Fynske Opera under skærpet tilsyn, har interesseret sig så voldsomt for sagen, som det har været tilfældet.

- Man har brugt enormt store ressourcer på at undersøge noget, som nu viser sig ikke at forholde sig sådan, som det er blevet udlagt af de to tidligere medarbejder, siger Rune Kallager.

Er der for dig lighedstegn mellem, at der ikke er foregået noget kriminelt, og at der ikke er sket noget, som var forkert? Her henviser jeg til, at operaen har været sat under skærpet tilsyn, og at Odense Kommune har krævet en hel række forhold rettet op?

- Selvfølgelig har der været nogle fejl og mangler, som vi i bestyrelsen ikke har været gode nok til at kontrollere. Den tager vi på os helt 100 procent.

- Men som jeg har sagt fra starten af, så har vi været nødt til at rette nogle ting op, fordi vi begik den fejl at tro, vi havde ansat en ledelse, som var dygtig nok. Jeg vil gerne vedkende mig det ansvar, at jeg og bestyrelsen ikke var dygtige nok til at kontrollere Thomas Storm (den tidligere operachef, red.), siger Rune Kallager.

Den Fynske Operas bestyrelse har på sit bestyrelsesmødet den 20. september besluttet, at det nu skal undersøges, "hvilke muligheder Den Fynske Opera og bestyrelsen har for at blive renset yderligere". Det fremgår af den pressemeddelelse, operaen har udsendt.

Hvad betyder det mere konkret?

- Det betyder, at vi nu tager skridt til at kontakte en advokat med henblik på at undersøge muligheden for at anlægge en injuriesag imod Thomas Storm og Connie Risom for falske anklager om dokumentfalsk og mandatsvig, som vi nu er blevet fuldstændigt renset for.

- Vi har ikke besluttet, at vi gør det, men vi vil undersøge mulighederne, siger Rune Kallager

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Sport

End ikke et toiletbesøg kunne bremse den store favorit på væddeløbsbanen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce