x
Annonce
Erhverv

Støtteforening på vej: Byens tog på vej mod comeback

Det står i en hal i det nordlige Svendborg, toget, men det skal det ikke blive ved med, hvis det står til tidligere handelsstandsformand Poul Erik Andersen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Toget, som i mere end tre årtier har kørt rundt med byens børn, er taget ud af drift, men nu skal det tilbage i gadebilledet. Det mener tidligere handelsstandsformand Poul Erik Andersen, som er ved at stable en støtteforening på benene.

Svendborg: Det skal i drift igen, og det kan nærmest kun gå for langsomt.

Det er sådan, Poul Erik Andersen har det med det tog, som tusinder hvis ikke titusinder af svendborgensere har kørt med - om ikke andet så i deres barndom.

Poul Erik Andersen var formand for Sydfyns Centrum - forløberen for Shopping Svendborg - i perioden fra 1995 til 2000, og dengang var det nuttede køretøj med de to vogne en fast del af gadebilledet i den indre by.

Da det efterhånden var nedslidt, blev det taget ud af drift i starten af 2018, og det er Poul Erik Andersen ikke begejstret for.

- Turisterne syntes, det var et hyggeligt indslag i bymidten, og alle fra Svendborg kan huske toget og de positive oplevelser, de har haft med det. Det er simpelthen et stykke Svendborg-historie, og tager du sydpå, er der ikke en by, som ikke har sådan et. Så det er synd, at Shopping Svendborg har ladet det forfalde, siger den tidligere handelsstandsformand.

Annonce
Der skal bruges 150.000 kroner, hvis toget skal tilbage i drift, og Poul Erik Andersen agter derfor at stifte en støtteforening. Foto: Katrine Becher Damkjær

Forening på vej

Poul Erik Andersen var en af dem, der for et års tid siden forsøgte at få etableret en skøjtebane på torvet, og det var, da planen på grund af politisk uvilje blev begravet, tanken om et comeback til toget opstod.

Det viste sig, at det har tilbragt det seneste år i en hal hos N. Kjær Bilcentret i det nordlige Svendborg, og at det for så vidt godt kan komme tilbage i drift - hvis det altså får en overhaling af de større.

Så engang midt i marts vil der være stiftende generalforsamling i det, der skal blive til "Støtteforeningen Det lille Futtog Svendborg", oplyser Poul Erik Andersen.

- Vi håber, vi kan finde nogle seniorer, som vil synes, at det er sjovt. Måske nogle pensionerede mekanikere også. Og skulle det vise sig, at ingen har lyst til at være med, stifter vi foreningen alligevel. Der skal kun fem personer til en forening, og så mange er vi, siger han.

Fondsansøgninger

Som det ofte er tilfældet med tv-kokke, er der dog snydt lidt.

Poul Erik Andersen oplyser, at der allerede er lagt ansøgninger ind ved Fonden for Fynske Bank, Sydfyns Elforforsynings Almennyttige Fond og Rise Flemløse Sparekasse, og at håbet er at få skrabet 150.000 kroner sammen.

Penge, som allerede er øremærket.

- Toget skal males og have lavet rust og bremser, og så skal der nyt tag på. Men så får vi også et tog, som er helt "up to date" og er gået igennem syn, siger han om toget, som kom til Svendborg i starten af 1980'erne, men bestemt ikke var nyt dengang.

- Det havde kørt på Dyrehavsbakken i mange, mange år, og de har stadig et nærmest magen til derovre, siger Poul Erik Andersen.

Tidligere handelsstandsformand Poul Erik Andersen vil have det lille tog tilbage i Svendborgs gader. Foto: Katrine Becher Damkjær

Svendborg-dna

Hos Shopping Svendborg har formand Martin Larsen ikke noget skidt at sige om initiativet.

- Der er noget Svendborg-dna i det tog, og der er en lang række aktiviteter og arrangementer i Svendborg, hvor det kunne give mening at have det. Og så er det en af de ting, der virkelig gør det muligt at appellere til de mindste, siger han og oplyser, at toget blev kørt ud på et sidespor, fordi Shopping Svendborg ikke havde penge til at renovere det.

Hvilket ikke har ændret sig.

- Udfordringen er, at vi ikke har økonomi til at løfte opgaven, så enhver hjælp er velkommen, siger han.

Tro på sagen

Det var under Poul Erik Andersens Sydfyns Centrum-formandskab, at togets Ford Anglia-motor fra 1950'erne stod af og blev udskiftet med et kraftværk fra en Ford Sierra, og nu tyder noget på, at han igen skal have en finger med i en renovering af det gamle køretøj.

I hvert fald tror han på det.

- Det er lige meget, hvem jeg taler med, så synes de, at det er en god idé. Så jeg tror på, at det vil lykkes - og jeg ville græde, hvis jeg ikke havde forsøgt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Svendborg: Bestseller-udlejer blev advaret om huslejestop

Annonce