Annonce
Søsiden

Stærk vind og drilsk mekanik: Ustabil færgefart i Det Sydfynske Øhav

Selvom m/f Hjortøboen faktisk har plads til en enkelt bil, kan denne mulighed ikke benyttes aktuelt, da lejerne på Skarø og Drejø ikke passer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Flere ruter er eller har været ramt - og aflysninger vil vare ved.
Annonce

DET SYDFYNSKE ØHAV: Stærk vind og drilsk mekanik har plaget færgefarten i Det Sydfynske Øhav i de seneste dage. Færgernes logbøger har budt på bl. a. aflysninger, akutte dokophold og små vikarfærger. På i hvert fald en af ruterne vil problemerne først være løst i næste uge.

I Søby på Ærø har færgetrafikken til både Als og Fyn været indstillet i perioder.

For batterifærgen Ellen på Fynshav-ruten er vinden forklaringen. Det gælder også den bule, Ellen fik i stævnen i sidste uge ved anløb af Søby havn.

Tirsdag aflyste Ærøfærgerne dagens tre første dobbelture på grund af vinden. Nu arter vejret sig bedre, og Ellen er gået i drift igen.

Ellens havne-makker, Ærøfærgernes m/f Skjoldnæs på ruten til Faaborg fik som bekendt en skade på agterporten ved anløb i Faaborg i sidste måned.

Under opholdet på Søby Værft har følgerne af påsejlingen vist sig mere omfattende end først antaget. Også dele af rammen rundt om agterporten på Skjoldnæs havde taget skade. Det har krævet en større reparation.

Efter en måneds værftsophold - og dermed ingen sejlads på ruten - meldes den 42-årige færge  klar om en uges tid, den 17. februar.

M/f Ellen fik en bule i stævnen og har været indstillet på nogle afgange som følge af vind. Billedet er taget før Ellen ramte forkert i Søby Havn. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
M/f Skjoldnæs fik beskadiget agterporten under anløb i Faaborg i januar. Når færgen sættes i drift i næste uge, har ruten været indstillet i over en måned. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Højestene og Frigg Sydfyen kunne ikke hjælpe

Også en anden Faaborg-færge, m/f Faaborg III på ruten Lyø-Avernakø har haft vanskeligheder. Færgen har ligget stille i weekenden og kom først i drift mandag eftermiddag. Faaborgs havnemester, Frank Faxøe oplyser, at det skyldes, at "et gear stod af".

Mens Faaborg III lå med defekt gear, har ruten været passet af den indchartrede Rødsand. Det lille passagerfartøj fra Als har i  øvrigt tidligere vikarieret på ruten til Bjørnø.

Alslinjens m/f Frigg Sydfyen, der har base i Faaborg havn, har flere gange som vikar i overstørrelse betjent øfarten. Men det var ikke en mulighed denne gang, oplyser Frank Faxøe. Færgen, der er fast afløser på Als-ruten, ligger i Faaborg og er ved at få renoveret sit maskineri.

For Faaborgs øfart var problemet bl. a., at der skulle hentes mælk på Avernakø. En sjælden gang har Svendborgs m/f Højestene kunne give en hånd. Det har ikke været muligt, da Højestene har været ramt af utæt stævnrør.

M/s Rødsand fra Als Turbåde i Mommark har vikarieret på Faaborgs øruter, mens Faaborg III fik repareret gear. Foto: Søren Stidsholt Nielsen


Torsdag prøvesejler vi og satser på, at den kommer i drift fra Svendborg-afgangen kl. 17.30.

Havnemester Christian Steffensen, Svendborg.


Annonce

Reservedele fra Tyskland

Højestene, der betjener ruten til Skarø og Drejø er nu gået i dok hos Ring-Andersen i Svendborg.

- Vi forventer, at der kommer reservedele fra Tyskland onsdag. Torsdag prøvesejler vi og satser på, at den kommer i drift fra Svendborg-afgangen kl. 17.30, siger havnemester Christian Steffensen, Svendborg.

Mens Højestene er sat ud af spillet passes forbindelsen til Skarø-Drejø af m/f Hjortøboen.

Selvom Hjortøboen har plads til en enkelt bil, kan vogndækket ikke benyttes. Det skyldes, at lejerne på Skarø og Drejø ikke passer til Hjortøboen.

Annonce

Også problem på Ærøxpressen

Også den kun godt et år gamle færge Ærøxpressen på ruten Marstal-Rudkøbing har haft problemer. Det har ført til flere aflysninger i de senere dage. I dag, onsdag, måtte den første dobbelt-tur droppes.

- Vi beklager de problemer aflysningerne giver. Det er meget irriterende. Det skyldes kølevandsproblemer - det vil sige rens af afgangsrør i maskinen. Vi installerer forfiltre i morgen aften, så problemerne ikke gentager sig, forklarer direktør Boye Kromann, Marstal.

M/f Højestene måtte søge dok hos Ring-Andersen for udbedring af utæt stævnrør. Billledet er fra en tidligere dokning.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce