Annonce
Erhverv

Største handel nogensinde: Familieejet fynsk virksomhed køber op for 4,6 milliarder

Orifarms stifter og ejer, Hans Bøgh-Sørensen (i midten), satte torsdag sin underskrift på kontrakten om det enorme indkøb til Odense-virksomheden. Til venstre medstifter Birgitte Bøgh-Sørensen, til højre administrerende direktør Erik Sandberg. Foto: Rico Feldfoss
Odense-virksomheden Orifarm overtager to medicinalfabrikker, et stort antal meget kendte lægemidler og 600 medarbejdere. Købet er det største nogensinde i en fynsk virksomhed, og det får succeskoncernen til at vokse 50 procent på én gang.

Odense: En af Fyns største virksomheder tog torsdag et tigerspring fremad, da direktør og ejer satte deres underskrifter på en rekordstor kontrakt. I stedet for næsten udelukkende at arbejde med parallelimport får Orifarm Group nu også to moderne medicinalfabrikker og en lang liste af egne lægemidler – blandt andet flere kendte mærkevarer.

- Det køb er utrolig godt for os. Handlen passer til alle vores strategiske ambitioner på én gang. Hvis du havde spurgt mig for nogle år siden, ville jeg sige, at lige præcis denne overtagelse ville være en drømmesituation for os, siger administrerende direktør Erik Sandberg, Orifarm.

De nye produkter og fabrikker kommer sammen med 600 medarbejdere fra den japanske medicinalgigant Takeda, som dermed sælger en del af sin europæiske forretning. Med købet bliver Orifarm en af de største producenter af håndkøbsmedicin i Norden og får kendte mærker som Pamol, Kodimagnyl og Zymelin i produktkataloget.

Orifarm Group

Grundlagt i 1995 på Siloøen i Odense Havn af Hans og Birgitte Bøgh-Sørensen, der stadig ejer virksomheden sammen med deres tre børn.

Europas største parallelimportør af lægemidler og Danmarks største leverandør af lægemidler. Beskæftiger sig med import, produktion, ompakning, distribution, registrering og salg af lægemidler i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Holland, Østrig, England og Belgien.

Herudover beskæftiger koncernen sig med salg af generiske lægemidler (kopimedicin) i Norden.

Har hovedsæde i Odense og beskæftiger indtil opkøbet fra Takeda ca. 1.200 medarbejdere.

For halvandet år siden overtog Erik Sandberg posten som administrerende direktør efter Hans Bøgh-Sørensen.

I 2019 omsatte hele koncernen for 7,3 milliarder kroner. Overskuddet blev 340 millioner kroner før skat. Egenkapitalen i hele familiens koncern er cirka 1,4 milliarder kroner.

Større end robotsalget

Handlen vil koste Orifarm et kæmpebeløb på op til 4,6 milliarder kroner, og dermed er opkøbet det største, der nogensinde er foretaget af en fynsk virksomhed. Hvis handlen var sket før nytår, ville den være placeret på plads nummer fem på listen over de største danske virksomhedshandler i 2019 – altså både salg og køb.

Til sammenligning er prisen et godt stykke over det samlede beløb, som de fynske robotvirksomheder Universal Robots og MIR blev solgt for.

Det kan ligne en meget stor økonomisk byrde for Orifarm, der hverken har pensionskasser elle kapitalfonde i ejerkredsen men udelukkende er ejet af Hans Bøgh-Sørensen, Odense, og hans børn. En del af baggrunden er, at koncernen i de senere år har haft store og stærkt stigende overskud, der har polstret den godt. 2019 endte således med et overskud før skat på næsten 340 millioner kroner, der øgede egenkapitalen i familiens holdingselskab til omkring 1,4 milliarder kroner.

Annonce

- Arvesølvet er ikke sat på spil

Danske Bank og Nykredit finansierer beløbet, hvoraf 3,5 milliarder kroner skal betales med det samme, en halv milliard om tre år, mens de sidste 600 millioner kun skal betales, hvis forskellige økonomiske mål bliver nået.

- Det er en kæmpestor mundfuld for os, men vi sætter ikke arvesølvet på spil. De produkter, vi køber, tjener penge ind fra første dag. Det betyder, at de straks kan være med til at betale af på gælden, og det gør bankerne meget interesserede i at låne ud til købet, siger Erik Sandberg.

Orifarm overtager i alt 110 lægemidler og kosttilskud fra Takeda, de fleste bliver man ejer af, mens det for et mindre antal gælder rettigheder i specifikke lande. Håndkøbsmedicinen sælges mest i Baltikum og Skandinavien, mens de receptpligtige lægemidler sælges forskellige steder i Europa- især i Belgien, Polen og Østrig.

Desuden bliver fynboerne ejere af to topmoderne medicinalfabrikker i Hobro og i Lyszkowice i Polen, hvor de fleste af de opkøbte produkter bliver produceret. De 600 nye medarbejdere er fordelt på de to fabrikker og på en salgsstyrke i otte lande.

Selv om produktion og hovedlager tidligere er flyttet fra Odense til Tjekkiet, skal Orifarms hovedsæde på Energivej i Odense nu udvides for 100 millioner kroner på grund af virksomhedens kraftige vækst. Arkivfoto: Orifarm
Annonce

Mere solid forretning

Dermed vokser den 25 år gamle Orifarm-koncern fra omkring 1200 til 1800 ansatte, hvoraf de cirka 370 hører til på hovedsædet i Odense.

Den fynske medicinalkoncern bliver ikke blot meget større, den får også en meget anden sammensætning. Hidtil har 90 procent af omsætningen bestået i parallelimport af lægemidler til og fra lande i EU, det tal falder nu til 66. Resten stammer dels fra håndkøbsmedicin og dels fra receptpligtigt kopimedicin, og dermed bliver virksomhedens risiko i højere grad spredt på tre forretningsområder.

Stifter og ejer Hans Bøgh-Sørensen ser opkøbet som et kæmpeskridt i retning af en virksomhed, der er mindre udsat for udsving. Det har været hans vision i mange år.

- Denne transaktion vil for altid stå som en milepæl i Orifarms historie. Vi har altid haft fokus på at differentiere og udvikle forretningen fra Orifarms start med parallelimport i Danmark, og nu får virksomheden tre solide ben at stå på, siger Hans Bøgh-Sørensen, der også er næstformand i Orifarm Groups bestyrelse.

Set fra Takedas side er handlen en del af en omfattende bølge af frasalg, som virksomheden har været i gang med forskellige steder i verden i det seneste halve år. Efter et ekstremt dyrt opkøb af den irske medicinalkoncern Shire forsøger den japanske koncern at barbere sin store gæld ned ved at sælge visse områder fra.

- Det er vores drømmeopkøb, siger Orifarms administrerende direktør, Erik Sandberg. Arkivfoto: Orifarm
- Denne transaktion vil altid stå som en milepæl i Orifarms historie, siger virksomhedens stifter og ejer, Hans Bøgh-Sørensen, der stoppede som administrerende direktør for lidt over et år siden. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hvorfor glemmer I altid os sejlere: En bro vil tvinge os ud midt på Lillebælt

Annonce