Annonce
Faaborg-Midtfyn

SSP med opfordring: Lad ikke en lille gruppe tegne billedet af hele Faaborg-Midtfyns ungdom

Rikke Lausten har arbejdet i 13,5 år i SSP i Faaborg-Midtfyn. Hun har primært fokus på den nordlige del af kommunen. Foto: Ane Johansen
Selvom der har været snak om hærværk, ballade og knuste glasskår denne sommer, mener SSP-medarbejder Rikke Lausten, at fokus bør være på de unge, som godt kan opføre sig ordentligt. Nogle gange stammer de knuste glasskår for eksempel fra en såkaldt bottle challenge, som unge deler på sociale medier.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Det har været en anderledes og travl sommer for Faaborg-Midtfyns SSP, samarbejdet mellem skole, sociale myndigheder og politiet, i kølvandet på corona-nedlukningen.

- Jeg synes, vi havde nogle unge mennesker, som klarede coronatiden superflot. De viste samfundssind. Denne sommer har været præget af nogle unge, som har været mere synlige, og det kan der være mange årsager til. Måske fordi vi ikke har set dem i flere måneder, og nu ser vi dem alle vegne. De har heller ikke været ude at rejse eller været på festivaler. Mange har jo været hjemme, ligesom os andre, fortæller Rikke Lausten, SSP-medarbejder på 13. år.

Nogle steder i kommunen har sommeren imidlertid budt på lidt ballade. I Ryslinge har tennisklubben brugt tusindvis af kroner på at reparere ødelagte sprinklere, smadrede ruder og overmalede hegn. I Ringe er det særligt gået ud over parkourbanen ved Kulturzonen, hvor parkour-instruktører har måttet bruge mange timer på at rydde glasskår op.

Ifølge Rikke Lausten er det dog endnu for tidligt at konkludere, hvorvidt der har været flere problemer denne sommer i forhold til sidste.


Nogle gange forklarer de unge så, at de smadrede flasker ikke kommer, fordi de knalder dem afsted, men fordi de laver de her bottle challenges. I sådan nogle perioder har vi oplevet exceptionelt mange glasskår.

Rikke Lausten, SSP-medarbejder i Faaborg-Midtfyn


- Vi har haft travlt, og vi har haft mere at se til. Der har været flere opkald, for nogle er stadig optaget af, at en gruppe på otte sidder samlet, selvom retningslinjerne er blevet lempet. Men den større synlighed betyder ikke, at der nødvendigvis er flere knuste flasker. Jeg har ikke målt og vejet glasskårene i forhold til sidste år, forklarer hun og fortæller, at SSP vil evaluere i sensommeren.

Annonce

Store forberedelser

SSP begyndte allerede i marts at forberede sommeren og forebygge ballade.

- Selvom vi ser noget hver sommer, så ser vi nok mindre, end hvad vi ellers ville have set, hvis vi ikke have gjort nogle tiltag, siger Rikke Lausten.

Nogle af de forebyggende tiltag tæller forældremøder, beskeder via Aula og kontakt til de foreninger eller andre parter de steder, hvor de unge ynder at hænge ud. Men også beskæring af buskadser er en del af forberedelserne.

- De unge vil gerne sidde steder, hvor er der mørke kroge, hvor de kan putte sig. Gerne et sted, hvor de ikke kan ses, forklarer hun.

Annonce

Bottle challenges

Rikke Lausten og de øvrige SSP-medarbejdere kender nogle af de unge, som fester de vante steder i kommunen.

- Det ville være så nemt, hvis vi kunne sige, at de unge var fra et bestemt boligområde. Men sådan er virkeligheden ikke.

- Det er helt almindelige unge mennesker, som kan have lavet noget forkert, eller som har svært ved noget i livet. Nogle gange er det nok med en enkelt samtale, andre gange sætter vi noget andet i værk.

Hvis SSP får melding om, at nogle unge har holdt en fest på et offentligt areal til gene for andre, ender det ofte i et hjemmebesøg hos den unge og forældrene.

- Nogle gange forklarer de unge så, at de smadrede flasker ikke kommer, fordi de knalder dem afsted, men fordi de laver de her bottle challenges. I sådan nogle perioder har vi oplevet exceptionelt mange glasskår, fortæller hun.

Hun henviser til, at nogle unge lægger videoer op på sociale medier, hvor de eksempelvis med en kniv slår fire gange på en flaske, hvorefter de med kniven forsøger at slå det øverste af flaskehalsen af.

Glasskår fra øl- og mokai-flasker har tidligere på sommeren har flydt på græsset ved parkourbanen i Ringe. Arkivfoto: Ane Johansen

- Og hvis man ikke er ret god til det, så smadres flaskerne jo, konstaterer Rikke Lausten.

Annonce

Tal den store gruppe op

- Langt de fleste unge vil faktisk rigtig gerne gøre det godt, understreger hun.

- Men der er jo en gruppe, hvor hjemmebesøg for eksempel ikke hjælper. Hvordan forsøger I så at nå dem?

- Når vi har været på et hjemmebesøg og snakket med forældrene og den unge, så er det jo det. Hvis det samme navn dukker op om tre dage, så ringer vi op igen og tager en ny snak. Nogle gange er der andre samarbejdspartnere med. Men der vil altid være en vis mængde støj, når der er unge mennesker i en by, men det skal selvfølgelig ikke være til gene.

- Jeg synes ikke, vi skal blive ved med at tale den lille gruppe op, som ikke kan finde ud af det. Lad os tale den store gruppe op, som godt kan, mener hun.

- Men den lille gruppe ødelægger det jo for mange?

- Ja, men lad os nu kigge på de hundredvis af unge, som godt kan. Jo mere man vander noget, jo mere vokser det. Ikke selve gruppen, men i folks bevidsthed.

- Men det er jo en del af SSP's arbejde, og det fylder jo for eksempel meget for dem, der dyrker parkour, når de ikke kan træne, fordi banen er fyldt med glasskår?

Lise Korsgaard Ørtved fra Spektaklet har tidligere fortalt, at parkour-instruktørerne bruger mange timer på at rydde glasskår op. Hun gætter på, at de unge smadrer flaskerne mod parkourbanen, så flaskerne splintres over hele området. Arkivfoto: Ane Johansen

- Ja, og dem er vi i løbende kontakt med. Men det er også vigtigt at anerkende de, der godt kan rydde op efter sig, og de forældre, der åbner deres baghaver for de unge. Så er det rigtigt nok, der er en lille gruppe, som ikke kan. Men den lille gruppe skal vel ikke have lov til at tegne hele billedet for, hvordan det er at være ung i Faaborg-Midtfyn, lyder det fra Rikke Lausten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce